Redactioneel Lughnasadh 2014

Een collage van een aantal publicaties die SIlver Circle sinds 1979 uitgaf.

Sinds 1979 kwamen er heel wat publicaties uit. Hier een selectie.

1979 was een belangrijk jaar voor de wicca in de Lage Landen. Voor het eerst werden Alexandrians in Nederland ingewijd en in Engeland werden de Gardnerians ingewijd die later in Nederland een coven zouden beginnen. In het najaar van 1979 werd de voorloper van Wiccan Rede uitgegeven, een blad van twee kantjes. In 1980 kwam het eerste echte nummer van het tijdschrift uit.

Het twintigjarig bestaan van Wiccan Rede werd gevierd met een feest voor alle lezers. Met folk music en drums, theater (ja, de Alexandrians waren er ook) en dans, en met een markt. In 2005 werd het 25-jarig bestaan gevierd met weer een feest voor lezers en belangstellenden, uit alle stromingen van wicca en hekserij. Met muziek en een buffet van meegebrachte lekkers, en met meer informatieve onderdelen. “Diverse prominente heksen vertellen iets over hun eigen heksen-dwaal-tocht de afgelopen jaren, verlucht met anecdotes. Een klein panel dus met veel geschiedenis ter leringhe ende vermaeck.” En er werd een boek gepresenteerd: De Bezem Voorbij, samengesteld door Boris en Bran. “Een boek waarin het eerste serieuze onderzoek naar de heksengemeenschap in Nederland wordt gepresenteerd, aangevuld met diverse interviews en historische aantekeningen.”

En nu is het 2014, en we willen graag iets bijzonders doen rondom ‘Wicca in Nederland’. We, dat is een heel team van mensen die de hele periode, of een groot deel ervan, hebben meegemaakt. Het idee is om een documentaire te maken over de geschiedenis van de wicca in Nederland. Vorm en inhoud staan nog lang niet vast – al wordt er al wel over gebrainstormd. We hebben jullie hulp nodig. Om mee te werken aan de documentaire, maar ook financiële hulp. We beginnen het jubileumjaar dan ook met een Grand HeksenCafé – oftewel een fundraising/benefietmiddag voor de documentaire. Op 14 september 2014 van 13:00 tot 17:00, in De Kameel in Den Dolder. Goed bereikbaar met openbaar vervoer, en met een aantal parkeerplaatsen. Entree is gratis maar een donatie is uiteraard zeer welkom!

We zijn nu bezig met het programma met onder andere een panel van oude vrienden. Er wordt uitgebreid verteld over de geplande documentaire. Stel de vragen die je altijd had willen stellen 🙂

We houden ook een markt voor tweedehandsspullen. Neem al je overbodige boeken, attributen en witchy clothes mee. De opbrengst gaat naar het fonds ‘documentaire WiN’.

De keuken wordt gerund door een team – neem taarten en drankjes mee! De opbrengt gaat ook naar het fonds. Heb je zelf ideeën voor een ludieke actie of performance? Laat het ons weten.

We willen een leuk kick-off feestje bouwen voor een spannend jubileumjaar… en een mooie documentaire.

See you there!

Bright Blessings,
‘Documentaire WiN’-team.

 

Zie de inhoudsopgave van dit nummer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.