Dansen met Merlin

Merlin heb ik al in de vorige eeuw leren kennen, op een internationale wicca-bijeenkomst in Elst. Opgegroeid als Nederlandse in Duitsland was ik door mijn ouders gedeeltelijk tweetalig opgevoed, en ik greep elke gelegenheid aan om Nederlands te praten. Zo raakte ik al snel in gesprek met Merlin, die op zijn beurt zeer geïnteresseerd was in mijn kennis over planten. Dit leidde tot onze samenwerking voor zijn Floral-CD waarbij ik de door Merlin opgesomde plantennamen van hun Duitse, Engelse en botanische (internationale) aanduidingen voorzag. Dat was ook voor mij een interessante en leerzame onderneming.

Vervolgens moedigde Merlin mij aan complete artikelen over enkele kruiden voor Wiccan Rede te schrijven. Tot dan toe had ik mijn hele leven kennis geconsumeerd: tijdens mijn studie, tijdens vele nascholingen en natuurlijk ook uit boeken. Merlins voorstel hielp me over de drempel heen naar producent en zo begon ik te verslag uit te brengen over de kenmerken van planten die ik belangrijk en vermeldenswaardig vond. Onder andere stonden in Wiccan Rede mijn artikelen over de paardenbloem, salie, en de toverplant alruin. Jana heeft mijn bijdragen altijd zeer goed en met gevoel vertaald.

Omdat ik er werkelijk plezier aan beleefde te vertellen over de bijzonderheden en eigenschappen van planten, het gebruik in de keuken en de geneeskrachtige werkingen ervan, en ook over hun mythologische achtergronden en verbanden met sprookjes, begon ik ook voor andere tijdschriften te schrijven. In april 2015 verscheen zelfs een heel boek, mijn eerste schrijfkindje Kräuter-Biotika, bij AT Verlag. Merlin was dus in zekere zin de peetvader van mijn carrière als schrijfster.

Een van mijn dierbaarste herinneringen is aan het dansen met Merlin op David Bowie’s Changes, tijdens een internationale wicca-bijeenkomst. Temidden van alle magische workshops, heksengesprekken en spirituele rituelen gewoonweg te swingen op de aardse muziek van mijn lievelingsartiest was voor mij zo indrukwekkend en betoverend, dat ik nog vaak met een glimlach terugdenk aan dat geweldige moment.

Uiteraard heb ik ook veel geleerd van de enthousiaste trommelaar. Ik heb altijd met plezier deelgenomen aan zijn drumworkshops. Merlin kon werkelijk goed en geduldig uitleggen en de avondlijke djembésessies rond het kampvuur werden dan ook goed bezocht. Heksen die kwamen luisteren, konden niet lang blijven stilzitten. Extase en kapotte vingertoppen volgden.

Eén keer was ik zelfs getuige van een verbluffende trommelwedstrijd tussen Merlin en Melkor. Beide meesters op de djembé toonden daarbij al hun vaardigheden, en ik vond het spectaculair daarbij aanwezig te zijn geweest.

Veel te vroeg volgde Merlin in 2011 de roep van zijn goden en voorouders en is hij over de regenboogbrug gegaan. Op een door mij georganiseerde wicca-bijeenkomst in 2011 was het mij een eer voor Merlin een plek vrij te houden en te versieren. Daar konden vele wicca’s nog eens persoonlijk en in alle rust een gesprek met Merlin houden. Moge hij altijd genegenheid en vreugde ondervinden, waar hij zich nu ook bevindt.

Wees gezegend,
Felicia a.k.a. Mercuria

Felicia in een holle lindeboom in Abterode (Duitsland)

(vertaald door Medeia)

Dit bericht is geplaatst in Artikelen met de tags . Bookmark de permalink.