De Griekse beschaving vormt een belangrijke, niet-christelijke basis van 'onze' westerse cultuur. Voor diezelfde Grieken was Medeia een sinistere snuiter uit het barbaarse Oosten. In Medeia's beleving van 'de oude religie' komt dit tot uitdrukking in de dynamiek van ergens bij horen / een buitenstaander zijn. Daarnaast is er het klassieke ideaal van de Kunst als toegang tot een andere dan de alledaagse werkelijkheid, naast het besef en de erkenning van krachten in de schaduw, waar soms niet aan te ontkomen valt. Medeia schrijft de rubriek 'Oud nieuws' voor Wiccan Rede Online.

2 responses to “Oud nieuws in de verjongingsketel – Samhain 2018”

  1. Maria

    Hoi Medeia, wat eindig je mooi met Nehalennia. Je zegt daarbij dat je niet helemaal weet hoe je dat in het thema ‘overgang’ moet plaatsen en daar kreeg ik spontaan gedachten bij. Ik zie haar op twee manieren in een overgangssituatie, al weet ik natuurlijk niet of die aansluiten bij jouw beleving. Zij is bij de zee en kan kennelijk aangeroepen worden om een veilige overtocht (of andere zeevaart) te verkrijgen. Ik vind haar als wezen tussen land en zee, dat ook zorgt voor een behouden terugkeer van de een naar de ander, bij uitstek een godin die de overgang tussen twee omgevingen kan maken of breken. En als archeoloog, maar dat gaat niet over haarzelf, vind ik dat wij haar alleen bij haar verlatijnste naam kennen ook een overgangssituatie. Een dubbele wellicht: ze ging klaarblijkelijk al over van de Keltische naar de Romeinse beleving en vanuit de Romeinse beleving komt ze bij ons. Misschien vind je dit artikel ook leuk: https://www.neerlandistiek.nl/2016/10/nehalennia-taalkundige-raadsels-van-een-zeeuwse-godin/, dat gaat over de herkomst van haar naam. Klaarblijkelijk zijn er ook deae Nehalenniae, en dat zou dan weer aansluiten bij de drievoudige stele.
    Tot zover mijn gedachten bij je bijdrage, dank je wel daarvoor! Het verhaal van die Hecate blijft ook prachtig, het was fijn om weer even terug te lezen.