Redactioneel – Samhain 2022 – Echte horror

Do you want to read a translation of an article in Wiccan Rede Online in Dutch, English, French, German, Italian, Polish, Portuguese, Russian or Spanish? Use the ‘Select Language’ button under ‘Welcome’!

Het laatste weekend van oktober 2022 is blijkbaar Halloween-weekend. Op televisie kun je drie avonden achter elkaar horrorfilms bekijken. Als je al niet naar een Halloween-feestje bent, verkleed, en met allemaal accessoires die ook dit jaar weer volop te koop waren bij allerlei winkels. Goedkope plastic dingetjes, en etenswaren van bijna 100% suiker, of nog erger: glucosestroop. Alles in zwart (vampiers, vleermuizen), wit (spoken) en oranje (pompoenen). De populairste outfits zijn 1. zombie, 2. heks en 3. vampier.

Maar de echte horror zit ‘m niet in die films. Die vind je in het journaal en in de krant. Die zit ‘m in de buitentemperatuur die weer records breekt. Het is 22°C in Nederland, in het laatste weekend van oktober. Terwijl ’s nachts de zomertijd wordt teruggedraaid, is er overdag een hittegolf. Het is zeker 10 graden warmer dan gemiddeld in de laatste 30 jaar, en dat was al een veel warmer gemiddelde dan over de decennia ervoor. Fijn dat de kachel nog niet aan hoeft met de huidige energieprijzen, maar dat is kortetermijndenken.
De echte horror spreekt uit het rapport dat de Verenigde Naties deze week uitbracht: de wereld stevent af op een klimaatverandering van 2 graden. Een beperking tot 1,5 graad kan bijna niet meer. We zijn een aantal kritische punten gepasseerd en dreigen er nog een paar voorbij te schieten. Points of no return. Kantelpunten.

Het is nog niet te laat, maar dan moet er nu echt iets gebeuren. Waarom is er nog niet keihard ingegrepen sinds we weten dat het klimaat aan het veranderen is? Dat was in de jaren ’90 al voor iedereen duidelijk. Omdat iedereen voor zijn of haar eigen kortetermijnbelang gaat. De komende verkiezingen. De eerstvolgende aandeelhoudersvergadering. De bucketlist van wensjes en verlangens van gewone mensen.

Er is nog niet keihard ingegrepen omdat de wereld geregeerd en ‘geregeerd’ wordt door mensen die geld belangrijker vinden dan alle andere dingen. Geld en wat ze met geld kunnen kopen, en nog veel meer geld want blijkbaar kun je daar nooit genoeg van hebben. Miljonairs willen meer miljoenen en miljardairs willen meer miljarden. Rupsjes Nooitgenoeg. Ze vreten zich door alles heen, en op het eind hopen ze te veranderen in Iemand-die-altijd-bekend-zal-blijven.
De man die naar Mars ging. Nou ja, ging hij maar zelf, dan waren we van hem verlost. Nee, hij wil ervoor zorgen dat ‘de mens naar Mars gaat’. En dan? Stel je het leven daar eens voor: geen water, geen atmosfeer, geen groen. Dan kun je net zo goed de aarde naar de knoppen laten gaan, dan is dat scenario voor ons allen haalbaar.
De man die de Amazone tot één groot landbouwgebied herschiep, die alle oorspronkelijke oerwoud liet kappen of als gevolg van de kap liet vergaan in grote bosbranden, en die alle oorspronkelijke bewoners aan hun lot overliet of liet vermoorden door boeren met of zonder concessie.
De man die Rusland weer groot maakte, die de USSR (was dat geen federatie van afzonderlijke staten?) weer tot leven riep.
De man die de Verenigde Staten uiteen liet vallen door middel van een burgeroorlog.
De man die China (en zijn voormalige buurlanden) verloste van allerlei diversiteit, zoals culturele en religieuze minderheden met hun eigen talen en gewoonten, en die toestond dat het grondwater uit diepere bodemlagen werd opgepompt totdat het op was.
De vrouw die de rijken in het Verenigd Koninkrijk verloste van de zware belastingdruk, ook als zij daar zelf geen problemen mee hebben want belasting komt ten goede aan de gemeenschap. O nee, zij is alweer weg. Bolsonaro dreigt echter vandaag te worden herkozen, en Poetin noemt het komende decennium het gevaarlijkste, dus die heeft plannen voor langere termijn. En hij heeft het niet over de gevaren van klimaatverandering.

