Editorials / Redactionele artikelen

Kort overzicht van de door de eindredacteur behandelde thema’s.

Winter 2010/2011
Er zijn zo van die tijden dat alles kapot gaat. De wasmachine begeeft het, en binnen een week houdt de stereo-installatie ermee op en ook de waterkoker.

Beltane 2011
De natuur biedt een grote variatie. De mensenwereld – en die van de heksen – ook. Die verscheidenheid is goed.

Lughnasadh 2011
Het wordt herfst, en dat doet je denken aan de vergankelijkheid van het leven.

Samhain 2011
We worden steeds ouder en de wereld raakt vol. Tijd om eens stil te staan bij kwaliteit in plaats van kwantiteit.

Imbolc 2012  Krassen op de ziel
Een mens in rouw denkt eerder in termen van pijn, ziet vaker de schaduwkant van de dingen. Een rouwende leeft in zekere zin in schaduwland. Het perspectief is uit beeld. Het is er wel, maar je ziet het niet.

Beltane 2012 Groei
De Godin is terug uit de onderwereld en heel de natuur is één groots feest, een manifestatie van groeikracht. Maar we hebben ook de God nodig, beide krachten, om in balans te blijven.

Lughnasadh 2012
Als je deze zomer toch ergens buiten ligt, op het strand of elders op vakantie of in het stadspark, laat je gedachten dan eens uitgaan naar de grond onder je en naar de rest van het landschap.

Samhain 2012
Voorbereid zijn, dat is een van de thema’s van Samhain. Maar je hoeft het niet alleen te betrekken op de winter of barre omstandigheden. Het helpt altijd als je voorbereid bent op wat er gaat gebeuren, of op wat er zou kunnen gebeuren.

Imbolc 2013
Vele eeuwen lang waren er geen andere medicijnen dan kruiden, kruidenpreparaten, zalfjes en drankjes waarin de werkzame stoffen in planten de hoofdrol of minstens een belangrijke bijrol hadden in de genezing. De moderne farmaceutische industrie kijkt echter neer op die ‘ouderwetse’ kruidengenezers. De Codex Alimentarius beschermt de consument tegen ongefundeerde claims. Maar hoe pakt die richtlijn in de praktijk uit? Blijft kennis over ‘alternatieve’ producten nog wel beschikbaar?

Beltane 2013
Heel lang was het winter: koud en kaal. Dat kan zo niet blijven: het moet een keer weer zomer worden, en in het stukje aarde waar wij leven, is het dan ook nog voorjaar. Een heel bijzonder jaargetijde, als je erover nadenkt.

Lughnasadh 2013
De meesten van ons zijn stadsheksen. Dat is juist de reden dat we ons zo aangetrokken voelen tot een natuurreligie. Hoeveel weten we van de landbouw en van oude oogstfeesten? En hoe vieren we zelf Lughnasadh?

Samhain 2013
Hét kenmerk van Halloween is blijkbaar dat je je verkleedt. Maar echte heksen kleden zich niet aan, maar uit.

Imbolc 2014
Wanneer is het de juiste tijd om iets te doen? Hoe weet je wanneer je moet ingrijpen of dat je beter even kunt wachten?

Beltane 2014
Daar zit ik dan aan mijn computer, te bedenken waar deze ‘editorial’ over moet gaan. In mijn studeerkamer, terwijl zo ongeveer alles in de tuin in bloei staat. Hoelang duurt het voordat het kwartje valt? Als je inspiratie zoekt in een natuurreligie, dan ga je naar buiten!

Lughnasadh 2014
1979 was een belangrijk jaar voor de wicca in de Lage Landen. In 1980 kwam het eerste echte nummer van Wiccan Rede uit. En nu is het 2014, en we willen graag iets bijzonders doen rondom ‘Wicca in Nederland’.

Samhain 2014
For once an editorial in English. Professor Martin Blaser tells – in a newspaper interview – that we should nurture our bacteria. We, humans, have been combatting bacteria because we saw them as harmful. We do not understand that we need the invisible flora/fauna.

Imbolc 2015
We zijn laat met dit nummer, maar onder de oppervlakte borrelt er van alles.

