Redactioneel – Beltane 2011


Als je buiten kijkt – een favoriete bezigheid voor de meeste heksen – dan zie je een grote verscheidenheid aan bloemen en planten. De loofbomen komen in blad, in allerlei tinten groen en rood, grassen en wilde bloemen schieten op tussen de stoeptegels, en in tuinen bloeien kleine en grote planten en struiken met een grote variatie aan bloemvormen en kleuren.

Alles op zijn eigen tijd – of dit jaar wat vroeger dan anders – en op zijn eigen plaats. Of de bodem nu leem of zand is, pure klei of zelfs rotsachtig: overal groeit en bloeit van alles. En de bloemen bieden voedsel aan bijen en hommels, of aan vlinders of andere insekten. Mooi om te zien dat alles naast elkaar kan leven en elkaar kan aanvullen, dat er voor ieder plekje planten zijn en voor elke plant een stukje grond. Geen ruzie, geen plant die meent dat hij beter is dan de ander, al is er wel competitie om een stuk grond tussen alle soorten waarvan zaad in die bodem terecht is gekomen. Soms echter zie je dat ze ook voordeel aan elkaar hebben. De afrikaantjes houden het rozen-aaltje van de rozen vandaan. Wortels en uien beschermen elkaar op dezelfde manier. Om maar een paar voorbeelden te noemen.

Vergelijkingen tussen de natuur en de mensenmaatschappij en wat hier en daar ‘heksen-la-la-land’ genoemd wordt, gaan niet altijd op, maar ik zie toch een parallel. Er is een zeker zo grote variatie in mensen, in paganisten en heidenen, en in de groepen die zij vormen. Je hebt mensen die een solopad bewandelen, mensen die voor langere tijd deel uitmaken van een groep en mensen die dat voor kortere tijd doen. Je hebt groepen in allerlei richtingen, ‘scholen’ en stromingen, en binnen die hoofdstromen ook weer kleinere groepen. En die leven allemaal naast elkaar en vullen elkaar aan. Of ze dat nu beseffen of niet. Je hoeft jezelf niet als beter te beschouwen omdat je een langere stamboom hebt dan een ander. Een mooier logo, een betere website, of geheimere rituelen maken niet dat je mensen meer te bieden hebt dan een ander. Meer te bieden heb je als je goed bent in wat je doet, wat het ook is dat je doet. Niet als je naar anderen wijst om aan te geven wat er minder is aan die anderen, maar als je ervoor zorgt dat je zelf beter wordt dan je was. Als je evolueert en groeit, als je leert van je fouten – en misschien ook van de fouten die je anderen ziet maken – en als je trouw blijft aan jezelf. Je eigen integriteit bewaart. Zoek je eigen plek, ga na of je bodem goed is, en zorg voor voldoende voedsel en licht en water. En bloei dan met je eigen soort bloemen, draag de vruchten die bij jou passen, en trek degenen aan die juist daar baat bij hebben.

Loop je – voor het eerst – rond in de tuin die wicca en hekserij, of hekserij en heidendom, samen vormen, kijk dan naar de variatie als een groot goed. Geniet van de veelvormigheid, wees blij dat er zoveel keus is. Bekijk het aanbod van nabij, snuif goed rond, proef van wat je aanspreekt. Leer jezelf kennen: weet in welke bodem jij zelf het beste wortelt, in welk tempo je wilt groeien en in welke richting. Ben je een liefhebber van zon, halfzon of schaduw? Doe je het beter in rijke, goedbemeste aarde, of ben je van het soort dat beter groeit op schralere grond? Als je dat eenmaal weet, kun je beter een keuze maken, dan weet je beter wat bij jou past. Dat betekent niet dat je eenmaal een keuze moet maken voor een bepaalde stroming en nooit meer wat anders kunt doen – je bent niet echt een plant die eenmaal wortelt en nooit meer van plaats verandert. Het betekent wel dat je kiest voor wat jou sterker maakt, wat jou helpt op je pad. Bewaar ook als zoeker je eigen integriteit. In de Charge staat: “Keep pure your highest ideal.”

Alleen jij weet wat je hoogste ideaal is, en alleen jij kunt dus bepalen of een groep of een cursus je verder helpt op weg naar dat ideaal. Het is misschien niet zo makkelijk om erachter te komen of een bepaalde persoon of groep je verder helpt op het pad – jouw pad – of niet. Soms kost het tijd, en soms moet je afstand nemen om te zien dat wat een zijpad leek in werkelijkheid een omweg was naar jouw doel, maar luister naar je hart. Je staat in contact met de levenskracht die maakt dat al die planten groeien. Of je die kracht nu vertegenwoordigd ziet in de goden, of op een andere manier beschouwt, je kunt je erdoor laten leiden. Je hart en je intuïtie kunnen je vertellen of mensen en groepen betrouwbaar zijn, en of ze jou kunnen helpen om je hoogste ideaal te bereiken.

Ik wens je een fijn Beltane toe, het feest van het leven en de overvloed.
Blessed be!

Jana.

Benieuwd welke artikelen er in dit nummer staan?
Bekijk hier de inhoudsopgave!

Over Jana

Wicca is mijn religie, achteraf gezien is dat altijd al zo geweest. Ik heb het geluk gehad mensen te leren kennen waarmee het goed klikte. In 1984 hebben zij me ingewijd in een Gardnerian coven. Anders was ik alleen verder gegaan. Mijn ideeën over de rol van man en vrouw komen in wicca terug. Zo ook mijn ideeën over het belang van natuur en milieu: ik vier de jaarfeesten en eet de groenten van het seizoen. En de Wiccan Rede ('Doe wat je wilt, mits het niemand schaadt') was al mijn lijfspreuk voor ik wicca leerde kennen.
Dit bericht is geplaatst in Artikelen, Editorials met de tags , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Redactioneel – Beltane 2011

Reacties zijn gesloten.