Recensie: Magie – betovering en bovennatuurlijke krachten

Magie – betovering en bovennatuurlijke krachten
Redactie Olivier Rieter
Utrecht, Nederlands Centrum voor Volkscultuur, 2010. 40 p. ISBN 978-90-7184-078-4
€ 12,50. http://www.volkscultuur.nl/shop/product/Boeken/Magie/9

Voorkant van het boek Magie – betovering en bovennatuurlijke krachten

“Magie is het proberen te beïnvloeden van gebeurtenissen door middel van (de suggestie van) bovennatuurlijke krachten. Mensen die geloven in magie gaan ervan uit dat er een verborgen werkelijkheid schuilgaat achter de direct waarneembare realiteit.”
Dit dunne boekje vol met illustraties geeft een zeer compact overzicht van ideeën over magie sinds de oudheid. Aan bod komen historische en moderne heksen, goochelaars en alchemisten, magisch realisme in kunst en literatuur en heksen in kinderboeken.
Anton van Hooff schreef het hoofdstuk over magie in de oudheid, waar de meeste details te vinden zijn uit het hele boekje. Met name vervloekingen door Griekse beoefenaars van magie zijn blijkbaar uitgebreid beschreven in de klassieke literatuur.
Janneke van der Veer beschrijft de heks in kinderboeken, van Eucalypta tot ‘op moderne heksen gebaseerde heksen’ als die in De inwijding van Margaret Mahy en in Het boek van alle dingen van Guus Kuijer. Ook boeken over de tijd van de heksenvervolgingen worden besproken, evenals een paar zielige vrouwen die door de dorpsgenoten ten onrechte voor heks worden aangezien in de boeken van C. Joh. Kieviet.
De redacteur schreef de overige drie hoofdstukken en hij blijkt weliswaar over een grote kennis van het onderwerp te beschikken, maar lijkt niet geheel onbevooroordeeld. Met name psycholoog Jung wordt een paar keer ‘omstreden’ genoemd, en wie wil weten waarom dat is, kan terecht bij een specifiek hoofdstuk uit een van de genoemde bronnen. Want wie na lezing van het boekje meer wil weten over magie, kan zijn hart ophalen aan de vele verwijzingen aan het eind van ieder hoofdstuk.

Over Jana

Wicca is mijn religie, achteraf gezien is dat altijd al zo geweest. Ik heb het geluk gehad mensen te leren kennen waarmee het goed klikte. In 1984 hebben zij me ingewijd in een Gardnerian coven. Anders was ik alleen verder gegaan. Mijn ideeën over de rol van man en vrouw komen in wicca terug. Zo ook mijn ideeën over het belang van natuur en milieu: ik vier de jaarfeesten en eet de groenten van het seizoen. En de Wiccan Rede ('Doe wat je wilt, mits het niemand schaadt') was al mijn lijfspreuk voor ik wicca leerde kennen.
Dit bericht is geplaatst in Boeken met de tags , , . Bookmark de permalink.