Redactioneel – Samhain 2015

De DVD is er!

Tijdens onze goed bezochte en geanimeerde première-party op 15 november is de dvd ‘Heksen in Holland’ gepresenteerd aan heksen en andere belangstellenden. Deze documentaire geeft een blik op wicca in Nederland, en een beetje op hekserij buiten wicca en op wicca buiten Nederland. Wil je als heks de mensen om je heen vertellen waar jij je mee bezighoudt, dan kun je voortaan verwijzen naar de dvd. Ben je geen heks maar heb je interesse in wicca, bekijk dan de documentaire om een beeld te krijgen van waar het om gaat. (Bestellen kan in de webshop van Silver Circle). Als direct betrokkene wil ik niet teveel over de inhoud zeggen. Bekijk de film en vorm zelf je oordeel. Wel wil ik zeggen dat ik erg blij ben met het artikel van Marjolein in dit nummer over ‘the making of‘ de dvd. Leuk om een kijkje achter de schermen te krijgen! En goed om je te realiseren dat dit een groot project is geweest, waar veel mensen aan mee hebben gewerkt. We zijn hen zeer erkentelijk! Rhianne bedankt alle betrokkenen uitvoerig in het boekje bij de dvd. Ik wil hier samenvattend noemen:
– degenen die financieel hebben bijgedragen
– de geïnterviewden, die er in het openbaar voor uitkomen dat ze aanhangers zijn van wicca, hekserij
– de muzikanten, die belangeloos hun prachtige muziek beschikbaar stelden
– illustrator Christian Turk voor het design
– animator Alexandra Cichecki van Mandrakemotion voor bewegende (niet-gefilmde) beelden
– Marjolein en Marcel (Leukemensen.nl), die de film hebben gemaakt
en ook wil ik Rhianne bedanken: voor haar enthousiasme, haar initiatieven en alle werk dat zij doet voor Silver Circle (en dan heb ik het niet alleen over de documentaire).

Veel dank aan jullie allen!

DVD

In de 35 jaar dat Silver Circle en Wiccan Rede (Online) bestaan, is er natuurlijk van alles veranderd. In 1980 was wicca/hekserij in Nederland zo onbekend dat je er bijna geen informatie over kon vinden. Als je al wat kon vinden, waren dat boeken of artikelen in tijdschriften. In 2015 is er zoveel over wicca/hekserij bekend, dat je de serieuze en degelijke informatie maar moeilijk kan vinden. Naast boeken en tijdschriften zijn er websites en sociale media en heksencafés en andere bijeenkomsten. Niet altijd is duidelijk wie de aanbieder van die informatie is. Is het een ervaren heks of zelf een beginner? Waar komt hij of zij vandaan, waar is hij of zij opgeleid, wat is haar of zijn achtergrond? Hopelijk vind je een ‘Over ons’ op de website, waar een tipje van de sluier wordt opgelicht.

Dat er zoveel mensen zijn die zichzelf heks noemen, ook buiten de inwijdingstraditie wicca, is een van de veranderingen. Een andere is dat er steeds meer onderling contact is tussen aanhangers van verschillende stromingen in wicca, hekserij, paganisme en heidendom. Ik denk dat dat goed is. We houden ons allemaal bezig met vergelijkbare dingen, al heeft ieder daar een eigen visie op en een eigen beleving bij. We vieren de jaarfeesten, individueel of in kleine groepen. We zijn priester(es), houden ons bezig met magie, maken in ons leven plaats voor het Mysterie. Vanaf het begin heeft Wiccan Rede een plaats geboden aan vertegenwoordigers van andere stromingen in en buiten de wicca. Sinds 2003 richtte het tijdschrift zich nadrukkelijk niet alleen op de inwijdingstraditie maar ook op de serieuze solohekserij. We streven naar een vertegenwoordiging van meerdere stromingen in de redactie, en plaatsen graag columns en artikelen waarin die grotere variatie blijkt.

Wicca zal waarschijnlijk altijd klein blijven in omvang. We hebben ook niet de behoefte om anderen te bekeren. Maar zoals Bran zegt in het interview in dit nummer: “Er zullen altijd mensen zijn met een diep gevoel van verbondenheid met de natuur en natuurreligie. Ook de behoefte om rituelen te doen, al of niet samen met anderen, zal altijd blijven.” Voor die mensen maken wij dit magazine. Al 35 jaar willen wij een gids zijn voor de zoeker, en zowel de beginnende als de gevorderde heks informeren. Er zijn niet veel organisaties en tijdschriften op het gebied van wicca die al zo lang bestaan. We mogen daar best trots op zijn. Wij, dat is inclusief jullie: de lezers en degenen die aan Wiccan Rede en Silver Circle hebben bijgedragen door bijvoorbeeld artikelen te schrijven. Dankjewel! Dit is het laatste kwartaal van ons jubileumjaar en ook hierna blijven we actief! We organiseren zelf activiteiten en bedenken zelf onderwerpen voor artikelen, maar willen ook graag weten wat jij nodig hebt aan informatie. En wat je vindt van het magazine en van de documentaire. We horen het graag! Laat een reactie achter op deze website, of op onze Facebookpagina.

Blessed be!
Jana.

Inhoudsopgave Samhain 2015