Recensie: Doodstroom – Sarina Star

Doodstroom
Sarina Star
200 pagina’s   € 14,95
Uitgeverij Zilverspoor
Website: Sarina Star
Boek te bestellen via Sarina en via de uitgever.

“Onze kennismaking vond plaats op de ochtend van de 31e oktober. Dat wil zeggen, toen ontmoette ik hem. Hij bleek mij al veel langer te kennen. Onverwacht en koud voelde hij aan, blauwachtig en kil was zijn licht, maar toch klopte mijn hart sneller door de fluisterstem in mijn oor:

‘Verhalen komen en gaan, maar ik kan je helpen ze op te schrijven, zodat enkele zullen blijven. Jij kan de stem zijn van degenen die het niet kunnen navertellen en wier geest schreeuwt om gehoord te worden, de stem van hen die roepen in het niets omdat ze niet te verstaan zijn, of van de enkeling die zelf heeft gekozen om in die onzichtbare wereld te verblijven…’”

In Dood Stroom laat Sarina Star de lezer kennismaken met een duistere wereld. Een wereld van sagen en legenden, van hartstocht en passie, van liefde en beestachtigheid, van geluk en ongeluk; een wereld vol macabere sprookjes en gruwelijke realiteit…

Recensie Serotia:

Een boek van zes op zichzelf staande verhalen, vol mysterie en met een duister randje, om weg te zinken in een wereld van fantasie, mythen, sprookjes en gruwelijke realiteit.
Sarina laat haar pen leiden door een onzichtbare stem van een vertelgeest uit het duister die haar inspireert om zijn verhalen en mythen op te schrijven. Angst hield haar in zijn greep, maar het verlangen om te schrijven was groter.
Uit  hun samenkomen komt de verhalen bundel ‘Doodstroom’.
Ieder verhaal neemt je opnieuw mee naar de donkere kanten van fantasie, mysterie, dood en de ongrijpbare schaduwkant van onszelf.
Ik heb dit boek met veel fascinatie gelezen, geboeid door de schrijfwijze van Sarina. Ieder verhaal weer weet ze het zo in detail te beschrijven dat de personen gaan leven in jouw gedachten, de beelden vanzelf opgeroepen worden in jouw fantasie, en worden de schaduwkanten van het leven diep in jou aangeraakt. Passie en liefde zijn onderwerpen die in de verhalen tot uiting komen en trekken je mee met de belevenissen van de personages.
Sarina gebruikt ook veel symboliek in haar verhalen, en dat is voor een heks veel herkenning als ze het over o.a. jaarfeesten en rituelen heeft.
Het donker met al zijn mysterie heeft mij altijd aangetrokken, zo ook verhalen over de dood, fantasie en werkelijkheid die door elkaar heen vloeien als zijnde één, dit boek heeft ze.
Ik wil niet de inhoud van de verhalen prijs geven of verklappen, maar één verhaal uit deze bundel is duidelijk mijn favoriet; die van Cora en Marcus, de Laatste Kus.
Een ieder die nog bang is voor de dood zou ik dit verhaal aanraden, de dood wordt iets prachtigs, iets moois, de dood als personage is aantrekkelijk en knap. Het deed me denken aan de musical Elisabeth, waarin de dood als persoon ook zo aanlokkelijk is dat je graag door de poorten naar het hiernamaals stapt als de tijd daar is. Want de Dood is geen boeman, zo ook niet in dit verhaal. Prachtig.
Het laatste verhaal is een bekend sprookje, gezien door de ogen van Sarina, en bevat deels het oorspronkelijke verhaal voordat Disney het kind-vriendelijk maaktte. Eigenlijk is het een waarschuwing voor al het ‘kwaad’ wat er op jouw pad kan komen.
Het boek leest zo lekker en voedt de volwassen fantasie in ons allemaal. Want wat is nou leuker om weg te dromen bij sprookjes en mythen, en de duistere kanten te omarmen.
En toch hebben al deze verhalen ook een diepere betekenis, een andere laag, een verborgen boodschap voor een ieder die hem wil horen en zien. En dat maakt nou juist dat dit boek zoveel meer is dan zomaar een fantasy boek.

 

Leuk om te weten: Sarina Star het pseudoniem is van Petra Stam (boek: In het Licht van de Maan).

Over Serotia

Jarenlang medewerker geweest van Wiccan Rede, zowel het tijdschrift als de on-line versie, en na een pauze van een paar jaar terug om de adressen en aanverwante info weer onder haar hoede te nemen. Zij heeft het pad der hekserij en wicca op verschillende manieren bewandeld. In Brabant was ze 15 jaar lang gastvrouw van HC Mierlo en ze woont sinds 2017 in Noord-Limburg.
Dit bericht is geplaatst in Boeken, Recensies met de tags . Bookmark de permalink.