Wicca is mijn religie, achteraf gezien is dat altijd al zo geweest. Ik heb het geluk gehad mensen te leren kennen waarmee het goed klikte. In 1984 hebben zij me ingewijd in een Gardnerian coven. Anders was ik alleen verder gegaan. Mijn ideeën over de rol van man en vrouw komen in wicca terug. Zo ook mijn ideeën over het belang van natuur en milieu: ik vier de jaarfeesten en eet de groenten van het seizoen. En de Wiccan Rede ('Doe wat je wilt, mits het niemand schaadt') was al mijn lijfspreuk voor ik wicca leerde kennen.

4 responses to “Redactioneel Samhain 2011”

 1. Anne

  Lokwin
  mijn vorige inbreng gaat niet over oordelen en beslissen maar over gezond verstand.
  Zij zegt vaak genoeg dat er voldoende mensen zijn, maar de mensen stoppen hun oren en ogen dicht voor die waarschuwingen. Er worden voortdurend nieuwe zaken uitgevonden zodat de mensheid de “kinderziektes” die normaal zijn voor een soort kan overleven en daardoor loopt het voor wat betreft het bevolkingsaantal een beetje uit de hand. De aarde heeft een beperkte capaciteit en kan op een gegeven moment niet meer zoveel mensen op een natuurlijke manier onderhouden – zeker niet als het oppervlak steeds verder verontreinigd en aangetast wordt. Het wordt volgestouwd met onnatuurlijke zaken en afvalproducten die de aarde en de zeeën niet meer kunnen verwerken, omdat het zelfreinigend vermogen steeds verder afneemt door de toenemende druk van de verontreiniging. Wat voor toekomst bied je dan aan kinderen? Kunstmatige voeding, genetisch gemanipuleerde gewassen, kloontechnieken, synthetische vitamines en E-nummers die zogenaamd eetbaar zijn toevoegen aan voedsel en dranken, is dat natuurlijk en gezond?
  Goed voor de aarde en je leefomgeving zorgen is dacht ik ook een van de paganistische doelen. Daarbij hoort dan ook je verantwoordelijkheid nemen om te zorgen dat het een leefbare aarde blijft – we hebben er tenslotte maar één. Laten we er zuinig op zijn.

  1. Lokwin

   Beste Anne,

   Is 7 miljard mensen teveel, precies goed, te weinig?
   Is een groter mensenaantal schadelijk voor het mensdom, schadelijk voor de Aarde?
   Elke concurrent kan schadelijk zijn voor het individu.
   Maar misschien houdt die concurrentie ons wel scherp en worden we er uiteindelijk alleen maar “beter” van…
   Ik schrijf dit niet om je aan te vallen, maar om aan te geven dat elk standpunt te verdedigen valt.

 2. Lokwin

  @ Anne,

  De voortplantingsdrang is een natuurlijke drang.
  Als mens wil je kinderen, niet omdat het makkelijk is, niet eens omdat je ze nodig hebt, maar gewoon om zoveel mogelijk levenskracht in het mensdom te steken.
  Als Zij zegt dat er genoeg mensen zijn, dan zijn er genoeg.
  Wie zijn wij, als individu, om hierover te kunnen beslissen?

 3. Anne

  Ja, onze overbevolkte aarde … men moet zich eigenlijk afvragen: heeft de wereld zoveel mensen nodig? Hoeveel mensen zijn er nodig om een redelijk rijke cultuur in stand te houden? Is meer dan dat aantal niet een verspilling? Is er niet iets ontzettend lomps aan de gedachte aan een eindeloos, planloos vermenigvuldigend mensdom, leefomgeving vervuilend, vernietigend, dat uiteindelijk misschien als ratten naar de sterren uitzwermt? Was het ooit belangrijk om zoveel mensen te hebben, behalve voor de mensen?
  (naar een bekende SF-schrijver waarvan de naam me toch weer ontschoten is; dit werd al in de jaren zestig geschreven!).
  Doe wat je wilt mits het niemand schaadt betekent voor mij ook je verantwoordelijkheid nemen in dit opzicht: beteugel je vermenigvuldigingsdrang en probeer dat ook op een nette manier te verkopen aan je medemens.