Redactioneel – Imbolc 2016

Hoera, we hebben een week vorst gehad! Helemaal vanzelfsprekend lijkt dat niet meer te zijn, al hoor je er dan bij te zeggen dat er nog van alles kan gebeuren: de winter is nog niet om. In februari vallen nieuwe maan en volle maan van ‘Death moon’, maan van de dood. Deze benaming wijst erop dat aan het einde van de winter ziekte en dood op de loer liggen. De voorraden zijn op, de weerstand is laag. Pas als de dagen echt weer langer zijn en de zon aan kracht wint, komen de nieuwe planten op die verse vitamines leveren. Onze volle vriezers en supermarkten kunnen niet voorkomen dat er een griepgolf heerst, Een stevige griep, die zelfs vóór de griepgolf gezonde mensen in het ziekenhuis doet belanden met longontsteking.
‘Blue monday’ is net voorbij. De maandag eind januari waarvan gezegd wordt dat het de meest deprimerende dag van het jaar is. Ik weet niet hoe het met u is, maar ik zou ’s morgens best nog wat langer in bed willen blijven liggen. Tot de zon opkomt. Als het eenmaal licht is wil ik wel opstaan en, na een rustig genoten ontbijt, naar kantoor vertrekken. Ik stel het maar niet voor aan mijn werkgever. Die houdt wel van flexwerken, maar zou dan misschien verlangen dat ik in de zomer meer uren op een dag werk, en je zult zien dat ik dan juist naar buiten wil.

Ons jubileumjaar 2014-5015 is voorbij. Rond deze tijd komt onze documentaire uit in een Engelse vertaling, en voor de DVD zijn de ondertitels ook beschikbaar in het Spaans. Dat vergde nog een behoorlijke inspanning van een aantal mensen, deels dezelfden die ook voor de Nederlandse DVD al veel werk hebben verricht. Daar zijn we erg blij mee. En heel benieuwd naar de reacties, ook internationaal.

Voor Wiccan Rede Online betekent het dat we na een paar ‘dunnere’ nummers de draad weer oppakken. Komende edities willen we thema’s centraal stellen. Wil je ook een bijdrage leveren, vraag dan de richtlijnen voor artikelen op*. De deadline voor het inleveren van artikelen voor de Beltane-editie is 1 april, nee, houd dat maar op 31 maart. Het thema voor dat nummer zal zijn ‘Creativiteit’. Denk aan alle vormen van creativiteit, waaronder beeldende kunst, muziek en dans, maar bijvoorbeeld ook het maken van spells en het zelf schrijven van rituelen. Voor de editie Lughnasadh is het thema ‘Matchmaking’ (verbinding, dating, koppelen, samenwerking, bemiddeling, netwerken, nieuwe manieren van samenwerken), en de deadline voor het inleveren van artikelen 1 juli. Het Samhainnummer zal dan in het teken staan van de nacht. Het verborgene, onzichtbare. De nacht van de nacht. Het duister (of het gebrek daaraan in de natuur en onze samenleving). Deadline voor artikelen 1 oktober.

* Vanwege de grote hoeveelheid spam geven we hier geen mailadres maar je kunt reageren onder een artikel. Als je er ooit al eens een reactie van je is gepubliceerd, wordt een nieuwe reactie met hetzelfde mailadres automatisch gepubliceerd. Houd het dan kort op: “stuur mij de richtlijnen voor artikelen”, dan sturen we die toe via je mailadres (dat aan de achterkant voor de redactie zichtbaar is). Je kunt ons via een reactie op een bericht ook benaderen voor andere vragen of opmerkingen. Als je bij je reactie zet ‘niet voor publicatie’, dan reageren we privé.

Uiteraard vind je de nieuwe artikelen in dit Imbolcnummer weer via de Inhoudsopgave.
Veel leesplezier!
Jana.