Recensie: Viking Chant

CD ‘Viking Chant’ door Skáld (Frankrijk, 2019)
Uitgever: Universal Music France, 13 nummers, speeltijd 40:11 min.
Amazon.com: $12,86, Bol.nl: €22,99 of €38,99 voor de Limited Edition.

Sinds de eerste uitzending van de populaire tv-serie ‘Vikings’ in 2013, is het genre van viking folk erg in opkomst. Dit is voor een groot deel te danken aan de charismatische zanger en multi-instrumentalist Einar Selvik en zijn groep Wardruna, die een soundtrack voor de show maakten. Einar verscheen ook als acteur in ‘Vikings’. Groepen als Danheim en Heilung genieten grote populariteit en nieuwe groepen schieten als paddestoelen uit de grond. Waaronder Skáld.

Skáld is een muzikaal project uit Frankrijk geinspireerd op de Noorse mythologie. De groep is opgericht door producer-componist Christophe Voisin-Boisvinet. De groep bestaat verder uit Justine Galmiche, Pierrick Valence en Mattjő Haussey, een zangeres en twee zangers, allen met atypische timbres, volgens de website www.skaldvikings.com. Ze spelen allen ook een of meerdere oude instrumenten. Samen proberen zij de poëzie van de oude skalden opnieuw leven in te blazen. Een groot deel van de teksten komt rechtstreeks uit de Edda. Er wordt dus gezongen in het Oudnoors.

De nadruk ligt dan ook op de vaak meerstemmige zang, die bijna hypnotisch klinkt, zeker in combinatie met de sjamanentrommels. Andere muziekinstrumenten waar gebruik van wordt gemaakt zijn onder andere dierenbotten, de jouhikko en de nyckelharpa.

Het eerste nummer dat de groep uitbracht was ‘Rún’, een runensong, wat betekent dat het hele runen-‘alfabet’ op volgorde gezongen wordt. Het werd vergezeld van een prachtige video, geheel in vikingstijl, met een grote bindrune gemaakt van takken op een verder verlaten stuk ruig landschap.

Later volgden Ódinn, Ó Valhalla en Gleipnir met lyric video’s. Zo kon je heel handig, in je beste Oudnoors, direct met de groep meezingen. Deze video’s lijken inmiddels van YouTube verdwenen te zijn en vervangen door enkel de audio-uploads. Sinds de release van het album in februari 2019 kun je wel het gehele album beluisteren op YouTube.

De CD biedt een afwisselende mix tussen rustige en iets meer up-tempo nummers en tussen bijna a capella-nummers en nummers met prachtige percussie. Vreemde eend in de bijt tussen alle Oudnoorse chants is Jóga, een cover van Björk, maar wel met gebruikmaking van dezelfde oude muziekinstrumenten die verder op het album te horen zijn.

Conclusie

Een veelbelovend debuutalbum van deze Franse viking folkband. Prachtige meerstemmige zang, hypnotiserende percussie en teksten rechtstreeks uit La Völuspá and Gylfaginning uit de Edda. Inmiddels heeft de groep haar eerste live-optreden gegeven in La Cigale in Parijs. Dat verliep niet geheel vlekkeloos, maar voor een eerste optreden was het zeker een goede show. Geef je Skáld een beetje tijd om te groeien in hun live-optredens, dan ben je in voor een spirituele muzikale ervaring. Binnenkort treden ze op in Duitsland. Mocht Skáld Nederland aandoen in de toekomst, dan kan ik ze van harte aanbevelen.

Track list

01 Enn Átti Loki Fleiri Börn
02 Rún
03 Valfreyjudrápa
04 Níu
05 Flúga
06 Gleipnir
07 Krákumál
08 Ó Valhalla
09 Ec Man Iötna
10 Yggdrasill
11 Ódinn
12 Ginnunga
13 Jóga

Dit bericht is geplaatst in Muziek, Recensies met de tags , , . Bookmark de permalink.