Onze functie-omschrijving in tijden van crisis

Dit is de tijd waar je voor getraind hebt.
T. Thorn Coyle – een van mijn teachers – geeft je op youtube even een korte reminder van die training. Neem er 9 minuten de tijd voor.

Dit is de tijd waar we voor getraind hebben.
In de wereldgeschiedenis zijn er periodes waarop alles op z’n kop staat.
Wij maken zo’n periode mee, op dit moment.
Alles wat we normaal vonden, alles wat vast stond, staat te schudden.
Dat voelt griezelig, want ons gebruikelijke houvast is weg, maar het betekent wel dat er beweging mogelijk is. Vastgeroeste overtuigingen kunnen opeens losschieten en veranderen in twijfel. Is het wel waar wat we altijd hebben geleerd?
Heel wat van die overtuigingen flapperen op dit moment door onze hoofden, door onze samenleving en door onze nieuwsbronnen, als los tentdoek.
Draait de wereld wel om economie? Blijf je wel altijd gezond? Wil je ook iets voor een ander betekenen als je je eigen leven daarmee direct in gevaar brengt?
Ben je bereid een stap terug te doen? Kun je flexibel oplossingen bedenken voor de spullen die niet meer te krijgen zijn? Vind je een vorm om al die input aan berichten en prikkels en angst te beantwoorden met output: creatie als antwoord op destructieve krachten?

Keer terug naar je eigen kracht

Adem. Laat je gewicht naar beneden zakken zodat je voeten zwaar worden en je hoofd lichter, opener. Grond. Keer terug naar je eigen kracht. Want dit is de tijd waarvoor je getraind hebt om rustig te blijven en te doen wat gedaan moet worden. Dit is het moment waarop je iets kunt betekenen, alleen al door te laten zien dat het mogelijk is om in rust te blijven. Keer terug naar je eigen kracht en glimlach naar de ander. Ook in de supermarkt, op straat, in het park, als je elkaar moet ontwijken.

Verbind je

Het is onze taak om het hoofd koel te houden en het hart warm.
Glimlach naar jezelf in deze crisis. Glimlach naar je medemens, ook als ze in paniek zijn. Dit is de tijd waar we voor trainden met alle technieken die we elkaar leerden: goed ademen, gronden, een cirkel om je heen trekken, de as van het wiel zijn.
Verbind je met de aarde die ons nog steeds draagt en ons voedsel voortbrengt en de lichamen van onze gestorvenen koestert.
Verbind je met de lucht die door onze longen stroomt en ons levenskracht biedt. Lucht die de tijd voortdraagt tot ook dit voorbij is.
Verbind je met het vuur dat ons de moed geeft om voor onszelf en voor onze geliefden te zorgen, het vuur dat als koorts de strijd aangaat met virussen en bacteriën.
Verbind je met het water dat ons vormt, dat ons verbindt met elkaar, met elk levend wezen. Water dat zo verdomd handig is als we onze handen wassen.
Verbind je met de geest die alles verbindt en zin geeft via jouw handen. Je hoeft dit niet alleen te doen, we zijn allemaal samen, rijk en arm, oud en jong, bezitter en vluchteling, christen en heiden.

Onze functie-omschrijving

Verbind je met je eigen kracht. Adem. Doe wat je op dit moment moet doen. Onze functie-omschrijving in tijden van crisis is: pas toe wat je geleerd hebt. Blijf rustig en zorg voor jezelf en voor elkaar. Er is niets belangrijker dan dat. Want dit is de tijd waarvoor we getraind hebben.

Blijf gezond
Yoeke

Over Yoeke

Yoeke Nagel voelt zich Interheksueel. Haar heidense wortels liggen bij de Reclaiming-traditie. Je kunt haar bereiken via www.yoekenagel.nl
Dit bericht is geplaatst in Artikelen, Columns met de tags , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Onze functie-omschrijving in tijden van crisis

  1. ML Jonker schreef:

    Naar mijn hart geschreven, Yoeke.
    “Dit is de tijd die niet verloren gaat”
    (regel uit gedicht “Eb” van Vasalis)
    Ra-mos

Reacties zijn gesloten.