Creating my own Green Man

Tijdens mijn opleiding “moest” ik een keer symbolen verzinnen voor de 8 jaarfeesten. Omdat ik van origine qua beroep DTP’er/grafisch vormgever ben, ging ik bij deze opdracht nogal uit mijn dak. Een fantastische opdracht geheel in mijn straatje. Sinds deze opdracht heeft er bij mij een creatieve explosie plaatsgevonden. Een explosie die ervoor gezorgd heeft dat ik een webshop voor paganisten ben begonnen met als uitgangspunt hekserij. Al het drukwerk in mijn webshop heb ik zelf ontworpen en gemaakt. Door “toevalligheden” ben ik op het idee gekomen om een Green Man verjaardags- en maandkalender te maken.

Begin dit jaar was ik druk bezig om een ansichtkaartenlijn te maken voor mijn webshop. Na het afronden van de jaarfeesten en elementen wilde ik ook een paar ansichtkaarten die “iets anders” vertegenwoordigden. Via een omweg kwam ik terecht bij de Green Man.

Ik was op zoek naar mooie beelden/illustraties van de Green Man (rechtenvrij, betaald en onbetaald) om deze te mogen gebruiken. Simpel gezegd: “Dat leek me wel wat, weinig tijd aan kwijt en weer eens wat anders.” Zo simpel bleek het dus niet te zijn. Bewerkbare afbeeldingen van de Green Man bestaan bijna niet, zijn in mijn ogen te simplistisch en niet naar mijn zin.

Het gevolg in mijn gedachten: “Dan maak ik er zelf eentje, mijn eigen Green Man in mijn eigen stijl.” En zo bedacht ik een Green Man met Hulst en eentje met de Eik. Bijna iedere paganist kent namelijk de mythe van Koning Hulst en Koning Eik (Wat? Wie? Nooit van gehoord. Google het maar even 😉). Daarnaast kennen veel mensen het werk en afbeeldingen van Anne Stokes (persoonlijk vind ik haar werk briljant, zie afbeelding).

 

Daarmee was de kous natuurlijk nog niet af. Want ik vond alleen twee ansichtkaarten met Koning Hulst en Koning Eik “goedkoop en te makkelijk”.
Idee: “Als ik nou eens een Green Man voor ieder jaarfeest verzin?”
Brein: “Nee, niet in dezelfde lijn blijven hangen.”
Na wat gemor en gemier in mijn hoofd: “Kan het dan nooit eens simpel?”
Idee: “Een Green Man verjaardagskalender!”
Brein: “Goed idee, ga eerst eens even research doen of zoiets al bestaat”.
Idee: “Ja, doe ik”.
Brein: “En?”
Idee: “Niet dat ik weet, ik ga beginnen!”
Brein: “Waaraan?”
Idee: “Een verjaardagskalender met iedere maand een eigen Green Man.”
Brein: “Waar ben je toch weer aan begonnen…”

Dus zo gedacht en gedaan. Verder gegaan met wat research en ja… het e.e.a. gelezen. Boeken lezen is niet zo mijn ding (ik weet het, dat is voor velen hier bijna ondenkbaar 😉). Dus ik was blij dat ik ook mijn “ik-weet-alles-over-planten-bomen-bloemen-kruiden-moeder” kon raadplegen.

Hoe kies je namelijk een thema en waarom? Ik maak namelijk veel op gevoel maar het moet wel kloppen (ja dat is een heeeeel breed begrip 😉). Bij mij werkt het creatieve proces meestal zo: Er komt iets in me op, een idee, en dan wordt een beeld gevormd in mijn hoofd. Dan zoek ik inspiratie waar ik mee kan werken. En als iets bijna afgerond is dan “verzin” ik het verhaal eromheen. Wellicht voor de meeste mensen niet de “normale” gang van zaken.

Iedere maand heeft dus zijn eigen Green Man. Dit wordt gesymboliseerd door een thema uit de natuur terug te laten komen. Door middel van bomen, bloemen, planten, fruit en bladeren. Daarbij heb ik het een en ander gecombineerd om zo een geheel te krijgen dat voor mijn gevoel klopt.

Nu nog een achtergrond verzinnen en er een geheel van maken. “Ziet er goed uit”, al zeg ik het zelf. Tijd voor printjes maken, snijden, plakken en dan heb je ineens een dummy van de Green Man Birthday Calendar. Vrouw, moeder, tante en mede heksengenoten trots.
Schoonmoeder: “Wow, dat ziet er mooi uit.”
Ik: “Dank je.”
Schoonmoeder: “Waarom maak je er ook geen maandkalender van?”
Ik: “Uhm… dat is een hoop extra werk en qua kosten weet ik het niet.”

*  Zelfde dag nog – surft driftig door de webshop van de drukker heen *
“Oh, dat valt best wel mee en is te doen”.
Binnen een paar dagen is daar dan ook de Green Man Planner 2021. Hoera, tijd om weer te printen, te snijden, te plakken en er een dummy van te fabriceren. Dezelfde mensen weer helemaal trots met reacties zoals: “Doen, wow, mooi en handig!”

En zo is dus mijn eigen Green Man (-reeks) ontstaan.
https://www.magical-element-store.com/c/kalenders-en-agenda/green-man

 

Mooie dingen maken daar word ik blij van…
Er zitten veel creatieve ideeën in mijn hoofd die eruit willen. De insteek van mijn webshop is om mijn creativiteit te delen, niet om er rijk van te worden. Dit is voor mij een manier om mijn creaties te “delen”. Ik heb er veel vrouwuren in zitten en doe dat met veel plezier!

by Jessica Hayes on 1 oktober, 2020

 

 

Over Gastauteur

De artikelen die we plaatsen van gastauteurs geven niet altijd het standpunt van de redactie of individuele redactieleden weer. Wel denken we dat deze artikelen interessant zijn om kennis van te nemen.
Dit bericht is geplaatst in Artikelen met de tags , , , , . Bookmark de permalink.