Het Middelpunt van de cirkel, deel XI

Arenfiguur_IMG_2785

Lughnasadh 2015

En de dagen worden weken,
De weken worden maanden,
De maanden rijgen zich aaneen tot jaren.

Einstein zei al dat tijd relatief is. Twee minuten zijn kort maar een eeuwigheid als je je adem moet inhouden. Soms, als de wekker gaat, kun je het gevoel hebben dat je net in bed ligt. Vakanties vliegen doorgaans voorbij en soms kruipen de minuten langzaam voorbij, als je ergens op wacht bijvoorbeeld.

In de cirkel is er ook weer een hele andere beleving van tijd. Alsof je een andere dimensie betreedt als je de cirkel in stapt. Horloges zijn niet toegestaan en het lijkt erop alsof je vanuit een profane, lineaire tijdsbeleving een sacrale, meer synchronistische tijdservaring binnenstapt. Voor mijn gevoel is er ook eeuwigheid in de cirkel. De feesten rijgen zich aaneen tot een cyclisch geheel. De cirkel door kaarsen verlicht, de geur van wierook en kruiden. Het ritueel van het trekken van de cirkel dat ik nu al ontelbare keren heb meegemaakt. Soms voelt het alsof ik altijd al in die cirkel gestaan heb, samen met mijn broeders en zusters.

En nu is het feest van Lughnasadh weer aangebroken. Een moment om stil te staan bij de oogst na een seizoen van groei en ontwikkeling.

Hoe gaat het nu met jou? Heb je jezelf ontwikkeld als je kijkt naar het laatste jaar? Kun je al vruchten plukken van al je inspanningen of is er wellicht nog een cyclus nodig voordat het zover is? Heb je al keuzes kunnen maken of stel je een en ander nog even uit? En ervaar je ook dat sommige processen van transformatie langzaam gaan en verschillende seizoenen nodig hebben om zich te voltrekken? En kijk eens terug naar al die voorgaande feesten tijdens Lughnasadh, zie je de veranderingen? Je rijping? Prachtig toch, of juist niet?

Mijn studie analytische therapie aan het Jungiaans Instituut te Nijmegen is afgerond, tot een einde gekomen, voleinding. Mijn individuatieproces gaat natuurlijk verder en mijn eigen praktijk groeit.

Voor mij zijn er vijf jaar voorbij gevlogen. Mijn kinderen zijn in die jaren een stuk groter geworden en hebben zich verder ontwikkeld, mijn haren zijn nu kort en wat grijzer, door een gezondere levensstijl zijn Fatima en ik een stuk lichter en ik merk dat er op andere gebieden mede dankzij mijn eigen leeranalyse transformatieprocessen plaatsvinden en hebben plaatsgevonden met onvermoede resultaten.

In de Imbolc-editie van dit magazine schreef ik al over het proces van schrijven van mijn gelijknamige these ‘Het Middelpunt van de Cirkel’. Ook deze is nu voltooid, beoordeeld en voldoende bevonden. Zoals ik al eerder schreef is deze these geschreven van binnenuit. Vanuit andere opleidingen en ook mijn werk ben ik gewend om een onderwerp te kiezen en daar mijn cognitie op los te laten, analyse en klaar. Dat wilde ik nu helemaal anders doen. Het is geschreven vanuit mijn eigen individuatieproces. Dat is de bedding waarop het hele inhoudelijke stuk rust en de wijze waarop Jung, dieptepsychologie en moderne hekserij daarvan deel uitmaken en ook mijn therapeut-zijn is juist in dat stuk ingebed, gefundeerd. Juist die combinatie van Jung, dieptepsychologie en moderne hekserij is niet zo vanzelfsprekend. Veel wicca’s vinden dat “gepsychologiseer” maar niets, en veel dieptepsychologen vinden religie en spiritualiteit maar niets. En ik?

