De Herfstgedichtenwedstrijd


In de afgelopen maand kon iedereen die Wiccan Rede Online volgt via Facebook of het Silver Circle-forum meedoen aan de Herfstgedichtenwedstrijd. We waren blij verrast om binnen enkele dagen al heel wat gedichten te ontvangen. Uiteindelijk zijn er 25 prachtige en inspirerende gedichten binnengekomen.

Het is ook geweldig om te zien hoe iedereen zijn creativiteit de vrije hand heeft gelaten. Allerlei verschillende stijlen en variaties op het thema kwamen voorbij. We lazen over de oogst en over appeltaart, over Samhain en afscheid nemen van het licht. Sommige zijn ontroerend en andere kenmerken zich weer door een humoristische invalshoek. We willen we dan ook alvast iedereen bedanken voor hun bijdrage aan de wedstrijd. We willen graag de lezers van Wiccan Rede Online die de gedichten nog niet hebben gelezen er op wijzen dat deze te lezen blijven op de Wiccan Rede Online Facebookpagina .

Zoals wij hebben aangegeven is er vanuit de staf een jury gevormd, deze heeft vrijdagavond met elkaar om de tafel gezeten. Daarbij werden ook de publieksstemmen meegenomen.

Als jury hebben we vooral gekeken naar het ‘gevoel’ dat een gedicht bij ons overbracht. Ook was originaliteit voor ons een belangrijk criteria.

Uiteindelijk kwamen we op een punt waar er drie gedichten overbleven. Daar werd het toch erg moeilijk voor ons om de uiteindelijke winnaar kiezen. Daarom hebben we uiteindelijk besloten om deze alle drie te plaatsen. Twee daarvan als gedeelde tweede plaats, ofwel een ‘eervolle vermelding.‘

De top-3:

Odette Sprong: The queen of Night
Zij schreef een gedicht ‘klassieke stijl’. Het taalgebruik en de sfeer van het gedicht roepen de nostalgie op van wiccaschrijvers van het eerste uur, zoals Doreen Valiente. Een gedicht dat je meevoert naar mysterieuze werelden en je in contact brengt met het oeroude gevoel van Samhain.

O Nyx Nothingniente: De felle kleuren van de dood
O Nyx’ gedicht was heel populair onder het publiek. Het kenmerkt zich door originaliteit en eigenzinnigheid. Een gedicht dat recht uit het hart lijkt te komen, omdat het zo puur en eerlijk geschreven is. O Nyx heeft geen traditie of conventie nodig, zij haalt de inspiratie duidelijk rechtstreeks uit de natuur en haar zelf.

De uiteindelijke winnaar van de gedichtenwedstrijd stond qua publieksstemmen zo ongeveer gelijk met het vorige gedicht. Dit gedicht wist zich te onderscheiden doordat het origineel en vernieuwend is; tegelijkertijd beschrijft het ook een traditioneel Samhain-thema, dat nog steeds terug is te vinden is in de folklore van verscheidene Europese streken. Het gedicht is uitdagend en geeft tevens een heel aards en huiselijk gevoel zoals we dat vaak bij traditionele gebruiken ervaren.
Dit is waarom we hebben gekozen voor het gedicht van Mirjam van der Woud: Bloedworst!

Bij deze willen we haar en de andere finalisten feliciteren met deze uitslag!

Bliss.

Dit bericht is geplaatst in Artikelen met de tags , , , . Bookmark de permalink.