Een kort interview met Joke Lankester over de Lankester boekencollectie

Joke en Ko hebben samen ruim 30 jaar een Gardnerian coven geleid en veel mensen opgeleid en ingewijd als wicca. In deze tijd schreven zij samen ook een vijftiental boeken over hekserij, goden en godinnen en magie. Hiernaast gaven zij schriftelijke cursussen over het vieren van de jaar- en maanfeesten en het bedrijven van magie uit.

Na het overlijden van Ko op 5 december 2019 stopt nu ook hun website en webshop Circe Wicca. Joke vindt het belangrijk dat de boeken van haar en Ko beschikbaar blijven voor geïnteresseerden in wicca, goden en godinnen en paganisme en daarom worden ze nu als gratis download in pdf aangeboden.

Waarmee is het boeken schrijven oorspronkelijk begonnen?
Joke: Ko heeft altijd al geschreven, dat is altijd zo geweest. Voor we boeken over wicca schreven, heeft hij al verscheidene boeken over andere onderwerpen geschreven.

Wat was het eerste non-fictie boek van jullie hand? En wat was daar de aanleiding voor?
Joke: Dat was ‘De Keltische maankalender in het zonnejaar’. We waren pas net ingewijd en we ontdekten dat er nog weinig informatie over de manen beschikbaar was. We wilden op zoek gaan naar die informatie. Ko zat erg wetenschappelijk in elkaar. Hij wilde het graag allemaal uitzoeken. Eigenlijk zijn alle boeken zo geschreven van ‘hè, wat raar, hoe zit dat?’ En dan deden we daar onderzoek naar.

En wat is jullie best verkochte boek? Kun je kort iets over de inhoud vertellen?
Joke: Het meeste verkochten wij ‘De Kringloop van het Leven’. Het gaat over de oorsprong van de wicca en de belangrijkste facetten van de Oude Religie. Beschreven wordt de traditie, rituelen en magie. Eerbied voor de kringloop van de natuur staat centraal.

Hadden jullie een vaste werkverdeling?
Joke: Ko was echt de schrijver van ons tweeën, ik kwam vaak met de ideeën voor een nieuw onderwerp, een nieuw boek. Ik leverde ook de tekeningen en de foto’s.

Waar concentreert jullie werk zich op?
Joke: We zochten precies die zaken uit waarvan we vonden dat er nog weinig informatie over was, we wilden graag weten hoe het zat. Ook zie je dat we veel geschreven hebben over ‘wat zijn de gebruiken zo’n beetje?’ De rode draad door ons werk voor zowel mijzelf als Ko is eigenlijk altijd de liefde tot de God en Godin geweest.

Wat is nu precies de aanleiding geweest om te stoppen met het verder verkopen van jullie boeken?
Joke: De boekenverkoop werd steeds minder en boeken verjaren ook. Dat moet je dus bijhouden. Dat kost veel tijd en energie. Ik ben zelf gestopt omdat ik niet per se hoefde te schrijven zoals Ko dat wel wilde. Ik kan dat ook niet alleen. Ik ben inmiddels 75, het is ergens ook wel mooi geweest allemaal.

Stop je er helemaal mee of blijven bepaalde aspecten van jullie werk bestaan?
Joke: Nee, helemaal niks. Een goede vriend van ons, Jack, kwam toen op het idee om deze boekencollectie op Facebook te zetten.

Wat hoop je dat er in de toekomst wordt van deze boekencollectie?
Joke: Ja, dit was het gewoon, iedereen kan het nu gratis downloaden. Op een gegeven moment zal het ook wel weer van Facebook verdwijnen. Wie het hebben wil, doe er je voordeel mee.

Hartelijk dank, Joke!

De online boekencollectie bevat niet de boeken ‘Dionysus, de vegetatiegod’ en ‘De Groene Man en de Groene Vrouw’, deze zijn nog volop in de handel te verkrijgen.

De overige boeken zijn gratis, maar een vrijwillige bijdrage overmaken naar een zelfgekozen goed doel wordt op prijs gesteld.
https://www.facebook.com/Circe-Wicca-Boeken-Joke-en-Ko-Lankester-101935331804431
Veel leesplezier en inspiratie gewenst!

Dit bericht is geplaatst in Artikelen, Interviews met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Een kort interview met Joke Lankester over de Lankester boekencollectie

  1. Medeia schreef:

    Wat een mooi gebaar om de boeken op deze manier beschikbaar te stellen. Dank je wel Joke, en dank je wel Jack!

Reacties zijn gesloten.