Beltane 2015
Vraag je je wel eens af hoe het zou zijn om te leven in een heel ander deel van de aarde? Wat zou het voor gevolgen hebben voor je religie? Wicca is zo verweven met de seizoenen.

Lughnasadh 2015
Wat is de oogst van 35 jaar Silver Circle?

Samhain 2015
De documentaire ‘Heksen in Holland’ is klaar. Dank aan iedereen die eraan heeft bijgedragen! In de 35 jaar dat Silver Circle en Wiccan Rede bestaan, is er van alles veranderd. We blijven informatie geven over wicca en hekserij aan belangstellenden.

Imbolc 2016
Het jubileumjaar is voorbij, binnenkort komt onze documentaire uit in het Engels en ook met Spaanse ondertitels. Wiccan Rede Online gaat werken met thema’s.

Beltane 2016
Korte inleiding van dit themanummer over creativiteit.

Lughnasadh 2016
Mensen blijven streven naar hereniging met hun tweelingziel, of in ieder geval naar verbinding met andere mensen. En we zoeken verbinding met wat boven en beneden ons is.

Samhain 2016
Een korte introductie op dit nummer: ‘de nacht’: het verborgene, onzichtbare.

Imbolc 2017
Wetenschappers ontdekken de bezielde natuur. Als we ons superieure mensbeeld overboord gooien, gaat er een hele wereld voor ons open.

Beltane 2017
Het Mysterie is niet tastbaar. De taal die een brug kan vormen tussen het mysterie en onze bewuste beleving, is die van de symbolen.

Lughnasadh 2017
Jana filosofeert over voedsel, de kookpot, de voedselkringloop, landbouw, wildplukken en religieuze en culturele voorschriften rondom eten.

Samhain 2017
Een ontmoeting met je ‘schaduw’ kan je veel leren over jezelf.

Imbolc 2018
Je kunt altijd opnieuw beginnen. Beeld je in dat je opnieuw kennismaakt met wicca. Welke vragen zou je stellen? Aan wie?

Beltane 2018
Korte introductie van dit themanummer over ‘het lichaam’.

Lughnasadh 2018
Jana heeft ook iets te zeggen over het thema van dit nummer: Opoffering.

Samhain 2018
We leven in een periode van transities.

Imbolc 2019
Zou het niet mooi zijn om als een trekvogel te leven? Reizen en verblijven op meerdere plekken kan je horizon verbreden, kan je een andere visie geven op de wereld en de samenleving(en) van mensen.

Beltane 2019
De voornaamste expressie van een heks is het vieren van rituelen. Je spreekt je hogere (diepere) zelf aan via je innerlijke kind.

Lughnasadh 2019
Transformatie gaat zowel over culturele veranderingen als omslagen in je persoonlijke leven. Jana denkt verder over een paar citaten uit artikelen in dit nummer.

Samhain 2019
In de film is er iemand die de continuïteit bewaakt, maar magie zit ‘m juist in de foutjes tegen de continuïteit, in de afwijkingen van het patroon.

Imbolc 2020
Wiccan Rede en Silver Circle bestaan 40 jaar. We weten niet wat de toekomst brengt, maar blijven artikelen schrijven voor beginners en gevorderden.

Beltane 2020
Het thema van dit nummer zou ‘verbreding’ zijn, maar nu zijn we thuis moeten blijven, is onze fysieke wereld ingekrompen.

Lughnasadh 2020  OMdenken
Onverwachte gebeurtenissen openen de mogelijkheid van nieuwe denkrichtingen. Is er een probleem, dan is de vraag hoe we ermee om kunnen gaan. Daar kunnen we creatief in zijn.

Samhain 2020
Laten we niet alleen kijken naar wat er niet meer kan, maar ook naar wat er wel mogelijk is, en hoe we dat kunnen bereiken.

Imbolc 2021
In lockdown, met een avondklok, kun je niet even met de bezem eropuit. Wat kan er nog wel?

Beltane 2021
Vrijheid is het thema in Nederland begin mei, en vrijheid komt op andere wijze drie maal aan bod in dit nummer. Het wordt duidelijk dat wicca een rijke en levende traditie is met ruimte voor verschillen.

Lammas 2021

Dit bericht is geplaatst in Editorials met de tags , . Bookmark de permalink.