Recensie: Aardevrouwen spreken

Voorkant van het boek Aardevrouwen spreken

Manon Tromp (redacteur en samensteller)
Aardevrouwen spreken 
A3boeken. ISBN: 978 90 77408 99 5. € 17,50

‘Aardevrouwen spreken’ gaat over 13 vrouwen die op hun manier verbonden zijn met de Aarde, en hun visie delen op deze tijd en de toekomst.

Allereerst vond ik het heel leuk om bij de presentatie van dit boek op ‘een Aardige dag’ aanwezig te zijn en een aantal van de schrijfsters van dit boek vol enthousiasme te horen over hun passie, hun doel.
Manon Tromp heeft in samenwerking met de uitgever twaalf vrouwen verzameld met totaal verschillende invalshoeken. Een aantal van die vrouwen kende ik al van hun eigen boeken. De andere vrouwen waren mij tot nu toe geheel onbekend.
Ik stel ze allemaal even kort voor. Ik heb uit hun teksten datgene gehaald wat mij erg aantrok in hun verhalen. Maar uiteraard hebben hun verhalen meer te vertellen dan mijn korte samenvattingen.

Manon Tromp, natuurmagiër. Ze gaat voor een natuurlijke manier van leven, het verbinden, samenwerken en creëren vanuit vrijheid en acceptatie. Niet elkaar bestrijden en beconcurreren. Creëer een omgeving die goed bij jou past en bevorderlijk is voor een prettiger leven. Een goede raad, die ik ook eens ter harte zou moeten nemen. “Zijn er mensen in je directe omgeving die de energie uit je trekken? Probeer deze mensen dan te vermijden of ga er een goed gesprek mee aan of je een betere manier kunt vinden om met elkaar om te gaan”.

Elvira van Rijn, levenspadvinder. Elvira kende ik van haar boek Maya wijsheid voor je levenspad. “Doe waar je goed in bent, lever jouw unieke bijdrage aan de wereld door volledig jezelf te zijn. En er valt nog veel los te laten uit het verleden. Iedere keer als je de pijn, het verdriet, de paniek die in je opkomt als je een stap vooruit maakt, liefdevol omarmt, kan het oplossen in liefde.” Mooie wijze woorden, gevolgd door vier tips om onbevreesd je hart te volgen.

Betty de Keizer, duurzaam onderneemster. Van sportdocent tot strategisch milieumanagement waar ze aan de slag ging met beleidsontwikkeling voor duurzaam ondernemen en het begeleiden van studenten. “Vrouwen over de hele wereld verstaan elkaar zonder woorden.” “Wat een puinhoop hebben we er met z’n allen van gemaakt, wat een aanslag op de wortels van ons bestaan!” “Delen en verbinden, dat wordt het nieuwe ondernemen.” Duidelijke taal en mooie adviezen om het anders te gaan doen, vrouwen moeten de handen ineen slaan.

Karin Haanappel, kunsthistorica. Karin brengt ons terug naar de egalitaire culturen, daar kunnen we van leren. “De tijd dat er nog geen stammenstrijd was, dat vrouwen en mannen in balans waren met elkaar en hun omgeving. Het is voor de geschiedenis zo belangrijk dat we starten in de prehistorie, waar aangetoond wordt dat er tijden geweest zijn van balans en gelijkwaardigheid, en dat juist die kennis ons de weg kan wijzen naar een toekomst in balans.” Inderdaad is de geschiedenis zoals we hem voorgeschoteld krijgen erg dominant en vanuit het mannelijke benaderd: His Story…

Christine Pannebakker, vrouweninsprirator. “Ons leven en de wereld om ons heen zijn een optelsom van keuzen. En als we om ons heen kijken, kunnen we vaststellen dat er soms beroerde beslissingen zijn genomen. Het negeren van leed is net zozeer een vorm van geweld als het veroorzaken ervan.” Haar raad: “Vrouwen leggen zich tegenwoordig wel dertig verschillende levenstaken op, reduceer dat eens tot vijf. Vijf zorgt in de natuur voor harmonie, en doe die vijf taken met volle overgave. Dat maakt dat jouw talent, kracht en passie ook echt de wereld in komen.”

Carin Biegnolé, filosofe. Durf weer echt vrouw te zijn. “Zijn we in staat om het vrouwelijke meer ruimte te geven en tegelijkertijd de aard van het mannelijke hoog te houden? Zijn we in staat om dicht bij onszelf te blijven en te voorkomen dat we ons aan de ander aanpassen?” Carin vertelt hoe je dingen kunt veranderen door dingen anders te doen en te bekijken.

