Leuke locaties voor in de zomer (en daarna)

Waarom zou je naar het buitenland gaan op vakantie? Er is genoeg te beleven in eigen land! Een paar eigen tips aangevuld met een hele reeks suggesties van Facebookconnecties. Een paar locaties werden door meer mensen genoemd. De evenementen met een datum staan op volgorde van sluitingsdatum.

Tentoonstellingen

Kabbala – de kunst van de Joodse mystiek
tentoonstelling met evenementenprogramma, t/m 25 augustus 2019
Joods Historisch Museum, Amsterdam

(Kabbala – De kunst van de joodse mystiek – ook Madonna en David Bowie werden geïnspireerd)

( Amuletten – ook te zien bij de tentoonstelling)

“Kabbala is sinds de middeleeuwen de benaming van duizenden jaren oude kennistradities waarmee joodse mystici het bestaan proberen te doorgronden. Kabbala betekent letterlijk ‘ontvangst’ en gaat ervan uit dat er ‘oerkennis’ bestaat over God, de schepping en over het functioneren van mensen. Vanaf de 20e eeuw bereikte kabbala een steeds breder publiek en werd ook een bron van inspiratie voor kunstenaars, schrijvers, filmmakers en hedendaagse pop-iconen, joods en niet-joods.

De hoofdtentoonstelling in het Joods Historisch Museum biedt een eerste kennismaking met kabbala in een presentatie van eeuwenoude teksten in relatie tot werk van moderne en hedendaagse kunstenaars. In een ander deel van het museum worden de geheimen van de traditioneel-joodse kabbala onthuld met oude handschriften, amuletten, kabbalistische boekrollen en meditatieplakkaten afkomstig uit particuliere collecties, internationale musea en het Vaticaan.”
https://jck.nl/nl/tentoonstelling/kabbala-de-kunst-van-de-joodse-mystiek

Aardse paradijzen in oost en west
Grote tentoonstelling met ruim 200 objecten, te zien t/m 1 september 2019
Rijksmuseum voor Oudheden, Leiden
“Dit voorjaar en zomer staan middeleeuwse tuinen centraal in het Rijksmuseum van Oudheden, met verhalen over planten, kruiden en bloemenpracht in de middeleeuwen, van Europa tot in het Midden-Oosten. De tentoonstelling gaat over moes- en siertuinen, tuinieren in de middeleeuwen, lusthoven en de tuin als ‘paradijs’. U ziet geïllustreerde middeleeuwse manuscripten, herbaria, bloementapijten, schilderijen, prenten, opgegraven tuingereedschap, tegeltableaus en servies met bloemmotieven.”
https://www.rmo.nl/tentoonstellingen/tijdelijke-tentoonstellingen/middeleeuwse-tuinen/

Winti, sjamanisme en meer
Te zien tot en met 5 januari 2020
Museum Volkenkunde, Leiden

(Helende Kracht – Leiden)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Helende Kracht – Spirit dancer, Inuit – Canada)

“Ieder mens streeft naar geluk en gezondheid. De manier waarop we dat bereiken, verschilt. In de grote tentoonstelling HELENDE KRACHT gaat het over genezingstradities wereldwijd.”
https://www.volkenkunde.nl/nl/helendekracht

Heksenjacht in Peelland
Kasteel Helmond, t/m 3 november 2019
De tentoonstelling is gebaseerd op het boek Duivelskwartier (uit 2015). Hierin vertelt oud journalist Johan Otten over een tot dan toe onderbelicht gebleven verhaal.
Voor het eerst in de geschiedenis wordt nu ook een tentoonstelling gewijd aan het tragische lot dat tientallen vrouwen uit Zuidoost-Brabant ruim 400 jaar geleden ondergingen. Hun processen worden belicht, met speciale aandacht voor aspecten als marteling en de waterproef. Ook het toen algemene geloof in magie komt aan bod. Het rijksarchief in Brussel leent voor deze gelegenheid authentieke documenten uit.
https://www.museumhelmond.nl/tentoonstelling/heksenjacht-in-peelland/

