Recensie: Beschermheer, kind van de wegen, deel 2

Beschermheer, kind van de wegen deel 2
Linda Wormhoudt
Uitgeverij A3 boeken, 2013, 235 blz. € 19,50. ISBN 978 94 91557 06 4

De roman Nephilim van Linda Wormhoudt, het eerste deel van Kind van de wegen, had ik gefascineerd gelezen. Ik was dus zeer benieuwd of Linda in het tweede deel erin zou slagen de aandacht van de lezer vast te houden en het magische, mythische wereldbeeld opnieuw op te roepen en ons verder te voeren langs andere wegen. Dat is haar wonderwel gelukt.

Lesgeven zit Linda in het bloed en dat doet ze dan ook. Elk hoofdstuk bevat een deel waarin Linda haar kennis etaleert over Noordse Goden en Godinnen, over heilige plaatsen, over de lotgevallen van de Sami, de nomaden uit de Russische gebieden, ook wel Lappen genoemd, die nu nog in Zweden, Noorwegen, Rusland en Finland wonen. Details over de meedogenloze onderdrukking van de Sami, in door de kerk en de verschillende staten gesanctioneerde pogingen de heidense nomaden te kerstenen en aan te passen aan de samenleving, worden de lezer niet bespaard. Niet echt een deel van de westerse beschaving om trots op te zijn. De situatie is ogenschijnlijk verbeterd, maar nog steeds worden de Sami gediscrimineerd en gedwongen hun religie in het diepste geheim te belijden, alsof het iets is waar ze zich voor moeten schamen.

Maar het boek is een roman, geen studieboek over de Sami. De verhaallijn van het eerste deel wordt opgepakt. De ik-persoon, Linda, is alweer enige tijd terug uit Koerdistan, waar Nephilim zich voornamelijk afspeelde. Ze krijgt een relatie met Jesse, maar die komt tot een eind als hij naar Australië emigreert. Linda zet, zo goed en zo kwaad als het kan, haar leven als alleenstaande moeder voort, maar er zijn andere zaken die aan haar trekken. De fascinerende wereld van de Sami roept haar en tijdens een reis naar Noorwegen wordt dit gevoel alleen maar sterker. Ze ontmoet een Sami, Mikha, van wie ze veel leert over de magische wereld van de Noordse mysteriën. Bij een later bezoek aan Noorwegen neemt Mikha haar mee naar Finland en samen met hem duikt ze in de ruige en bijna ontoegankelijke natuur steeds dieper onder in de magische wereld, waarin alles leeft en bezield is, een wervelende kosmos van elkaar doordringende realiteiten.

In de meeste hoofdstukken is een deel waarin Mikha in de ik-vorm zijn verleden beschrijft en naarmate het boek vordert wordt steeds een tipje van de sluier opgelicht. Wie is hij en waar komt hij vandaan? Wie heeft hem opdracht gegeven Linda te begeleiden en als haar beschermheer op te treden? En hoe gaat verder met hem en Linda? Dat blijft tot het eind toe spannend.

Beschermheer is bovenal een zoektocht naar wortels, het wezen van de Sami, en ook en vooral haar eigen wortels. Bij haar zoektocht vindt Linda veel aanknopingspunten in de magische wereld waarin ze onderduikt, maar ze wordt voortdurend op zichzelf teruggewezen. Wie is ze en wat haar doel in het leven? Hoe kan ze de krachten die ze in zichzelf ontdekt, gebruiken als ze teruggaat naar Nederland? Ze wil niet een soort goeroe worden die even heeft gesnuffeld aan een andere cultuur om dan als een pseudo-Sami in workshops Nederlanders te imponeren. Daarvoor is de wereld van de Sami voor haar te heilig. Maar wat dan? Tijdens een bezoek aan Nederland van Mikha realiseert ze zich dat zij hier thuis is, terwijl Mikha ontheemd en kwetsbaar haar volgt naar heilige plaatsen in de moerassige gebieden rond Amsterdam, zodat zij nu als zijn beschermvrouwe optreedt.

Meer zal ik niet over de roman vertellen. Lees het boek en laat je meevoeren. Misschien vind je dan tegelijk je eigen wortels. En anders kan Linda je een eind op weg helpen.

(Gepubliceerd met toestemming. Reeds verschenen op de website Circe Wicca.)

Ko Lankester

Over Gastauteur

De artikelen die we plaatsen van gastauteurs geven niet altijd het standpunt van de redactie of individuele redactieleden weer. Wel denken we dat deze artikelen interessant zijn om kennis van te nemen.
Dit bericht is geplaatst in Boeken, Recensies met de tags , , . Bookmark de permalink.