De wraak van Moeder Aarde?

Logo rubriek 'Gedachten' in Wiccan Rede Online Magazine

Niet voor het eerst verbaas ik me over de complottheorieën die rondgaan op sociale media. Nu er een pandemie heerst, worden ook daar allerlei vergezochte ‘oorzaken’ voor genoemd. Het bewust onder de mensen brengen van een virus door iemand die je wantrouwt, of Moeder Aarde die de mensheid zat is. Ken je natuurwetten en de wetten van de magie!

Met enige huiver, want waar je energie aan geeft, dat groeit, is het idee, wil ik dit onderwerp toch aansnijden in Wiccan Rede Online. Medeia benoemt elders in dit nummer de vraag of het coronavirus een straf van god, godin of goden voor falende politieke leiders zou zijn. Maar mijn vage onvrede werd het beste benoemd door Asha ten Broeke in haar column in De Volkskrant van 17 april, onder de titel ‘Moeder Aarde’.

Het idee is dat een ramp of ziekte niet ‘vanzelf’ kan ontstaan. Dit heeft zulke grote gevolgen voor zoveel mensen, dat kan blijkbaar niet spontaan zijn veroorzaakt, door toeval. Daar moet ofwel menselijk ingrijpen achter zitten, ofwel de aarde zelf probeert ons iets duidelijk te maken. Degenen die geloven dat de coronacrisis is opgewekt door menselijk ingrijpen, wijzen graag een schuldige aan. Dat kan een complete bevolkingsgroep zijn (die waar je zelf niet bij hoort, maar waar je een hekel aan hebt) of een overheidsinstantie, als je de overheid wantrouwt. Er komt ‘een laboratorium’ aan te pas waar virussen niet alleen bestudeerd worden, maar ook vervaardigd. En expres losgelaten op de mensheid. Door diezelfde overheid die ook ‘chemtrails’ loslaat op de complete bevolking – inclusief de families van die machtshebbers, maar daar hoor je niemand over – en die kinderen ziek wil maken door ze te vaccineren. Voor dat laatste wordt dan een ‘bewijs’ overlegd waarvan allang bekend is dat het onzin is (dat kinderen autisme zouden krijgen van de vaccinatie). Hoe het was toen veel kinderen ziek werden en soms stierven aan de gevolgen van polio of de mazelen, is uit het collectieve geheugen verdwenen. Misschien dat iedereen straks wel in de rij staat voor een vaccin tegen Covid19.

Is het dan Moeder Aarde die probeert van ons af te komen door nu en dan een ziekte op ons los te laten? Als dat al zo is, dan is dat niet bewust, niet moedwillig. Wetenschapper James Lovelock formuleerde in 1969 de ‘Gaia-hypothese’, mede-ontwikkeld door Lynn Margulis. Deze wetenschappelijke hypothese stelt dat de biosfeer op de niet-levende omgeving inwerkt op een zodanige manier dat er een zelfregulerend complex systeem ontstaat, zodat er gunstige omstandigheden blijven bestaan voor het leven op Aarde. Alle levende materie op aarde wordt gezien als één organisme, dat werkt net als andere, kleinere organismes. Als een pandemie al wordt ‘veroorzaakt’ door Moeder Aarde, dan is dat door een terugkoppelingseffect.

In magie maken we gebruik van wetten, en we weten dat er natuurwetten zijn. Is de zwaartekracht er om jou iets aan te doen? Nee, die is er gewoon, en leer er maar mee omgaan. ‘Oorzaak en gevolg’ bestaat gewoon, maar je moet soms je best doen om te zien wat dan precies de oorzaak is dat iets anders tot gevolg heeft. Ook in dit geval is het de mens die in te nauw contact komt met wilde dieren, en daardoor zich ziektes op de hals haalt die hij anders niet zou krijgen. Net als eerder bij ebola, dat veroorzaakt wordt doordat mensen ‘bush meat’ eten, en bij de Q-koorts, is hier sprake van een zoönose: een infectieziekte die van dieren op mensen kan overgaan. Dat die zo snel kan toeslaan over de hele wereld, komt doordat wij zoveel reizen. Ik zou hier graag een afbeelding bij plakken van de strip van ‘Jan, Jans en de kinderen’, waar je ziet dat dochter Catootje niest en (het paard van?) de melkboer aansteekt, waardoor uiteindelijk koningin Juliana verkouden wordt en niezend te zien is in het journaal. Maar een vliegtuig verspreidt een ziekte nog een stuk sneller dan een melkboerenkar met paard, en over grotere afstanden.

Dat we met zoveel mensen op een kluitje wonen, helpt zo’n ziekte ook om zich makkelijker en beter te verspreiden. Ook een aardbeving of een vulkaanuitbarsting kan nu veel meer mensen treffen, omdat er nu eenmaal tegenwoordig veel meer mensen zijn. Die ook nog vaak in een aardbevingsgebied of nabij een vulkaan wonen. Of in de buurt van rivieren of zeeën die overstromen, omdat daar het land vruchtbaar is. Als je dan ook nog woningen bouwt in wat eigenlijk uiterwaarden zijn, dan zie je dat het de mens is die sommige plagen over zichzelf afroept. Oorzaak en gevolg. Maar kun je daar een schuldige voor aanwijzen? En waarom zou je dat willen? Kunnen we niet gewoon accepteren dat ziekte ons allemaal kan treffen? Dat het er – helaas – bij hoort, dat we niet alles naar onze hand kunnen zetten?

Dat je erover nadenkt wat de boodschap zou kunnen zijn, dat is goed. Want rampspoed overkomt je, maar jij zelf reageert erop en kunt het een plaats geven in je leven. Dat is wat magie ons ook leert: het enige dat je echt kunt veranderen, is jezelf.

Over Jana

Wicca is mijn religie, achteraf gezien is dat altijd al zo geweest. Ik heb het geluk gehad mensen te leren kennen waarmee het goed klikte. In 1984 hebben zij me ingewijd in een Gardnerian coven. Anders was ik alleen verder gegaan. Mijn ideeën over de rol van man en vrouw komen in wicca terug. Zo ook mijn ideeën over het belang van natuur en milieu: ik vier de jaarfeesten en eet de groenten van het seizoen. En de Wiccan Rede ('Doe wat je wilt, mits het niemand schaadt') was al mijn lijfspreuk voor ik wicca leerde kennen.
Dit bericht is geplaatst in Artikelen met de tags , . Bookmark de permalink.

2 reacties op De wraak van Moeder Aarde?

 1. Loes Lodder-Bijl schreef:

  Lieve Jana,
  Mooi verwoord en ja, het meest dodelijke is het leven zelf. We zullen ermee moeten leren leven, niet alles is maakbaar.
  Liefs, Loes

 2. Ellen Blommendaal schreef:

  Geweldig stuk Jana. Kort en krachtig verwoord. Het is zo….niet schuldigen aanwijzen.
  Ik word niet goed van al die theorien die van alles beweren en zelfs zendmasten in brand steken om een punt te maken…

  dank je voor deze duidelijke uitleg.

  groet Ellen

Reacties zijn gesloten.