Redactioneel – Samhain 2023

De zomertijd is officieel afgelopen, en de donkere helft van het jaar is echt wel aangebroken. Geen twijfel mogelijk. Veranderingen, elk jaar opnieuw, maar op de een of andere manier kun je in de zomer uit het oog verliezen dat het ooit weer gaat stormen en regenen. Dat het weer donker is als je je huis verlaat en donker als je terugkomt. Of voor wie nog steeds thuiswerkt: dat je daar licht en verwarming bij nodig hebt. Je hoeft geen heks te zijn om te voelen welk seizoen het is.

We hebben een Wiccan Rede voor je Online gezet helemaal in het teken van het seizoen, het donker en veranderingen. Niet speciaal zo bedoeld, maar ‘mooi meegenomen’ zo aan het einde van het (kalender)jaar. De tijd waarin het gangbaar is om naar het jaar als geheel te kijken, terugblikkend en plannen makend. Om te beginnen gaan we in de Silver Circle Autumn Gathering onze voorouders vereren. Morgana heeft ook een prachtig ritueel beschreven voor dit moment waarop de bloedmaan en Samhain min of meer samenvallen. Loes staat stil bij de tijd van de dunne sluiers tussen deze wereld en de volgende. En in een ‘tijdloze tekst’ beschrijft Merlin hoe je zelf een ritueel kunt schrijven waarin centraal staat wat het seizoen voor jou betekent.

Er is meer: zowel Medeia als Jana vonden een boek over het ‘wiel van het jaar’ en begonnen te lezen bij oktober / Samhain. Yoekes column kun je lezen als een humoristische benadering van de spanning tussen lineair en circulair beleefde tijd – ze heeft steeds meer moeite met het donker. Maar daar geeft ze natuurlijk haar eigen draai aan.

In Nederland is er in november nog een bijzonder festival: verkiezingen voor de Tweede Kamer. Jana bekijkt de verkiezingsprogramma’s en ontdekt onvermoede hekserigheden in het parlement. Tenslotte bespreekt Serotia een boek over schaduwdieren, en krijg je ook nog een ‘chaosmonnik’ en ‘toil & trouble’ voorgeschoteld.

Ik wil niet zeuren, maar herhaal nog maar even wat al eerder gezegd is: we horen graag wat je ervan vindt! En natuurlijk kun je nog altijd een eigen bijdrage leveren, of je nu vindt dat het bestaande aanbod goed is, of denkt dat je het beter kunt ☺

Zie het vorige redactioneel voor meer gegevens.

De deadlines en thema’s voor komend jaar zijn:
29 december 2023 voor het Imbolcnummer 2024. Thema: Identiteit (Identity)
29 maart 2024 voor het Beltanenummer. Thema: Onafhankelijkheid (Independence)
28 juni 2024 voor het Lammasnummer. Thema: Verplichting aangaan (Commitment)
27 september 2024 voor het Samhainnummer. Thema: Vereniging (Union/Association)

Zie de inhoudsopgave voor de hele editie Samhain 2023.

Namens de redactie: Happy Samhain!

Blessed be!
Jana.