Beltane vieren

Hoe vier jij Beltane? Kom je samen met de coven voor een ritueel, afgesloten met cakes & wine? Of vier je misschien zelf iets kleins in de beslotenheid van je huis? Ik heb een paar alternatieven voor je verzameld, of aanvullingen, dat kan natuurlijk ook 🙂

 

1. Meiboom Valkenburg

Ieder jaar wordt tijdens de laatse zaterdag van april de Valkenburgse meiboom opgezet volgens eeuwenoude traditie. En ik bedoel letterlijk eeuwenoud. Ik ben er een paar keer bij geweest en aan het begin van iedere uitvoering vertellen ze de hoeveelste keer dit is. In 2020 wordt de 800e keer extra uitgebreid gevierd, dus volgens de overlevering doen de Valkenburgers dit al sinds de middeleeuwen.

Maak er een hele dag uit van, want Valkenburg is een gezellig toeristisch stadje, waar genoeg te zien en te beleven is.

Overdag begint het evenement met de meidenplanting voor de jeugd, een miniversie van wat er later op de avond zal plaatsvinden. Dit vindt plaats bij de gemeentegrot. Om 20:00u begint de volwassen versie met de uitroeping, vanaf de trappen van de ruïne aan het Grendelplein, van de meikoningin en meikoning, met in hun gevolg twee hofdames en een hofnar. Deze nemen na de kroning plaats op een praalwagen, waarna de optocht door het dorp begint. Daarachter volgt een bonte stoet van mensen in klederdracht, een fanfare en natuurlijk de ‘jonkheid’ die zich ontfermt over de werkelijk gigantische boomstam. Deze moet mee in de optocht en wordt met veel moeite door krappe steegjes en bochten gewrongen. De stam is ontdaan van alle takken, alleen bovenin is de stam nog een beetje groen. Verder is de top versierd met gekleurde linten.

Daarna is het tijd om een terrasje uit aan het Grendelplein uit te kiezen, want daar gaat het gebeuren. Om 21:30u gaat de jonkheid de meiboom hier opzetten op traditionele wijze. Met enkel gebruik van spierkracht en wiggen dus. Volgens de traditie moet de boom voor middernacht staan. Soms lukt dat, soms niet, maar in alle gevallen wordt er daarna vrolijk om de boom gedanst, waarbij het bier rijkelijk vloeit. Om 01:00 is het evenement afgelopen.

Informatie: http://www.valkenburg.nl/actueel/evenementen_41511/

 

2. Hexenfest, Burg Satzvey

Ben je wel eens op het kasteel in Satzvey (in de Eifel, Duitsland) geweest? Het is een schitterend kasteel om een keertje te bezoeken. De afstand is goed te rijden vanuit Nederland. Zonder files is het ongeveer 2,5 uur vanuit Utrecht.

Dit kasteel wordt nog bewoond door een graaf en gravin. Het is gedeeltelijk te bezoeken (alleen met rondleiding). En het terrein heeft een paar gezellige kasteelpleinen met schattige winkeltjes (edelstenen, handgemaakte zeep, fantasy/middeleeuwse kleding), tentjes ,met lekker eten en een podium waar regelmatig bekende artiesten optreden. Op het gebied buiten de slotgracht ligt nog een evenemententerrein met een toernooiveld voor shows met paarden met een deels overdekte tribune. Op de velden kunnen re-enactmentkampementen staan, kraampjes met allerlei handelswaar, etensstalletjes en een groot podium. Hier worden het hele jaar evenementen gehouden.

Op 30 april wordt hier het Hexenfest georganiseerd, met live muziek, een DJ, een geweldig mooi uitgelicht kasteel (het is een avondprogramma) en een wer-ke-lijk GIGANTISCH vuur dat exact om middernacht wordt ontstoken, waarna iedereen er omheen kan dansen. Kostumering wordt op prijs gesteld, je krijgt dan een gratis drankje aangeboden. De dag erna gaat het feest iets rustiger door met een Hexenmarkt op het kasteelterrein.

Informatie: https://www.burgsatzvey.de/veranstaltung/hexennacht-30-04-2019/ en https://www.burgsatzvey.de/veranstaltung/hexenmarkt-01-05-2019/

 

3. Meiboom Keltfest

En dan hebben we natuurlijk Keltfest nog! Dit gezellige Keltische festival in Vijfhuizen (Noord-Holland) heeft drie podia met geweldige folk/pagan bands, verschillende kramen met allerlei handels/eetwaar, een re-enactmentkamp, een balfolktent en een echte meiboomplanting.

In afgelopen jaren hebben we gezien hoe ook hier een meikongin en meikoning gekozen werden. Daarna werden de mannen en de vrouwen gescheiden en kregen ieder een eigen taak. De mannen moesten de zware boomstam sjouwen terwijl de vrouwen het gat in de grond onthulden en hier om heen dansten. De boom werd gepland met veel symboliek en daarna konden de deelnemers een gekleurd lint pakken om de traditionele dans met de linten te dansen: onder, boven, onder, boven tot een weefwerk van linten ontstaat op de stam van de boom.

Zo ging het althans in de afgelopen jaren, maar ik zie dat een andere club het ritueel nu gaat leiden, dus wellicht ziet de ceremonie er dan net weer anders uit.

Informatie: https://www.keltfest.nl/en/activities/celtic-spirit/

 

Folklore

Ik hoop dat ik je een paar leuke ideeen heb gegeven over hoe je kunt duiken in de folklore van de meifeesten en hoe je het komende seizoen zou kunnen vieren, ook als je niet in een groep zit, maar wel een groot feest wilt meemaken. Of misschien zit je wel in een groep, maar wil je het feestgevoel gewoon nog even vasthouden. Hoe dan ook, ik wens iedereen een schitterend meifeest!

Dit bericht is geplaatst in Artikelen met de tags , , , . Bookmark de permalink.