Redactioneel – Beltane 2023

Earth Day 2023

Denkend over een onderwerp voor een bericht van uw eindredacteur, passeerden diverse onderwerpen de revue. Allemaal interessant, maar uiteindelijk sprong dit ene onderwerp eruit: Earth Day. Die was in 2023 op zaterdag 22 april. Het was de 53e verjaardag van deze moderne milieubeweging, die (dus) sinds 1970 wordt gehouden. Om onze planeet te beschermen, moeten we erin investeren. Een les die ook geldt voor iedereen die 22 april gemist heeft. Het is immers iedere dag ‘Earth Day’, Dag van de Aarde.

Wat kun je doen om actief deel te nemen? De website geeft zeven tips:

Plant bomen of een tuin voor bestuivers
Je hoeft niet zelf een boom te planten, maar je kunt aansluiten bij initiatieven op dit gebied. Bestuiving is essentieel voor alle leven op aarde. Plant daarom inheemse planten, dus passend in je eigen omgeving (of laat ze spontaan opkomen en wied ze niet en maai ze pas als de zaden verspreid zijn). Dat is goed voor de vlinders, bijen en andere organismen die van belang zijn voor duurzame biodiversiteit in je ecosysteem.

Verminder je plastic-consumptie
Plasticvervuiling is een van de grootste milieuproblemen van nu. We kunnen allemaal bijdragen aan een oplossing door minder plastic te gebruiken (en het zeker niet weg te gooien). Zie de plastic calculator.

Neem deel aan de verdediging van de natuur
Leer over de wetenschap achter klimaatwijziging en neem je verantwoordelijkheid door actie te voeren. Schrijf aan je politici, spreek je uit in de gemeenteraad, enz.

Maak duurzame kledingkeuzes
‘Fast fashion’ (wegwerpmode) heeft de kledingindustrie totaal veranderd, en niet ten goede. Lees over de vernietigende imvloeden van fast fashion en over het belang van duurzame mode, en maak duurzame keuzes.

Verder:
Organiseer je eigen Earth Day evenement, Doneer, Neem deel op sociale media.

En lees natuurlijk het artikel YOLO? Wat betekent het geloof in reïncarnatie voor je wereldbeeld en gedrag? dat we plaatsten in de Imbolc-editie van 2022!

Wat staat er in deze Beltane 2023-editie van Wiccan Rede?

Medeia laat weer van zich horen, over realiteit en mythe in populaire en minder populaire opvattingen over de heksenvervolgingen. Lil L.C. Osborn beschrijft in twee artikelen het Bahá’í-geloof en wicca in een vergelijking van de twee opkomende religies. Jana dook in de achtergronden van de komende kroning van Charles III in Engeland.

Dat en meer kun je vinden in de inhoudsopgave.

Happy Beltane, en een vruchtbare zomer!
Jana.