Wicca is mijn religie, achteraf gezien is dat altijd al zo geweest. Ik heb het geluk gehad mensen te leren kennen waarmee het goed klikte. In 1984 hebben zij me ingewijd in een Gardnerian coven. Anders was ik alleen verder gegaan. Mijn ideeën over de rol van man en vrouw komen in wicca terug. Zo ook mijn ideeën over het belang van natuur en milieu: ik vier de jaarfeesten en eet de groenten van het seizoen. En de Wiccan Rede ('Doe wat je wilt, mits het niemand schaadt') was al mijn lijfspreuk voor ik wicca leerde kennen.

One response to “Index Samhain 2012”

 1. Jana Ilsen

  Voor jou Jana kan dat zeker zo zijn, maar voor mij is het nogal wat behoorlijk anders hoor.
  Zelf ben ik immers een androgyn wezen en dat wordt nog steeds niet echt (h)erkent in deze ‘westerse’ samen-levingen, of wel maar dan met gelijk heel veel beperkingen.
  Die beperkingen hebben zien immers maar twee soorten slechts – je bent immers een M of een V. Meer smaken willen we nog steeds niet.
  Maar slechts een paar herkennen en erkennen mijn staat van zijn.
  Hoe zit dat dan met Wicca – oftewel – hekserij, (h)erkennen zij dat wel eigenlijk?
  Natuurlijk heeft me dat altijd getrokken, kruiden, natuurgeneeskunde etc., maar vertel dan maar even dat je dat ‘gevoel’ al had op 4-5 jarige leeftijd.
  Ik kan er wel heel uitvoerig over vertellen, maar dat doe ik niet.

  In Licht en Liefde.

  Liefs van,
  Jana