Redactioneel – Samhain 2016

Het thema van dit nummer is ‘de nacht’: het verborgene, onzichtbare. Het thema in mijn leven was echter even ‘het onverwachte’. Dingen die kapot gingen, waaronder een paar veelgebruikte gebruiksvoorwerpen (zoals mijn computer en een favoriete tas). Dat leverde praktische problemen op, extra werk en vertraging van dit nummer. En afscheid nemen van het oude apparaat en de oude tas. Loslaten en weggooien, dat past ook wel bij het jaargetijde. En het zijn maar spullen.

‘Ontspullen’ is al jaren een trend. Al zo lang, dat misschien het tij alweer keert. Hoewel het op zich een goed idee is om overbodige dingen de deur uit te doen, hoef je niet het kind met het badwater weg te gooien. Er zijn dingen die niet vervangen kunnen worden als je ze hebt weggegooid. De brieven die vrienden je ooit schreven. Kindertekeningen. Foto’s die herinneren aan gebeurtenissen, aan ervaringen. Wicca-tijdschriften 🙂 Als je dan toch ruimte maakt door oude kleren weg te brengen naar de kringloopwinkel, kun je die herinnerdingen een mooie plek geven. Leg lekker een wintervoorraad aan van dingen waarvoor je ooit de tijd hebt om er iets mee te doen.

Dit is het tijdperk waarin de natuur terugkeert naar de essentie. Wat voor jou de essentie is en wat je achter kunt laten, zul je zelf moeten invullen. Wat is er waardevol om te behouden? En welke zaden liggen er in de aarde te wachten op ontkiemen? Ik wens je de rust toe om daar over na te denken.

Gelukkig nieuwjaar!
Jana.

Een overzicht van alle artikelen vind je in de Index Samhain 2016.

appel-aan-boom

Voor 2017 hebben we weer een aantal themanummers gepland. Je bijdragen zijn welkom!

Imbolc 2017 – ‘doorgeven’, zowel fysiek / genetisch (geboorte) als het doorgeven van de traditie en ‘voorbeeld geven’. Deadline voor het aanleveren van artikelen: 1 januari 2017.

Beltane 2017 – ‘de zintuigen’. Zien, horen, ruiken, proeven, tasten; het zesde zintuig. Deadline 1 april.

Lughnasadh 2017: ‘voedsel’. Gezonde voeding, voedsel voor de geest, ritueel voedsel, religieuze/levensbeschouwelijke voedselvoorschriften/diëten (bijv. veganisme). Recepten. Deadline 1 juli.

Samhain 2017: ‘ontmoetingen’. Ontmoetingen van gelijkgestemden (hoe kom je in contact met andere heksen? hoe ging dat vroeger?), ontmoetingen tussen verschillende (sub)culturen, ontmoetingen tussen mens en dier, ontmoetingen met andere wezens (boomgeesten, elfen, overledenen, goden, geesten, …). Deadline: 1 oktober.

gelepopulieren