Recensie: Femke Bloem: Je levenswiel in beweging

Femke Bloem: Je Levenswiel in Beweging – Ontdek je talenten en passies door te werken met het Keltisch Jaarwiel
Akasha, 208p. ISBN 978-94-6015-036-4

Voorkant van het boek Je levenswiel in beweging

In dit fascinerende boek brengt Femke het wiel van het jaar, met de ons bekende acht jaarfeesten uit de wicca, samen met het levensverloop van de mens, onderverdeeld in perioden van zeven jaar. Dit concept is voor het eerst door ons (Merlin & Morgana) uitgewerkt, maar Femke geeft het hele patroon echt handen en voeten en maakt er een serieus werkboek van waar je bijzonder praktisch mee aan de slag kunt.

Het werkgedeelte begint telkens met een korte beschrijving van het jaargetijde en de levensfase. Daarna volgt een serie indringende vragen over hoe je zelf deze levensfase hebt beleefd. Dit is de uiterlijke werkfase. En dan volgt er een bijzonder mooie pathworking of geleide fantasie die je deze levensfase in symbolische vorm, in de vorm van een beeldentaal, laat meebeleven. De innerlijke werkfase. Heel fijn om te zien dat deze pathworkings ook een onderlinge samenhang hebben, waarbij het concept van ‘de tuin’ een belangrijke verbindende schakel is. Hierdoor wordt het hele jaar ook één samenhangende reis.
Als negende aspect van het levenswiel is er tenslotte de as, het centrum, van waaruit je alle acht levensfasen kunt bezien met behulp van een kernbegrip. Daardoor ontvangt het hele systeem ook een theoretisch raamwerk, een echt skelet waardoor het stevig op de aarde staat.

Het boek word gecompleteerd met een CD met de belangrijkste pathworkings erop (Imbolc, Beltane, Lughnasadh en Samhain) samen met de As-pathworking. De overige pathworkings kun je downloaden op www.jelevenswiel.nl. Femke’s voordracht is bijzonder prettig en de pathworkings zijn echt fijn om te doen. Hou wel de afstandsbediening bij de hand zodat je de CD kunt stoppen en starten daar waar je meer tijd wilt om iets te overdenken.

Tot slot een persoonlijke noot. Het is altijd even afwachten wanneer je leerlingen met door jou ontwikkelde concepten aan het werk gaan en de wijde wereld in trekken. Zal de leerling inderdaad de meester overstijgen? Ik ben bijzonder blij om te kunnen zeggen dat dat hier absoluut het geval is. Femke heeft zich ons concept van het ‘Wiel van het Leven’ helemaal eigen gemaakt. Ze heeft daar haar eigen vakkennis als therapeute aan toegevoegd, en daarbovenop haar inspiratie als heks in de mooie geleide fantasieën. Wat mij betreft is dit boek dus meer dan ‘van harte aanbevolen’, namelijk ‘met trots aanbevolen’ 🙂

Over Merlin

Merlin Merlin Sythove stond in 1979 samen met Morgana aan de wieg van Wiccan Rede. Hij is tot aan het eind van de papieren uitgave van Wiccan Rede in de zomer van 2010 hoofdredacteur geweest. Daarnaast schreef hij graag filosofisch getinte overpeinzingen over onderwerpen die nauw met wicca samenhingen, en kaartte hij bij voorkeur controversiële thema’s aan. Merlin is in januari 2012 naar het Zomerland gegaan.
Dit bericht is geplaatst in Boeken, Recensies met de tags , , , . Bookmark de permalink.