Recensie: Offerkind

Offerkind
Rob Ruggenberg
Querido, 2020. 294 p. ISBN 978-90-451-2440-7. € 16,99
https://www.offerkind.nl/

Zie ook Jaap leest en Jonge Jury

Net als de andere boeken van Rob Ruggenberg is dit boek gebaseerd op de geschiedenis. In dit geval een vondst uit de bronstijd in de buurt waar Ruggenberg opgroeide, Wassenaar. Het is zijn laatste boek: hij overleed drie dagen na het inzenden van zijn manuscript, 73 jaar oud.

De schrijver heeft veel gesproken met de archeologen die de opgraving in Wassenaar deden, en met andere deskundigen over de bronstijd. Hij maakt gebruik van wetenschappelijke kennis over grafheuvels, bronsgieten, en wat er bekend is over waar de mensen uit de bronstijd leefden, waar ze vandaan kwamen en hoe ze leefden. Maar het boek is een bedacht verhaal, dat spannend is en soms ook wel gruwelijk.

Aïn is geboren op de Veluwe, maar slaat op de vlucht. Gelukkig is Kraai bij haar. Samen ontkomen ze aan gevaren die hen bedreigen: de omgeving met grafheuvels en moerassen. En aan mensen die hen bedreigen: de agressieve ‘Jonge Wolven’ en een vijandige heksenmeester.

Het verhaal speelt zich af in drie omgevingen in de bronstijd: op de Veluwe, langs de Rijn en bij Wassenaar. Ruggenberg heeft het aannemelijk gemaakt dat de jonge hoofdrolspelers een reis maken die van ‘Falwa’ naar ‘Wasnare’ voert. Hij beschrijft genoeg van het leven van destijds om het interessant te maken, zonder dat het afdoet aan de vaart van het verhaal.

Boeiend voor de lezers van Wiccan Rede Online is dat Ruggenberg een schets geeft van hoe mensen destijds omgingen met natuurlijke verschijnselen, en hoe ze misschien de goden hebben gezien: de moerasgodin, de riviergodin, de zeegodin. Maar ook gaat het over feesten, over mensenoffers en over hoe er werd aangekeken tegen mensen die ‘anders’ waren.

De epiloog, de verantwoording en de woordenlijst aan het einde van het boek zijn een goede aanvulling. Het is handig dat er op de eerste bladzijde van het verhaal al wordt verwezen naar de woordenlijst.

Offerkind stond terecht op de shortlist van vijf genomineerden voor de Archeon Thea Beckman prijs 2021, op de nominaties van de leesjury.be en voor de prijs voor de Jonge Jury 2021.

Over Jana

Wicca is mijn religie, achteraf gezien is dat altijd al zo geweest. Ik heb het geluk gehad mensen te leren kennen waarmee het goed klikte. In 1984 hebben zij me ingewijd in een Gardnerian coven. Anders was ik alleen verder gegaan. Mijn ideeën over de rol van man en vrouw komen in wicca terug. Zo ook mijn ideeën over het belang van natuur en milieu: ik vier de jaarfeesten en eet de groenten van het seizoen. En de Wiccan Rede ('Doe wat je wilt, mits het niemand schaadt') was al mijn lijfspreuk voor ik wicca leerde kennen.
Dit bericht is geplaatst in Boeken met de tags , . Bookmark de permalink.