Beet! Vissen naar verborgen betekenissen
Dordrechts Museum – t/m 10 november 2019
“Apuleius werd ervan verdacht, een vrouw op magische wijze het hoofd op hol te hebben gebracht, en om dit aannemelijk te maken werd erop gewezen dat iemand hem een paar vissen had zien kopen. Dit schrijft hij althans in zijn Apologie (in het Nederlands vertaald als ‘Toverkunsten’).”
Apuleius, ‘Toverkunsten’. Vermakelijke kloppartij door vrome mysticus en schalkse libertijn (recensie in Trouw)
https://www.dordrechtsmuseum.nl/tentoonstellingen/beet/

Huis van Hilde, Tentoonstelling met unieke reconstructies
Castricum (vlakbij het treinstation)
Kom naar museum Huis van Hilde voor een spannende ontdekkingstocht door de archeologie van Noord-Holland.
“In het hart van Huis van Hilde is een indrukwekkende tentoonstelling te zien over de archeologie en de bewoningsgeschiedenis van Noord-Holland. Je kunt er ontdekken hoe mensen vroeger leefden en hoe een archeoloog een heel mensenleven kan reconstrueren met wat er uit de grond komt.
Omdat de archeologische collectie van de provincie nooit eerder tentoongesteld is, vertellen de vondsten een volstrekt nieuw en bijna onbekend verhaal over het ontstaan van het delta- en kustlandschap van wat nu de noordelijke Randstad is en de deltametropool van Amsterdam. Zo ontstaat een nieuw beeld van de identiteit van dit deel van ons land.”
https://huisvanhilde.nl/

Theater, festivals

Castlefest
Kasteel Keukenhof, Lisse, 1 t/m 4 augustus 2019
“Waan je in een compleet andere wereld op Castlefest, het Fantasy festival van Nederland. Een feest voor jong en oud, waarbij je, zodra je de poorten doorgaat, een andere wereld instapt. Castlefest is een totaalbeleving met veel muziek, fantasy schrijvers, catering in stijl, middeleeuwse ambachten en een grote markt met alles waar de Fantasy-liefhebber naar op zoek is.Op de de verschillende festivalpodia treden een groot aantal bands op, van Pagan Folk tot Wereld muziek, van Middeleeuwse Rock tot Indie. Kortom, voor elke muziekliefhebber wat wils!”…
Jaarlijks hoogtepunt van het festival is de Wickerman-verbranding. Met bezoekers, standhouders, cateraars en organisatie leef je toe naar het moment dat de Wickerman wordt aangestoken. De energie die op dat moment vrijkomt is een bijzondere ervaring die je niet mag missen.
https://www.castlefest.nl/

Castlefest: Heidense Bende
“Dit jaar staat ‘Verbinding’ centraal bij de Heidense Bende. Verbinding in de Elementen, de Zon verbonden met de Maan, het grote mysterie en de mens als een klein deel van het grote geheel.
Hieronder staat weer een prachtig programma klaar voor dit jaar met bijzondere workshops, samenzang, drumcirkels en nog veel meer. Graag ontmoeten we elkaar in een van deze workshops en vieren we het leven.”
https://www.castlefest.nl/activiteiten/heidense-bende/

Mechteld ten Ham Weekend, ‘s-Heerenberg,
31 augustus en 1 september 2019
“Het prachtige ‘s-Heerenberg waar ooit Machteld then Ham gewoond heeft, een van de laatst verbrande heksen …
Eind augustus is er een festival ter ere van haar en er is zo ook nog veel over haar te vinden in het dorp.”
VVV Montferland
Mechteld ten Ham weekend

Driemaal genoemd!
MAMMOET. Theaterspektakel over de oertijd anno nu
t/m 10 september 2019, Buinen

“Uit Het Parool (hier is maker Tom de Ket aan het woord): “In mijn vertelling laat ik een stamhoofd een heilig hert doden. Dat mag natuurlijk helemaal niet, Je moet die beesten bijvoederen. (…)
[de personages spreken] ‘Geen Algemeen Beschaafd Nederlands natuurlijk. Dus heb ik een combinatie gemaakt van oud Drents en moderne straattaal. ‘Onderbuiks’ heet het. Je begrijpt het niet helemaal, maar voelt wat er wordt bedoeld.’”

