Recensie: Nephilim – Linda Wormhoudt

Nephilim’ Linda Wormhoudt
15 x 23 cm
224 pagina’s
ISBN: 9789077408964
NUR: 341
Prijs: € 19,50

Uitgever: A3 boeken

Wat doe je als liefde je over de grenzen roept en je alles wat je kent moet achterlaten? Als je in aanraking komt met een totaal andere cultuur, met oeroude sjamanistische gebruiken en een verborgen geloof? Wat gebeurt er als je een gevallen engel ontmoet en daardoor midden in een engelenstrijd belandt: een strijd tussen hemelbroeders, de Nephilim? Wat doe je als je hierdoor onmenselijke keuzes moet maken?
‘Nephilim’ is een spirituele roman over de kracht van bloed, over het spanningsveld tussen culturen, tussen mannen en vrouwen, over macht en onmacht, kwetsbaarheid en kracht. Lees over trommels die ooit alleen de vrouwen toebehoorden, over vogelsjamanen, over luchtbegrafenissen en zigeunermagie. Maar vooral over de strijd van een kind van de wegen, dat haar eigen pad moet vinden.
Linda Wormhoudt woonde midden jaren tachtig van de vorige eeuw in Turkije en Koerdistan. Over ‘Nephilim’ zegt zij: “Deze roman is gebaseerd op ware gebeurtenissen en innerlijke beelden. ‘Fictie’ en ‘fantasie’ zijn woorden met een lading. Beide houden in dat iets niet waar is. Maar in mijn wereldbeeld, op het sjamanistische pad dat ik loop, zijn er vele waarheden en meerdere werelden. Wie bepaalt wat waar is en wat fictie? Dat laat ik aan de lezer over.”

Recensie Serotia:

Lang geleden dat een roman mij zo gepakt heeft en tijdens het lezen in zijn ban heeft gehouden. Het boek was in nog geen 2 dagen uit en dat duurde alleen zo lang, omdat ik nog iets anders moest doen dan lezen, het liet haast niet los.
Een jong meisje van net 17 jaar, begint aan haar levensreis, en wordt in korte tijd een volwassen vrouw.
Linda vertelt in een heldere inleiding over haar opgroeiperiode en plek in Amsterdam-West, hoe zij zich anders voelde dan de andere leeftijdsgenoten. En uiteindelijk besluit om het ouderlijk huis uit te vluchten en een eigen leven wil leiden. Al zoekend naar een plek in de grote wereld komt zij haar beschermer tegen, haar grote liefde, Altan, en vertrekt met hem terug naar zijn geboortegrond; Turkije.
Als blonde vrouw in een vreemd land, waar een totaal andere cultuur heerst, de taal vreemd is, de mensen zo anders zijn dan in Nederland. Andere gedragsregels, andere normen en waarden. Ze past zich aan, en verliest daardoor een stuk van haar vrijheid en zichzelf, is de vrouw zoals van een vrouw verwacht wordt, maar niet zoals zij zou willen zijn.
Zoekend naar evenwicht en uitdagingen leert ze steeds meer van de cultuur, maar ontmoet ze ook mensen die haar leren en aan de hand meenemen op haar zoektocht naar betekenissen van rituelen en symbolen. Zigeuners met hun oude kennis, hun magie, hun trommels. Sjamanen met hun prachtige trance reizen, kennis over luchtbegrafenissen. Maar ook de oorspronkelijke Koerdische gebruiken, die zo anders zijn dan de Turkse.
Ze leert, en slaat de kennis op.
Ze leeft in twee werelden, de wereld als vrouw van, die veel aanpassing vraagt en haar persoonlijkheid doet verdwijnen, en de wereld van de rituelen, de symbolen, die haar hart vrij laten zijn.
Het verhaal gaat over Nephilim, de gevallen engelen. Fictie en fantasie verweven in een levens- en liefdesverhaal. De ervaringen van een jonge vrouw, in het diepe gesprongen in pure verliefdheid, en vechtend tegen de demonen om haar heen die het leven van haar en haar partner zo beïnvloeden, kapot maken, uiteen trekken.
Het mooie van dit boek is dat fictie en fantasie zo verteld worden dat ze compleet opgaan in het verhaal, een geheel vormen met, en zorgen voor een blik die toegang geeft tot een innerlijke belevingswereld. Maar zoals zijzelf al zegt, fictie en fantasie zijn beladen woorden en suggeren dat iets niet waar zou zijn. Niets is minder waar als je het boek leest, innerlijke beelden zijn net zulke waarheden als de dagelijkse wereld waarin zij leeft.
Heel veel respect voor Linda, die als heel jonge vrouw zich staande houdt in een onbekende wereld en vecht voor haar relatie en haar ongeboren kind.
Het is een autobiografie met een vleugje innerlijke magie en op een heel boeiende wijze geschreven, een echte roman, die ook zo wegleest. Maar meer dan een roman, juist door haar zoektocht deelt ze ook kennis, kennis over rituelen, over magie, over symboliek, en dat maakt het boek weer extra aantrekkelijk om te lezen. Ze omschrijft de steden waarin ze verbleef, de achtergronden, je kan haar letterlijk volgen door de omgeving. Ze deelt een stukje cultuur van een land waartoe je als vreemdeling geen toegang tot hebt, laat je meekijken achter de schermen van dat leven daar. Het is een roman plus geworden, zou ik zo zeggen. Top Linda, als dit deel 1 is kan ik niet wachten op deel 2.

Over Serotia

Jarenlang medewerker geweest van Wiccan Rede, zowel het tijdschrift als de on-line versie, en na een pauze van een paar jaar terug om de adressen en aanverwante info weer onder haar hoede te nemen. Zij heeft het pad der hekserij en wicca op verschillende manieren bewandeld. In Brabant was ze 15 jaar lang gastvrouw van HC Mierlo en ze woont sinds 2017 in Noord-Limburg.
Dit bericht is geplaatst in Boeken, Recensies. Bookmark de permalink.