Over Wiccan Rede

Wiccan Rede Online is de digitale voortzetting van het Nederlands/Engelse tijdschrift Wiccan Rede dat meer dan 40-jaar lang de wereld van wicca en hekserij in kaart bracht.

Wiccan Rede Online is een uitgave van stichting Silver Circle.

Gardnerian Wicca is de traditie waaruit het blad voortkomt, maar vanaf het begin heeft Wiccan Rede een plaats geboden aan vertegenwoordigers van andere stromingen in en buiten de wicca. In 2003 werd de vormgeving gewijzigd en vanaf dat moment richtte het tijdschrift zich nadrukkelijk niet alleen op de inwijdingstraditie maar ook op de serieuze solohekserij. Sindsdien is er gestreefd naar een vertegenwoordiging van meerdere stromingen in de redactie, en zijn er columns en artikelen verschenen waarin die grotere variatie blijkt.

Voor een beter begrip van de gebruikte termen is het zinvol om hier de achtergrond toe te lichten van waaruit Wiccan Rede voortkomt.

Wicca of moderne hekserij is een inwijdingstraditie, toegankelijk voor diegenen die priesteres of priester willen worden en het pad van inwijding en training binnen een reguliere coven of heksenkring willen volgen. G.B. Gardner heeft deze stroming, en het woord wicca, voor het eerst gedocumenteerd.

De wicca omvat enerzijds een welomschreven natuurreligie, waarin geloofd wordt in een Godin en een God, en waarin acht jaarfeesten en dertien vollemaansfeesten worden gevierd; anderzijds wordt er gewerkt met magie. Veel mensen gebruiken tegenwoordig ook het woord wicca om uitsluitend de religie mee aan te duiden.

De woorden ‘hekserij’ en ‘solo-hekserij’ worden ook gebruikt door degenen die op individuele basis contact willen maken met de Godin en de God, zonder het pad van inwijding te volgen.

Oude nummers, uit de periode 2003-2010, zijn nog te bestellen op De Silver Circle Shop Artikelen uit de periode 1979-2002, en een enkel artikel uit een recenter, uitverkocht nummer, zijn te vinden op https://silvercircle.org/articles/.

7 reacties op Over Wiccan Rede

 1. Brianna schreef:

  Mijn wicca/heks naam is Brianna en ik ben op zoek naar een leerweg betreft de wicca religie en alles wat daar bij hoort. Ik ben al lang aan het lezen en leren maar er is zoveel nog wat ik zou willen/moeten weten. Ik zou mij graag bij een cover aansluiten maar ik weet niet waar ik moet beginnen of waar ik moet zijn. Ook zou ik lid willen worden van een recent en actieve cirkel..hoe doe ik dat?

 2. Loemoe schreef:

  Kan ik me hierop abbonneren? Wordt het tijdschrift dan thuis bezorgd? Ik ben geen wiccan maar ik vind het een prachtige overtuiging. Persoonlijk wens ik mij bij geen enkele groepering of geloofsgroep of wat dan ook te voegen. Maar voor mezelf vind ik het erg belangrijk veel te weten over Wicca gezien het veel met de natuur te maken heeft.

 3. Elizabeth de Roock schreef:

  ik wil me graag abonneren op dit interessante blad

  • Morgana schreef:

   Hallo Elizabeth,

   Bedankt voor je reactie. Abonneren is niet echt nodig. Bewaar de link goed en kom regelmatig terug 🙂
   Donaties zijn uiteraard altijd welkom.
   Bright Blessings, Morgana

 4. ik wil kennismaken met deze religie om zodoende de hoop hebbende me bij een cirkel aan te sluiten of alleen dit geloof te belijden belangrijk voor mij is dat ik me ergens thuis voel de eerste indrukken zijn prettig mijn vriendin heeft dit blad ook en ik bewonder haar door de manier van leven.
  veel liefs en groetjes Elizabeth

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.