Maak een Imbolc-altaar

Imbolc overbrugt de periode tussen de Winter Solstice en Spring Equinox. We zitten nog steeds midden in de winter, maar we voelen de lente al aankomen. Dit feest wordt traditioneel geassocieerd met de Keltische godin Brigid, maar ook heksen uit andere denominaties vieren Imbolc.

(Sneeuwklokken)

Wanneer maak je een Imbolc-altaar? Imbolc begint bij zonsondergang op 1 februari en eindigt bij zonsondergang op 2 februari, wat je een volle dag geeft om je altaar op te zetten. Je kunt je altaar ook op elk moment na 2 februari bouwen, wanneer de energie van Imbolc al sterk is. Imbolc wordt vaak gevierd met haverkoekjes, dus houd wat bij de hand om te knabbelen en ontspannen als je klaar bent.

Hoe maak je een Imbolc-altaar? Kies een plek voor je altaar en voeg dingen toe die je leuk vindt aan Imbolc.

Wol of schapenvacht? Imbolc wordt sterk geassocieerd met jonge lammeren, mogelijk omdat het lammerseizoen straks begint. Je kunt je altaarruimte afbakenen met een doek gemaakt van ethisch geproduceerde schapenwol, plukjes wol die je hebt gevonden (misschien tijdens winterwandelingen), of een schapenvacht.

Brigidskruis. Een Brigidskruis kan Brigid eren als werkelijke godheid, of als de symbolische belichaming van Imbolc. Je kunt gemakkelijk een maken met riet, stro, of heel jonge en dunne takjes — het internet staat vol met voorbeelden. Een handgemaakt Brigidskruis kan gemakkelijk het middelpunt van je Imbolc-altaar zijn.

Kaarsen. Imbolc is een vuurfeest, dus ga los met kaarsen. Rood, groen en wit zijn krachtige kleuren voor Imbolc, maar gebruik welke kleur je wilt. Geef elke kaars een taak: iets verbranden wat je niet langer wilt, iets zuiveren waar je mee worstelt, geluk aantrekken, enzovoort. Hou rekening met veiligheid en laat kaarsen nooit onbeheerd branden.

Lentebloemen en zaden. Lentebloemen zoals sneeuwklokjes of krokussen zijn prachtig voor je Imbolc-altaar. Elke bloem kan iets vertegenwoordigen dat je wilt koesteren, zoals een gezonde relatie, goede kansen op je werk, of je magische intuïtie. Je kunt zaden gebruiken als je nog geen gekiemde bloemen kunt vinden, of als je gewoon slecht bent in het levend houden van planten (dode dingen hebben wel hun plaats in altaren, maar niet voor Imbolc).

Haverkoeken. Haverkoeken vormen een geweldig offer voor Imbolc. Bedenk dat een offer oprecht moet zijn en een zekere inspanning vergt, maar ‘inspanning’ is voor iedereen anders. Misschien bak jij graag zelfgebakken koekje, of allicht ligt de moeite voor jou in het vinden van een half uur om voor je altaar te mediteren met koekjes die je in de winkel hebt gekocht.

Kaarten. Tarot-, orakel- en godenkaarten zijn een geweldige aanvulling op je Imbolc-altaar. De Keizerin is een goede personificatie van Imbolc en Brigid, terwijl De Zon het naderen van de lente viert. Staven passen bij het vurige aspect van Imbolc, waarbij de aas, twee en drie specifiek het vroege begin van dit feest symboliseren.

Jouw persoonlijke altaarfavorieten. Wat trekt JOU aan in een altaar? Voeg bijvoorbeeld glitter of vers graan toe. Alles wat je associeert met Imbolc en waar je blij van wordt. Zet je Imbolc-altaar afzonderlijk van je gewone altaar op, zodat je de tijd kunt nemen om specifiek het seizoen te vieren.

Door: Steffie de Vaan

OVER DE SCHRIJVER. Steffie is een intuïtieve heks die houdt van makkelijke (en goedkope) hekserij. Ze is een ervaren Tarotlezer. Je vindt haar op https://www.instagram.com/muse_of_midnight/

Dit bericht is geplaatst in Artikelen met de tags , , , , . Bookmark de permalink.