“Voor mensen die liever een theaterspektakel in de openlucht bezoeken is er de voorstelling Mammoet, die speelt in de Drentse prehistorie, maar met verwijzingen naar het heden”.

“De voorstelling “Mammoet” in Drenthe. Over paganisme in de 21e eeuw, gebaseerd op het boek ‘Sapiens’. Combineer dit met een bezoek aan magisch Drenthe!”
https://www.mammoetindrenthe.nl/

Locaties

Noord-Holland

Putje in Heiloo! Mooi kerkje, waarbij de kerk als baarmoeder nog duidelijk zichtbaar is. Mooie omgeving, helend ijzerrijk water uit de put, en ook nog uit een natuurlijke bron, alsof het water opwelt uit een rots.”
https://historiek.net/runxputte-bedevaartsoord-heiloo/70792/

“Het klooster van de Onze Lieve Vrouwe ter Nood in Heiloo. En daar in die regio zijn nog meer plekken op de geestgronden die iets speciaals hebben.”

Adelbertusakker bij Egmond. De put daar is ouder dan de Runxputte bij OLV ter Nood in Heiloo. Hij staat ook in het boekje Heilige Bronnen in de Lage Landen. Daar staat overigens ook het Vrouweputje bij Goes in, dat afgelopen week in het nieuws was. Bij Heiloo is ook het Heilooer Bos, dat ook een bijzondere energie heeft.”
https://www.adelbertusakker.nl/

Klim naar het licht – Koepel Kathedraal Haarlem
“St. Bavo kathedraal in Haarlem, die heeft nu ook de ‘Klim naar het Licht’, wat inhoudt dat je tussen de twee torens via een brug kan lopen. Prachtige ronde trappenhuizen omhoog.”
https://www.koepelkathedraalhaarlem.nl/klimnaarhetlicht/

Drenthe

Het hunebedcentrum in Borger, met het grootste hunebed van Nederland in de voortuin, die gratis te bezoeken is.
https://www.hunebedcentrum.eu/

Overijssel

De irmunsule in De Lutte

De Saksische Irminsûl (Twente), Hanhofweg 10, 7587 LL De Lutte (bij https://www.campingsproakstee.nl/)
de Tankenberg, Bad Bentheim (naar ‘Herrgott von Bentheim’ –> Tyr)
Je vindt daar ‘stiepeltekens’ en bovenop geveltekens.

De Tankenberg, een hoge heuvel tussen Oldenzaal en De Lutte waar de godin Tanfana haar heiligdom zou hebben gehad (Er is daar nu een theehuisje) Vroeger was daar ook een heilige steen waar offers voor Tanfana werden gebracht maar die steen ligt nu pontificaal op de markt in het centrum van Oldenzaal.
https://www.pansophia.nl/academie_pansophia/2017/05/14/de-tankenberg/

Utrecht

De grafheuvelgroepen op de Utrechtse Heuvelrug-Zuid. Zie:
https://www.pansophia.nl/, Krachtplaatsen: Hoogstraat grafheuvelgroep
https://www.facebook.com/profile.php?id=100001325415615

Brabant

Lechner Grafheuvels in Veldhoven

De boom bij het altaar in de kerk van Veldhoven

Lierop – Zonnetempel
Lux et Terra | Lucien van der Eerden
www.lux-et-terra.nl

Regte heide (gemeente Goirle. Het ligt ten zuiden van Tilburg in de provincie Noord-Brabant )

In January 2015 PFI Netherlands organised a day out and visited Regte Heide. Jurre Yntema was our guide and he told us some fascinating things about the area. In fact he gave  a full talk about the Regte Heide and “The Celts, Romans and Templars in the Brabant landscape” This is also the sub-title of the book he wrote “Brabant – Heaven on Earth” (ISBN 978-90-77-153-468). It is full of mounds / grafheuvels and is an ideal area for a hike .. and a picnic.

