Volle maan van de havik 2022

Vandaag is het 3 april, de tweede droge dag van een lang, nat en grijs voorjaar en winter. Vanaf nu zou het droog zijn 🙂 De natuur had deze natte tijd meer dan nodig! Het grondwater is weer op peil. Hopelijk kan de natuur er weer bovenop krabbelen, zoveel droge voorjaarsmaanden op rij nekt de natuur. Vandaag mijn wandelverslag bewerken voor WRO, sportschooltje pakken en mama naar de Indonesische dagbesteding brengen. Daar heeft ze een lekkere maaltijd en vermaak met mensen die ook hun wortels in Indonesië hebben liggen. Fijn dat dat hier in Zwolle mogelijk is 🙂

Gisteren genoten van een lange wandeling bij de grafheuvels in Stegeren, bij Ommen. Wat is dat toch een geweldig stukje Nederland. We gaan altijd voor de bloeiende sleedoorn en altijd zijn we net te vroeg, zo ook nu. De grote stukken sleedoorn bloeien nog net niet, maar zo hier en daar een bosje in de luwte maakt alles goed. De gele lis laat zijn eerste uitlopers reeds zien en over een maand is het hier een sprookje! De gele lis is trouwens een bijzondere bloem. Zij heeft ooit een Frans leger de weg gewezen. Omdat zij op ondiepe plekken groeit en zo deze plek aanwees aan de soldaten van Clovis (466 – 511), de Merovingische koning van de Franken, konden zij door de moerassen trekken en hij won deze veldslag. Daarna is zij de ‘fleur de lis’ geworden, de nationale bloem van Frankrijk. En daarna heeft de katholieke kerk deze bloem aan Maria gekoppeld en hebben vele vorsten haar als symbool gedragen tot op de dag van vandaag… mooie bloem.

2022-05-15 Volle maan van de Havik

Vandaag zijn we naar het Loo-bos geweest in Apeldoorn. Het was lekker loom weer en te warm om iets te doen. Wel uitermate geschikt om onder de bomen te wandelen! De uitbundige bloemen van de rododendron en azalea’s maakten het sprookje af. Gelukkig is het redelijk rustig in dit bos, vooral als je wat verder weg loopt van de parkeerplaatsen en het paleis 🙂 In het achterpark kom je bijna niemand tegen, heerlijk!

Mijn mooiste foto van vandaag was van een paardenbloem-pluisbol. Maar die ben ik kwijtgeraakt met ‘verhuizen’ van bureaublad naar de ‘map’… die mooie foto zit ergens in de ‘prullenbak’. Soms kan je te snel iets willen opruimen 😛 De pluizenbol leek me een mooie foto voor deze dag. Ze stond in het beekdal en had zodoende een prachtige zwarte achtergrond. Het was net de volle maan tegen de nachtelijke hemel. De paardenbloem staat symbool voor zon, maan en sterren 🙂 De zon van het prachtige geel, de maan van de pluizenbol en de sterren zijn de zaadjes die hun weg gaan. Achteraf blijkt het een maansverduistering te zijn geweest, dus het verdonkeremanen van mijn pluizenbol is niet zo vreemd 🙂 Zo vind dit klunzige voorvalletje toch z’n plekje in het geheel der dingen. Niets voor niets.

Vanavond is het pas rond 22.00 donker, dus een late wandeling. Als ik de deur uit stap en het schelpenpad richting ‘rand van de woonwijk’ in sla, komt mij iets tegemoet gesneld. Een klein diertje op hoge pootjes rent in mijn richting. Het is een halfwas egeltje. Ik blijf stil staan en hoop dat hij me omver loopt 🙂 Maar een meter voor mijn voeten slaat hij (voor hem) linksaf de bosjes in, richting tuintjes met vogelvoer. Een paar meter verder zit er een pad op het pad. Mijn wandeling begint beestachtig goed.

