Redactioneel – Beltane 2022

Iedereen op aarde zou moeten samenwerken in een laatste kans om de grootste gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan nu het nog kan. In elk geval alle politici, bewindslieden, topmanagers van grote bedrijven en leiders van grote belangengroepen. Wat er zeker niet moet gebeuren is oorlog voeren. De destructie en alle menselijke leed dienen sowieso geen enkel waardig doel. Maar de oorlog die het Russische bewind voert tegen Oekraïne leidt ook de aandacht weg van de machtshebbers die zich met het klimaat zouden moeten bezighouden. Het enige gunstige dat er misschien het resultaat van is, is dat er in West- en Midden-Europa en misschien Noord-Amerika nu eindelijk eens echt gewerkt gaat worden aan alternatieve, meer duurzame vormen van energie opwekken. Maar waarom lukte dat niet voor deze oorlog, voor dit verlies aan levens en de verwoesting van woningen, ziekenhuizen, fabrieken en complete steden?

En waar zijn de rijkste mensen (mannen) op aarde mee bezig? De tien die samen genoeg geld bezitten om de armoede de wereld uit te helpen, of het CO2-probleem op te lossen? Staan zij er ooit bij stil hoe ze aan dat geld zijn gekomen, en dat dat waarschijnlijk niet rechtvaardig was? In ‘Oud nieuws‘ haalt Medeia aan dat dit jaar wordt herdacht dat vijftig jaar geleden het spraakmakende Grenzen aan de groei: het rapport van de Club van Rome uitkwam. Zolang weten we al dat de bomen niet tot in de hemel groeien en dat er een maximum is aan wat we kunnen gebruiken aan grondstoffen en energie als we de aarde niet willen uitputten. Ooit in hun leven moeten Elon Musk, Jeff Bezos, Bernard Arnault, Bill Gates, Larry Page, Mark Zuckerberg, Sergey Brin, Steve Ballmer, Larry Ellison en Warren Buffett hier toch van hebben gehoord. Wat drijft hen? Hebben zij een levensfilosofie, hangen ze een religie aan, of willen ze uitsluitend geld verzamelen? (En zo ja,waarom in hemelsnaam, als ze het niet gebruiken om er problemen mee op te lossen? Na je eerste miljoen of miljard is de noodzaak van nóg meer er toch echt wel vanaf, zou ik denken.)

Zou Musk echt denken dat leven op Mars een alternatief is voor leven op aarde? Als je op dit moment rondkijkt op het noordelijk halfrond, waar het lente wordt en zoveel bomen en planten bloeien, kun je je niet voorstellen dat iemand echt denkt de aarde niet nodig te hebben.

De aarde is onze woning, onze bron van voedsel en drinkwater, en dat vinden we niet op een andere plek. We zullen dus zuinig moeten zijn op Moeder Aarde, ongeacht onze religie of filosofie. Inheemse volken en natuurreligies kunnen een inspiratiebron zijn voor andere aardbewoners. Niet alleen zij, maar ook iedereen die moestuiniert of zich op een ander manier bezighoudt met kruiden en de theatermakers kunnen anderen gidsen om er iets moois van te maken op aarde. Ga op zijn minst naar buiten voor een vollemaanwandeling en laat op je inwerken wat de natuur met je doet, wat de energie van de maan is, en wat je allemaal kunt horen en ruiken. De oproep geldt niet alleen voor de rijkste mensen elders op aarde, maar ook voor de machthebbers in Nederland: de bewindslieden, de politici en fabrikanten en bankiers, degenen die ergens aan de touwtjes trekken waardoor de economie draait zoals die draait, en waardoor wetten tot stand komen en worden gehandhaafd.

Je hoeft geen paganist te zijn om de waarde te erkennen van de aarde. Ook als je de aarde ziet als de schepping heb je ervoor te zorgen, en als wetenschapper weet je wel wat de gevolgen zijn van de ongebreidelde groei van de afgelopen decennia. Sta deze meimaand stil bij wat de astronauten als boodschap terugbrachten: het Overview effect. En laat je inzichten volgen door handelingen. Immers: ‘Energie volgt gedachten‘. Als genoeg mensen en instanties het willen, kan de wereld veranderen.

Blessed Beltane!
Jana.

Inhoudsopgave Beltane 2022.
English version of this editorial.