Limburg

St. Servaasbasiliek, Maastricht
Een haast vergeten gem in nederland – Sint Servaasbasiliek in Maastricht, met een bijzonder labyrint … en Mozes met horens…
Zie de fotogalerij op een aparte pagina.

Zeeland

De tempel van Nehalennia in Zeeland.
http://www.nehalenniatempel.nl/
Nehalenniatempel – Romeins verleden herleeft in Zeeland.
En dan is er nog het boek met heilige bronnen in de lage landen.
A3-boeken

Buitenland

Wil je wel graag naar het buitenland, dan zijn dit interessante opties:

Orkney Islands.
Vele malen magischer dan de eilanden zelf beseffen.

Externsteine in Duitsland.

De Himmelswege – Hemelweg in Bondsland Saksen-Anhalt, Duitsland. In routevolgorde:
– Het kringheiligdom van Pömmelte bij Zackmünde nabij Schönebeck, afbouw en gebruik ± 2.135-2.050 voor onze jaartelling (v.o.j.) (gereconstrueerd).
– Huisreconstructie uit de Late Bronstijd in Rottelsdorf.

Halle aan de Saale:
– Landesmuseum für Vorgeschichte, alwaar onder meer:
– Gestileerde vrouwenbeeldjes ± 13.000 v.o.j., gevonden in het Unstruttal bij Nebra.
– De sjamane van Bad Dürrenberg ± 7.000-6.000 v.o.j.
– De Dolmengodin menhir van Langeneichstätt (het origineel).
– De Hemelschijf van Nebra ± 1.600 v.o.j., gevonden op de Mittelberg bij Wangen.
Naast het museum ligt een kopie van het Steigra-labyrint.
In of bij Halle aan de Saale:
– De menhir “De stenen maagd van Dölau”.
– De steenkistgraven op de Dölause heide ± 2.800-1.600 v.o.j.

Verder:
– De Dolmengodin menhir (replica) en het Steenkamergraf van Langeneichstätt ± 3.000 v.o.j.
– Het graslabyrint (trojaburg = draaiburcht), een grafheuvel en de gerechtslinde Scha(r)flinde van Steigra.
– De vindplaats van de Hemelschijf van Nebra.
Op de top van de Mittelberg bij Wangen nabij Nebra (bolronde afdekplaat, informatiebord en uitzichttoren). Te voet 3 km vanaf de Arche Nebra.
Beneden aan de berg bij Wangen staat het bezoekerscentrum Arche Nebra t.b.v. de hemelschijf.
– Het zonneobservatorium van Goseck ± 4.800 v.o.j. (gereconstrueerd).
– De vindplaats van de sjamane van Bad Dürrenberg in het Kurpark aldaar. Maar er is zelfs geen informatiebord te vinden.
– In de bibliotheek van het Domkapittel van Merseburg bevinden zich de Twee Merseburgse Toverspreuken uit de 9de/10de eeuw. Een kopie daarvan bevindt zich in de voorhal van de Merseburgse Dom.
https://www.himmelswege.de/index.php?id=6

Heel dichtbij

Maar de allermooiste tips is misschien wel deze:

“Je achtertuin, plaatselijk park, plaatselijke vijver of sloot. Je eigen omgeving is rijk aan natuurkrachten, ook middenin de stad.”

Iedereen dank voor de tips en foto’s!

Over Jana

Wicca is mijn religie, achteraf gezien is dat altijd al zo geweest. Ik heb het geluk gehad mensen te leren kennen waarmee het goed klikte. In 1984 hebben zij me ingewijd in een Gardnerian coven. Anders was ik alleen verder gegaan. Mijn ideeën over de rol van man en vrouw komen in wicca terug. Zo ook mijn ideeën over het belang van natuur en milieu: ik vier de jaarfeesten en eet de groenten van het seizoen. En de Wiccan Rede ('Doe wat je wilt, mits het niemand schaadt') was al mijn lijfspreuk voor ik wicca leerde kennen.
Dit bericht is geplaatst in Artikelen met de tags , , , . Bookmark de permalink.