Het is stil en jammer genoeg ruikt het niet heel voorjaarsachtig. Het is voornamelijk droog! Het is windstil en de ganzen liggen wat te dommelen op het water. Het is uitgestorven buiten. Veel huizen zijn al donker. Het gekraak van het schelpenpad stoort me, net als mijn linkerschoen die bij iedere stap een ‘plop’ laat horen. Volgens mij mijn steunzool die ‘lucht hapt’, ik zou het anders niet weten. Ik ben blij als ik het buitengebied in stap. Over de brug het asfalt op. Zo, dat scheelt een hoop geknars, het ‘ploppen’ moet ik maar voor lief nemen. De maan laat zich nu zien tussen de huizen door, een lichte sluier hangt voor haar aangezicht.

Ik ga eerst bij B8 aan. Heel benieuwd naar zijn woord van deze maan 🙂 Als ik het bospad in loop, ga ik op het gras lopen. Het schelpenpad daar wil ik ook niet horen. Ik zal de hele wandeling kiezen voor stilte. Bij B8 aangekomen pak ik zijn stam in beide handen, “VUUR”. Ik krijg ‘vuur’ van B8. Wat een mooi woord, wat een kracht spreekt hieruit. Als steenbok (aarde) met ascendant boogschutter (vuur) spreekt mij dit woord aan. Ik voel het vuur in mezelf. Ik wil heel graag weer vol vuurkracht vooruit met Greenthingz, maar voel me behoorlijk geremd door een tekort aan spelers. Ik merk dat ‘het vuur’ er bij velen niet meer is. Festivals genoeg die ons er graag bij hebben, maar ik heb geen mensen 🙁 De drie jaar stilstand werpt z’n vruchten af. Gewoonlijk scout ik het hele jaar door nieuwe mensen. Dan blijft het ‘vuur’ aan. Als ik oproepen zet in onze ‘overleg groep’ dan lezen 45 mensen deze oproep en drie mensen reageren. Ga ik bellen, dan heeft iedereen wel een reden om niet te kunnen. Ziekte, kinderen, werk, niet meer tegen drukte kunnen, een lege agenda wel fijn vinden enz. Ik moet weer druk aan het werk, de boel weer vanaf de bodem opbouwen. Daar heb ik wel wat ‘vuur’ bij nodig!

Een ascendant in het teken van vuur zoals de Boogschutter, wijst op een energieke en expressieve benadering van het leven. Jij denkt in mogelijkheden in plaats van problemen. Vrijheid en ‘leven en laten leven’ staan bij jou hoog in het vaandel.”

Steenbok Waterman – 13 januari tot en met 20 januari. Bij dit type combineert het nuchtere en stabiele karakter van de Steenbok zich met het grillige en vrijheidslievende karakter van de Waterman. Deze types zijn energiek, fantasierijk en avontuurlijk. Ze hebben soms moeite dat hun stabiele en nuchtere kijk botst met de wil van de Steenbok om risico’s te nemen. Dit type is creatief aangelegd en zal een groot deel van hun energie in de creativiteit kwijt kunnen.”