Linda Wormhoudt, sjamaniste. Linda heeft het over de kracht van Moeder Aarde, maar ook over balans. “We kunnen niet steeds nemen, je zult ook moeten geven. Uitwisseling in plaats van roofbouw. Maar vooral, kijk naar je eigen grond. Sjamanisme is verbonden met het land onder je voeten, het land waarop je leeft.” Voor haar is het heel belangrijk om kennis over te dragen, het stokje door te geven, het vuur aan te reiken. Ik heb veel bewondering voor haar manier van in de wereld staan en haar boeken zijn het waard om te lezen.

Agnes Meijs, oervrouw. Zorgen voor jezelf is zorgen voor de Aarde. Wat me vooral opvalt aan haar bijdrage is de manier hoe zij met kinderen omgaat. Ga naar buiten, leer ze dingen zien en maak ze enthousiast. Ze geeft praktische tips om de natuur in te gaan en hoe je die in alle glorie kunt beleven en waarderen.

Fransje de Waard, groenverspreider en permanaut. “Wanneer we de onderstroom blijven versterken, ons aansluiten bij wat groter en al in beweging is, zien we vermoedelijk vooral een nieuwe economie ontstaan.”

Gerwine Wuring; ecologe en druïda. Aan de hand van een aantal vragen zoals ‘Wat voedt jouw ziel, waar word jij wezenlijk blij en gelukkig van?’ geeft ze antwoord voor zichzelf, maar laat ook de lezer nadenken over al deze toch wel belangrijke vraagstukken van het leven.

Monique Janssens, communicatieadviseur ethiek en MVO. Monique kende ik maar al te goed van haar boek: Dieren en wij – hun welzijn, onze ethiek. Voor mijzelf een belangrijk boek, ze heeft duidelijke standpunten omtrent dierenwelzijn en ethiek. Ook hier vertelt ze in het kort wat haar bezighoudt, en hoe het zou moeten, dat omgaan met dieren. Ik kan er alleen maar compleet achterstaan.

Margreet Kattestaart, natuurgeneeskundige. Ze heeft een praktijk voor voeding en gezondheid. Begonnen uit onvrede met de reguliere geneeskunde die zich volgens haar alleen bezig houdt met een fysieke benadering. Een ziekte komt langs om je iets te vertellen. De toekomst van de geneeskunde, en de vaccinaties, het helen van de mens. Als herborist herken ik veel van haar benadering en visie.

Lea Manders, politica en astrologe. Ze stamt uit de tijd van de laatste babyboomers zegt ze. Hobbelde mee in de laatste dagen van de hippiebeweging en met love en peace raakte je voor eeuwig besmet door het virus van de liefde. Ze probeert via haar Partij voor Mens en Spirit een bijdrage te leveren aan een gezonde samenleving, eentje waarbij het onderbuikgevoel niet wordt genegeerd.

Toen ik het boek aan het lezen was, maakte ik een vergelijking met een ander boek dat ik jaren geleden heb gelezen, namelijk Wijze vrouwen van Susan Smit. Ook daar komen allerlei vrouwen aan het woord met hun visie en kijk op de wereld, inspirerende en intelligente vrouwen net zoals in dit boek Aardevrouwen spreken. Maar in Wijze vrouwen zijn de vrouwen geïnterviewd en doet Susan hun verhaal. In Aardevrouwen spreken zijn het de vrouwen zelf die aan het woord komen en hun visie op de wereld en de Aarde delen. Ik herkende in de, voor mij bekende, auteurs hun verhaal, hun eigen manier van schrijven en praten. En dat maakt dit boek net iets leuker om te lezen, vind ik. Verder kan ik me zo voorstellen dat als je de auteurs niet kent, dat je heel nieuwsgierig wordt naar hun werk. Ik ben dat in ieder geval wel geworden naar de tot nu toe voor mij onbekende dames. Wat een boel inspirerende vrouwen van eigen bodem!!

2012-10-02
Serotia.

Over Serotia

Jarenlang medewerker geweest van Wiccan Rede, zowel het tijdschrift als de on-line versie, en na een pauze van een paar jaar terug om de adressen en aanverwante info weer onder haar hoede te nemen. Zij heeft het pad der hekserij en wicca op verschillende manieren bewandeld. In Brabant was ze 15 jaar lang gastvrouw van HC Mierlo en ze woont sinds 2017 in Noord-Limburg.
Dit bericht is geplaatst in Boeken, Recensies met de tags , . Bookmark de permalink.