Wat kunnen wij er zelf aan doen? Consuminderen. Stoppen met het kopen van onzinnige producten. Bij de lokale winkels die we graag willen ondersteunen alleen producten kopen die we echt nodig hebben, en dan producten van kwaliteit. Dat mag wat meer kosten want op termijn zijn die goedkoper omdat ze langer meegaan, en omdat ze bijvoorbeeld minder energie verbruiken. En omdat ze beter zijn voor het milieu, wat ook iets waard is. Met ’true pricing’ zouden kwalitatieve producten die minder belastend zijn voor het milieu ook goedkoper zijn, en vervuilende producten duurder. Bij ’true pricing’ worden alle kosten berekend, ook bijvoorbeeld die van het verwerven van grondstoffen en van het afdanken na gebruik.
Niet kopen op ‘Black Friday’. Gewoon echt helemaal niets, en zeker niet bij winkels die adverteren met Black Friday. En laat die winkels maar weten dat we niet aan die onzin meedoen.
Minder vlees eten en met het geld dat we uitsparen (door bonen en granen te kopen en daar lekkere gerechten mee te maken) die paar keer per maand dat we wel vlees eten te kiezen voor biologisch.
Niet met het vliegtuig op reis, minder vaak op vakantie, minder ver ook. Weeg in ieder geval altijd bewust af wat je wilt, waarom je het wilt, en of het ook anders kan.

Wij zijn heksen, bij ons lopen kettingbrieven dood, wij maken bewuste keuzes in ons leven. ‘Doe wat je wilt, mits het niemand schaadt’. Dat blijft mijn leefregel, ook al weet ik dat ‘de Wijze Raad’ alleen ging over magisch werk. Veel van ons hebben een goede relatie met de natuur in onze omgeving, weten dat ecosystemen ingewikkelde dingen zijn, en weten dat er al veel verdwenen is of dreigt te verdwijnen.
Wij kunnen een kritische massa vormen, samen met de mensen die via meditatie, via consuminderen of via acties (zoals die van Extinction Rebellion) opkomen voor Moeder Aarde. Een klein aantal boeren (met tractoren) in Nederland laat zien dat je in het belang van grote boerenbedrijven, agrarische toeleverbedrijven en banken maatregelen kunt voorkomen. Een koopstaking kan laten zien dat de grote meerderheid van de bevolking wel maatregelen wil: tegen klimaatverandering, tegen vernieling van de natuur, voor het behoud van ecosystemen en biodiversiteit.

Van een heel ander kaliber maar ook eng: het gebruik van kaarsen en waxinelichtjes, al dan niet in combinatie met bloempotten en rare constructies, om het huis te verwarmen. Echt goedkoop lijkt het me niet, maar het is zeker erg brandgevaarlijk. Bescherm jezelf, je kinderen en je buren door je op andere, betere manieren warm te houden!
De twee maal 190 euro bijdrage (ter compensatie van hogere energiekosten) die ik van de overheid krijg in november en december heb ik niet nodig, en ga ik doneren aan de voedselbank of aan een lokaal initiatief om energie eerlijker te verdelen en te besparen. Dat gaan heel wat meer mensen doen. Solidariteit kent een opleving!

Dan nog wat over dit nummer van Wiccan Rede: uiteraard ook aandacht voor Samhain en over de dood. Yoeke zoekt naar wetenschappelijke technieken om achter de sluier te kijken. Dave Bracey stelt allerlei vragen bij de dood. Goed om er eens over na te denken wat jouw antwoorden zijn. De tweede helft van zijn artikel is een heel mooi verslag van een specifieke uitvaart. De Webwegwijzer sluit aan bij dit thema.

Deze keer ook aandacht voor Indonesië, met name over de invloeden uit dat land op Gerald Gardner, en voor het ontcijferen van hiërogliefen.

Voor de overige artikelen zie de inhoudsopgave.

Ondanks alles: Happy Samhain!
Blessed be!
Jana.

Wil je zelf een bijdrage leveren?

Zoals we melden op de pagina Over Wiccan Rede is Gardnerian Wicca de traditie waaruit het blad voortkomt, maar heeft Wiccan Rede al vanaf het begin een plaats geboden aan vertegenwoordigers van andere stromingen in en buiten de wicca.

Wil je zelf ook schrijven voor Wiccan Rede?
Lees dan eerst de richtlijnen: Schrijven voor Wiccan Rede Online?

De artikelen die we plaatsen geven niet altijd het standpunt van de redactie of individuele redactieleden weer. Wel denken we dat deze artikelen interessant zijn om kennis van te nemen.

Do you want to contribute?

As we explain on the page ‘Over Wiccan Rede‘ Gardnerian Wicca is the tradition of which the magazine stems, but since the early days Wiccan Rede has offered a place to representatives of other traditions within and without Wicca.

Want to submit an article?
Please first read the Submission guidelines Wiccan Rede Online

The articles that we publish do not always represent the points of view of the editor or individual members of staff. We do think that these articles are interesting to read.