Recensie: Magical and activist ancestors – exploring tangled roots

Magical and activist ancestors – exploring tangled roots
Luke Hauser

Als je verandering wilt veroorzaken, in je eigen leven of in de rest van de wereld, heb je twee gereedschappen tot je beschikking: magie en activisme. Luke Hauser, Reclaiming teacher, laat zien dat je daarvoor gebruik kunt maken van de kennis van wie je voorgingen op beide terreinen.

Vanuit heidens standpunt gezien staan we op de beenderen van onze voorouders, ademen hun wijsheid en ervaring, en transformeren we hun kennis naar ons eigen werk in alle werelden. We kunnen gebruik maken van wat al ontwikkeld is door anderen en zo onze krachten inzetten in onze eigen tijd, met onze eigen doelen.

Zowel magie als activisme zijn daarbij waardevolle kunsten om verandering mogelijk te maken. Deze kunsten meester worden vereist kennis, oefening en de nieuwsgierige geest die elke ‘zie-je-wel’ omzet in een opgewekt: ‘Aha, dus jij had dit ook al geprobeerd! En, wat gebeurde er? Werkte het?’

Die vragen zijn belangrijk, want niet alle visies en werkwijzen uit het verleden leidden tot een resultaat dat we in deze tijd of de toekomst nodig hebben. Maar onderzoeken wat er gebeurde, waar het mis ging en waar de verandering plaatsvond, is altijd zinvol.

Luke Hauser onderzocht en introduceert onze voorouders op magisch en activistisch gebied en ziet kans om daar die opgewekte nieuwsgierigheid aan toe te voegen. Hij beschrijft gestructureerd en met humor (kom daar maar eens om bij andere auteurs) wat onze voorouders bezielde – en wat wij daarvan kunnen leren als we op zoek zijn naar gereedschap voor verandering. Hij start in de prehistorie met de Venus van Willendorf en Stonehenge, om maar eens wat te noemen. Wat hebben we daaraan? “Het besef dat er ooit, voor 5000 jaar bloody patriarchaat, een samenleving kan zijn geweest waarin vreedzaam samengeleefd werd in respect voor vrouwen. Het kan dus wel.” Wat hebben we aan de Egyptenaren van 3500 tot 400 voor Christus? “An obsessive concern for the well-being of the dead.” Hij leidt ons langs alchemisten en astrologen, Arabische mystiek, kruidenkennis, vervolging en extase en alles wat daar tussen zit.

Voor mij is de toon van het boek alleen al genoeg om me te laven aan de bron van kennis en eigenwijsheid die onze ancestors ons nalieten. Daar voegen we met plezier onze eigen inzichten aan toe om de veranderingen te veroorzaken die hard nodig zijn. We zijn niet alleen, dammit. Dat zijn we nooit geweest.

Luke Hauser zegt over zichzelf: Luke Hauser lives and works in the Greater Berkeley Metropolitan Area, and is a parajournalist in the service of the Goddess and nonviolent revolution.
He organizes and teaches in the Reclaiming tradition of magic and activism.

Dit boek is gratis te downloaden als pdf omdat Hauser het delen van kennis belangrijker vindt dan geld verdienen. Serieus, download dat boek even!

http://reclaimingquarterly.org/web/history/MagicalAncestors-Hauser.pdf

En heb je die uit? Dan is er ook nog de Tarot Thriller: A fool such as I. Ook gratis te downloaden. Met een onwaarschijnlijke hoeveelheid technieken om de Tarot te gebruiken die Hauser verwerkt in het verhaal – en ook nog even inzichtelijk maakt met een handvol boeiende oefeningen achterin het boek.

Yoeke Nagel

Over Yoeke

Yoeke Nagel voelt zich Interheksueel. Haar heidense wortels liggen bij de Reclaiming-traditie. Je kunt haar bereiken via www.yoekenagel.nl
Dit bericht is geplaatst in Boeken, Recensies met de tags , , , . Bookmark de permalink.