Wicca is mijn religie, achteraf gezien is dat altijd al zo geweest. Ik heb het geluk gehad mensen te leren kennen waarmee het goed klikte. In 1984 hebben zij me ingewijd in een Gardnerian coven. Anders was ik alleen verder gegaan. Mijn ideeën over de rol van man en vrouw komen in wicca terug. Zo ook mijn ideeën over het belang van natuur en milieu: ik vier de jaarfeesten en eet de groenten van het seizoen. En de Wiccan Rede ('Doe wat je wilt, mits het niemand schaadt') was al mijn lijfspreuk voor ik wicca leerde kennen.

5 responses to “Sint Maarten”

 1. Margriet

  Sint Martinus Bisschop,
  ‘roemd van alle landen
  Dat we hier met lichtjes lopen,
  Is voor ons geen schande.
  Hier woont een edelman
  Die ons wel wat geven kan,
  Geef me appel of een peer,
  Dan kom ik het hele jaar niet meer

  Dat zong ik vroeger in Deventer 🙂

 2. Margriet

  Hier bij ons in het dorp in de Eifel komt op 11 november de “Martinszug” ( Maartenstrein) langs. Sint Maarten te paard, gevolgd door (ouders met) kinderen met lampions. Het hele dorp loopt uit en alle huizen langs de route zijn versierd met lichtjes. Vroeger werd er volop gezongen, maar helaas kennen de kinderen de liedjes niet meer en speelt de harmonie alleen de muziek.
  De stoet stopt onderweg bij het Martinsfeuer, een groot kampvuur, en gaat dan verder naar het dorpshuis. Hier is er glühwein voor de ouders en de kinderen krijgen een Weckmann (broodpopje met een fluit in z’n mond).

 3. Jolanda

  Mijn favo liedje van vroeger:

  In het najaar als het donker wordt
  De zomer gaat slapen, de dagen zijn kort
  Is er altijd toch weer licht om mij heen
  Het licht van St Maarten, zo schijnt er geen een

  1. Morgana

   Hallo Jolanda, ja 11-11 is het zover. Ik woon in de beurt van UTRECHT en zie de verwijzingen naar St. Maarten heel vaak 🙂

 4. Martine

  Een ander liedje ter ere van St. Maarten is het volgende……..
  Sintermertes veugelke
  hey ein rood keugelke
  hey ein blauw stertje
  hupsa Sintermerte
  Heb ik als kind menigmaal gezongen rondom de troshoop. Die troshoop was erg belangrijk voor mij in mijn kinderjaren.
  Ik ben 11 november geboren en men noemde mij Martine. Rondom het dorp waar ik opgroeide waren altijd meerdere troshopen in brand waarover ik mij verwonderde en mijn vader zei: die zijn allemaal voor jou omdat je vandaag jarig bent, alle mensen vieren jouw feest.