Ik vind van allebei wel iets en daarbij komen ze in mij wel samen en maken zij mij tot wie ik ben! Het archetype van de heks is al sinds jonge leeftijd bij mij. Aanvankelijk als negatief geaspecteerd animafiguur, een lelijke groene heks met puntneus die met een haast onnatuurlijk hoge snelheid de zoldertrap op komt rennen, naar mijn kamer en mij daar bij mijn keel grijpt en akelig lachend een onwelriekende smurrie in mijn gezicht spuit, maar later als cyclische vrouwelijke kracht en inwijdster, aandrijver van allerlei transformatieprocessen. De these was voor mij een versmelting van al deze aspecten. Toch was ik ook wel onzeker over de ontvangst en beoordeling van de these.

Korenaren_IMG_2787

Vlak nadat ik de these had ingeleverd was ik op weg naar een seminar in Nijmegen. Het was zondagochtend en nog vroeg. Ik moest wachten op de bus die mij naar het instituut zou gaan brengen en ging nog even chai-thee drinken bij Starbucks. Met een collega student besprak ik mijn these en de onzekerheden die daar mee samenhingen. Ik twijfelde over de ontvangst en beoordeling van mijn schrijven over hekserij en dergelijke. En op dat moment komt er een heks Starbucks binnengewandeld. Ze is groen en heeft een puntneus en een punthoed. Ze bestelt een koffie. We hebben even oogcontact. Ze kijkt me lachend aan. Oké, het was carnaval, maar toen wist ik dat het wel goed zou komen!

De dag na de presentatie van de these werd het Jungiaans festival gehouden. Ergens op een mooie oude plek met een heidense koortsboom, in de buurt van Nijmegen. Een open plek waar wat tenten stonden. Er waren tarotisten, een labyrint, muziek, drums, dans; dromen werden er geduid; mooie, kleurrijke en soms sprookjesachtige mensen, de Firekeepers, maar ook andere pagans en wicca’s en nog veel meer! Aan het einde van dag was er een afsluitende vuurceremonie. Aanvankelijk had ik een ondersteunde rol in het opbouwen en afbreken, maar vanwege het vuurspuwen en mijn rol in de vuurceremonie stond ik toch ook een paar keer in het Middelpunt van de Cirkel

In de cirkel die gevormd werd bij de vuurceremonie waren wicca-elementen onmiskenbaar aanwezig. De chants, de energie, consecratie van de vuurstapel, drums en natuurlijk de door Klara ingezette spiral dance!

Vanuit mijn beleving, voor mijn gevoel, was deze vuurceremonie, dit onderdeel van het festival, de praktische uitwerking van datgene wat ik geschreven had in mijn these. Een versmelting van het (lees: mijn) ‘Jungiaanse’ met ‘Wicca’!

Dit artikel is het laatste dat ik schrijf in de reeks ‘het Middelpunt van de Cirkel’. Een serie artikelen die ik schreef naar aanleiding van het schrijven van mijn gelijknamige these welke nu voltooid is.

Dat u mag oogsten wat u gezaaid heeft, Blessed Be!

Serge_IMG_2786

 

Serge van Heel (1972): Ik ben opgeleid en ingewijd in de Gardneriaanse traditie. Naast mijn werk als ambtenaar heb ik een praktijk aan huis voor Jungiaans analytische therapie. Als afstudeerproject van mijn opleiding (Postgraduate Program in Depth Psychology) ben ik bezig (geweest) met een scriptie genaamd: Het middelpunt van de cirkel, over symbolen, archetypen, rituelen en het individuatieproces in de moderne hekserij.

Over Serge van Heel

Serge van Heel (1972): Ik ben opgeleid en ingewijd in de Gardneriaanse traditie. Ik heb een praktijk voor psychotherapie aan huis en ben geïnteresseerd in de werken van Carl G. Jung en in symbolen, archetypen, rituelen en het individuatieproces in de moderne hekserij.
Dit bericht is geplaatst in Artikelen met de tags , , . Bookmark de permalink.