Redactioneel – Lughnasadh 2012

Logo pagina Redactioneel in Wiccan Rede Online Magazine

Als je deze zomer toch ergens buiten ligt, op het strand of elders op vakantie of in het stadspark, laat je gedachten dan eens uitgaan naar wat er allemaal onder je rug te vinden is. Waaruit bestaat de aarde ter plekke? Is dat zand of tuinaarde, of voel je de stenen erdoorheen prikken? En de laag eronder, waaruit bestaat die? Is dat solide rots of kalk, is het zachte grond, of bestaat het uit fijn materiaal? En wat betekent dat voor hoe het land aanvoelt, of in ieder geval de streek waar je nu bent?
Breid je gedachten uit naar de rest van het landschap. Zijn er planten en wat voor soorten dan? Bomen, struiken, gras? Vochtminnende planten of soorten die zich speciaal aan deze omgeving hebben aangepast? Is er water in de buurt en zo ja, in welke vorm dan? Een vijver, sloten, de zee, een waterval of bron? Zijn waterpartijen aangelegd of zijn ze van natuurlijke oorsprong? En andere landschapselementen: natuur of cultuur? Zijn er monumenten, is er een ‘heilige’ plek, een plaats met speciale betekenis of bijzondere energie? Hoe voelt de geest van dit land, dit landschap, aan?
Doe deze oefening zowel op je vakantieadres – als je weggaat – als thuis. Zowel in je naaste omgeving als iets verderop. Buiten de stad. Wat zegt het land je? Hoe is zijn aard? Met welke onderdelen voel je een connectie, en met welke kun je kennismaken? Heeft het land ergens behoefte aan, en is er iets dat jíj ervoor kunt doen?

Wicca is geen studeerkamerreligie – hoewel kennis zeker wordt gewaardeerd en genoeg mensen hun studeerkamer gebruiken om hun rituelen binnenshuis te houden – maar gaat uit van je connectie met de natuur. In dit nummer vind je een artikel van Harmonia Saille dat uitgebreid aanwijzingen geeft – in het Engels – om in contact te komen met de natuur en het landschap.
Yoeke’s column raakt hetzelfde onderwerp en zelfs een van de websites waar we in dit nummer naar verwijzen sluit helemaal aan bij dit thema.

Verder is dit Lughnasadh-nummer een special geworden over Hekate en Anatolië. Kijk hier voor de volledige inhoudsopgave.
Veel leesplezier!

Blessed be!
Jana.