In mezelf vind ik ‘vuurkracht’ genoeg 🙂 Energie genoeg en creatief ook! De laatste weken druk geweest met de nieuwe website. En gister weer met het logo bezig geweest. Al weken overleg over het logo. Een van ons is bezig om voor school een logo te ontwerpen en velen denken mee. Maar de ideeën moeten toch uit mijn koker komen merk ik. Voor de hand liggend is een groen logo… maar we doen zoveel meer dan groen. Voor nu is het een oranje puntje geworden… het leukste puntje op de i. Gewoon de naam Greenthingz en daar een oranje pluizig puntje op. Het puntje mag een eigen leven gaan leiden… en doemt dan ook los van Greenthingz op. Zomaar ergens op de website. Bij de spelers ergens op hun kostuum. Oranje staat voor vuur (ja, daar heb je ‘m weer), spelen, feesten en genieten. En dat is waar we voor staan en het eigen leven dat ‘puntje’ mag leiden, dat is ook een deel van ‘het verhaal’. Het is de bedoeling dat ‘puntje’ een eigen leven gaat leiden en herkenbaar wordt als ons icoontje/logo. En de slogan ‘het leukste puntje op de i’ is natuurlijk zakelijk goed bekeken. Wij maken een evenement natuurlijk ‘af’. Maar deze slogan hoeft enkel op contracten te verschijnen, voor de rest spreekt hij voor zichzelf.
Mooi dat ‘vuur’ van de week eigenlijk al een paar keer voorbij is gekomen, alleen niet zo benoemd. Vuur is ook het element dat nu belangrijk is, het voorjaar met z’n zonnekracht! De bomen bloeien, de bloemen zijn er in vele kleuren, maar geel overheerst! Geel van de zon! Het speenkruid, de narcissen, de paardenbloemen de gele voorjaarsboden. Nu zijn de witte bloemen aan de beurt, fluitekruid, look-zonder-look, daslook, wilde sering.
Vuur is ook het enige element dat mensen zelf kunnen maken. Water, lucht en aarde (ook geest, vijfde element) zijn mensen niet bij machte te maken, vuur wel. We hebben daarbij lucht en aarde nodig en kunnen dan scheppend bezig zijn. Het geeft ons mensen de kracht om te scheppen en heeft ons geholpen om ‘te groeien’ in evolutionair opzicht. Met ons innerlijk vuur kunnen we creëren, creativiteit is een innerlijk vuur dat zichtbaar is geworden 🙂 En een gezond vuurtje is oranje. Daar kunnen we ons aan verwarmen en aanstekelijk zijn voor anderen.

Als ik, in stilte, B8 achter me laat, vervolg ik mijn weg over de paden die begroeid zijn. Tussen de hoge populieren door (die er alweer wat jaartjes staan) richting moerasgebiedje. Het is stil, te stil. Ik had zo gehoopt de nachtegalen te horen. Gisteravond waren ze wel te horen in onze achtertuin. Om 23.30 werd er tegen elkaar op gezongen in de buurt. Ik kon het jammer genoeg niet horen (beetje doof aan het worden) maar mijn man en vriendin hoorden hen heel duidelijk. En aangezien er weinig vogels ‘s nachts zingen, moesten het nachtegalen zijn. Ik weet van mijn kindertijd dat hier altijd nachtegalen in de buurt hebben gezeten. Fijn dat ze nu weer terug zijn, zo dichtbij. Maar ik mis ze in het bos… of ben ik gewoon te doof aan het worden, ai!! De kikkers hoorde ik trouwens heel goed. Fijn om in ieder geval dat concert meegemaakt te hebben.

Op de brug naar de dijk heb ik een tijdje op de reling gezeten. In het maanlicht met in de verte wat snelweggeruis en een enkel vliegtuig dat over kwam. Als ik nu nog dover wordt, wordt het ook steeds stiller in het bos. Al de nadelen hebben ook hun voordelen en andersom 😛

De maan staat steeds helderder aan de hemel en mijn pad is gewoon licht 🙂 De Havik komt tijdens deze volle maan weer ‘aan land’. Tijdens de volle maan van de klif (Samhain) is de sprong in de duisternis geweest, van de klif af de diepte in. De tijd van verstilling, reflecteren, bezinnen en diepte is over. Nu mogen we weer gaan ‘shinen’, ons weer laten zien, het leven vieren, onze vuurkracht gebruiken om te creëren! Op de klif staat nu een godin op ons te wachten, wil het verhaal. Je mag aan haar je verhaal vertellen van afgelopen maanden. Het perspectief is nu volkomen anders, geen diepte maar een uitgestrekt land met mogelijkheden… geen hand vol maar een land vol mogelijkheden!

