De Griekse beschaving vormt een belangrijke, niet-christelijke basis van 'onze' westerse cultuur. Voor diezelfde Grieken was Medeia een sinistere snuiter uit het barbaarse Oosten. In Medeia's beleving van 'de oude religie' komt dit tot uitdrukking in de dynamiek van ergens bij horen / een buitenstaander zijn. Daarnaast is er het klassieke ideaal van de Kunst als toegang tot een andere dan de alledaagse werkelijkheid, naast het besef en de erkenning van krachten in de schaduw, waar soms niet aan te ontkomen valt. Medeia schrijft de rubriek 'Oud nieuws' voor Wiccan Rede Online.

2 responses to “Oud nieuws in de verjongingsketel gegooid – Beltane 2012”

 1. Jana

  Een aanvulling op het nieuws en het verslag elders in dit nummer:
  Wat een kleine bijeenkomst zou zijn voor studenten religiestudies bij de Rijksuniversiteit Leiden, werd een ‘symposium Hekserij in Holland’. Morgana en … spraken er, het universiteitsblad Mare besteedde er een artikel aan (www.mareonline.nl/archive/2012/04-04/en-een-heidens-pasen-toegewenst) en zelfs televisieprogramma’s hadden belangstelling. Het Algemeen Dagblad interviewde Morgana en maakte foto’s van haar in het bos.
  Morgana vertelde aan de verslaggever dat de natuur centraal staat in wicca, en dat de rol van de maancyclus zelfs nog belangrijker is dan die van de zon. En ze legt uit dat het vrouwelijke element belangrijk is in wicca, en dat misschien juist daar de aantrekkingskracht in zit die wicca momenteel vooral voor vrouwen lijkt te hebben.
  Helaas sluipen er in krantenartikelen die misverstanden wegnemen ook vaak een paar nieuwe. Morgana is een van de grondleggers van wicca in Nederland, Gardnerian wicca om precies te zijn. Maar ze presenteert zichzelf bepaald niet als ‘de allerbelangrijkste heks van Nederland’ zoals het Algemeen Dagblad ervan maakt. Er is natuurlijk ook niet zoiets als één hogepriesteres in Nederland. In wicca is de hogepriesteres weliswaar de hoogste autoriteit, maar dan binnen haar coven. De structuur van wicca is heel anders dan die van de monotheïstische godsdiensten, met hun pyramidale organisaties. Wicca bestaat uit een netwerk van covens en individuen, zonder een overkoepelende organisatie.
  Toch leuk, zo’n positief stuk in een grote krant.