Redactioneel – Beltane 2024

Welkom bij het Beltanenummer van Wiccan Rede (Online). Jaargang 45, nummer 2. Wereldwijd een van de langst (nog steeds) bestaande tijdschriften op het gebied van wicca, en nog altijd tweetalig (Nederlands/Engels, nu zelfs met vertaalknop naar meerdere talen). Soms kost het moeite om een heel nummer te vullen – hoewel er bij een online tijdschrift niet echt een minimum of maximum aantal pagina’s of artikelen geldt. Ook deze keer hebben we niet heel veel artikelen. Maar we willen blijven bestaan als kwartaalblad over wicca en hekserij, en het is tot nu toe steeds gelukt om een aantal – hopelijk boeiende – artikelen te brengen.

Nu en dan verschijnt er een nieuw papieren tijdschrift op de markt over hekserij, maar naar mijn idee gaat het dan vaak over onderwerpen die niet de kern vormen. Niet ‘need to know’, maar ‘nice to know’. (Niet ‘moet-je-weten’ maar ‘leuk om te lezen’). Divinatie, kruiden, weetjes over de maan, ‘magische plekken’ om te bezoeken, enzovoorts. Ook leuk, maar je hoeft er geen heks voor te zijn om hier interesse in te hebben, en er is niet altijd een specifiek heksen-gezichtspunt te bekennen in die artikelen. De bladen lijken soms meer gericht op advertenties, en de artikelen vooral om een doelgroep aan te trekken. Dertien in een dozijn-artikelen, en zelden halen ze een tweejarig bestaan.

Klinkt dit te pretentieus voor een klein magazine, dat echt niet alleen artikelen van de hoogste kwaliteit biedt? Misschien. Maar voor ons is het reden om Wiccan Rede voort te zetten: we schrijven erin wat we graag zouden willen lezen. Geen enkel ander tijdschrift in het Nederlands levert artikelen over wicca, de jaarfeesten, wicca-rituelen, de beleving van ingewijde heksen, en recensies vanuit wicca. Natuurlijk willen we hiermee ook graag de grotere gemeenschap bereiken van niet-ingewijde heksen, paganisten, geïnteresseerden in magie, enzovoorts. Ook voor hen is het aanbod aan bladen niet groot, en van oudsher was Wiccan Rede ook al op die doelgroep gericht.

Het grote voordeel van een klein aantal artikelen is natuurlijk dat je niet lang achter je computer hoeft te blijven zitten. Je kunt snel weer naar buiten, genieten van de lente met alle bloeiende bomen en planten. Vruchtbaarheid in optima forma, óók een thema van Beltane.

Dit nummer heeft als thema ‘Onafhankelijkheid’ (Independence) en in de inhoudsopgave zie je welke artikelen daarover gaan, en wat we nog meer te bieden hebben. Ter herinnering: in het Lammasnummer gaat het over ‘Verplichting aangaan’ (Commitment) – als je iets daarvoor wilt bijdragen dan graag voor 28 juni 2024 – en het Samhainnummer heeft als thema ‘Vereniging’ (Union/Association); kopij daarvoor graag voor 27 september 2024 aanleveren.

Happy Beltane!
Jana.