De godin die mij opwacht is ‘Sekhmet’ Be Strong! (you are stronger than you think you are, and your strenght assures a happy outcome). Deze kaart trok ik uit mijn favoriete kaartendeck ‘godinnen orakel kaarten’. Deze godin is een godin van ‘vuurkracht’! Hoe passend deze maan! Ik mag er vol voor gaan en het zal me lukken om mijn vuur gestalte te geven. Mooi is dat Sekhmet dezelfde godin is als Hathor. En Hathor werd mij ‘aangewezen’ als zijnde mijn godin toen ik begon bij Modron Vrouwencollege 🙂 De godin met twee ‘gezichten’. De vernietiger Sekhmet en de voedster Hathor. En als ik onderop het deck kijk… zie daar mijn altijd aanwezige kaart Mary Magdalene (unconditional love). De tegenhanger van Sekhmet 🙂 Het deck blijft mij altijd verbazen. Ik loop even het deck door en hihi, Guinevere (true love) is de enige kaart die ondersteboven in het deck zit, bizar! Beide Mary’s en Guinevere zijn mijn ‘vaste’ kaarten die altijd weer getrokken worden. Maar deze keer is Sekhmet mijn godin, de godin van het vuur. Ik beloof met vuur voor mijn groene groep te gaan. De groep weer van de bodem af op te bouwen. Covid heeft genoeg ellende veroorzaakt, ik laat me dit mooie, creatieve en plezierige vuur niet uitdoven!

De rest van de wandeling is rustig. Ik neem wat mooie foto’s van de maan en ben om 23.45 weer thuis. Al met al een mooie lange wandeling gemaakt, die het overdenken meer dan waard is!

Liefs, Loes

En dan zijn we een jaar verder! Greenthingz staat weer goed op de rails 🙂 Er zijn weer fijne nieuwe mensen bij en de ouwetjes hebben er ook weer zin in! We mogen zelfs een half jaar lang bijspringen in Duinenzathe, een attractiepark in Appelscha, dat is een mooie opdracht! En nu het zonnetje doorbreekt ziet alles er weer rooskleuriger uit.

Mijn eigen kinderen vliegen ook mooi uit, zo trots op hen! Zoonlief combineert werk en reizen naar Midden-Amerika, hij is nu in Nicaragua en komt binnenkort weer naar huis (in Berlijn). En dochterlief doet voor zichzelf, naast haar marketing werk in de fietsenbranche, veel aan reclame- en contentwerk voor een fietskledingmerk en VVV’s. Zo vertrekt zij woensdag naar Engeland om met een internationaal gezelschap daar te fietsen (daar verslag van te maken) en bij thuiskomst mag ze door naar Denemarken om dat land op de plaat te zetten voor fietsers… en IJsland zit in de pijplijn. Nog even en ze kan niet meer haar werk doen 🙂 Ooit tegen mijn kinderen gezegd :”Zoek je passie en als je daar je boterham mee kan verdienen ben je een gelukkig mens”. Heerlijk om ze zo te zien zoeken en vinden op hun levenspad. Met vallen en opstaan, steeds maar weer, komen ze er wel.

Ik heb er zin in! Ondanks alle ‘angst’ berichten om ons heen… ik ga voor eigen verantwoordelijkheid en het zo goed mogelijk doen in het NU dichtbij je zelf; als iedereen dat nu eens deed. De Havik… die vliegt ook weer uit, lucht onder de vleugels en gaan met die passie, vuur!

Over Loes

Loes heeft sinds 2008 mee gelopen met de maan-cirkel van Modron Vrouwencollege. Een online vrouwengroep waar ieder haar eigen pad volgde en ieder voor zich de volle maan intens beleefde. Het is hier dat zij steeds leukere en langere maanwandelingverslagen ging maken. Bij deze gaan de verslagen de wijde wereld in. In de hoop dat mensen worden aangestoken om ook meer uit de kracht van de maan te halen en erop uit te trekken. Ondertussen bestaat deze groep niet meer, maar Loes heeft de kracht van de maan geproefd en die smaakt uitstekend voor haar!
Dit bericht is geplaatst in Volle Maan Wandelingen met de tags , , . Bookmark de permalink.