Volle maan van de Speer

Meertje bij volle maan

Deze volle maan heeft alles met focus te maken. Waar richt jij je op in het leven? Kabbelt je leven maar wat aan of ben je bezig met je passie? Ben je afhankelijk of geef je zelf richting? Ben je afwachtend of maak je stappen? Heb je enig idee waar je heen wil en gaat dat ook? De Speer staat voor al deze vragen. De Speer vraagt je, je te focussen op wat echt belangrijk is.

De problemen van alle dag zorgen vaak dat de focus verslapt… ik weet er alles van 🙂 Maar ik weet ook dat mijn focus altijd meedraait op de achtergrond 🙂 Soms wat duidelijker, dan weer wat minder.

Mijn focus is nog steeds een eigen coachingspraktijk. De naam heb ik al geregistreerd: ‘De Schoonmaakster’. Het huis begint klaar te zijn voor een praktijk. Eerder vertelde ik al dat we aan het intern verhuizen waren, witten en opruimen. Nou dat opruimen is wat grootser geworden. Met de naam die ik gekozen heb, kan ik geen verborgen ‘vuilnishoopjes’ dulden! Dus begin mei ben ik in de schuur gaan trekken (na 23 jaar oppotten!!). Manlief probeerde me nog tegen te houden… het is zulk mooi weer, kunnen we niet iets leukers doen? Maar deze klus kán alleen met mooi weer! Met 30 graden, regen, koude of wat anders komt het er niet van. En ook nu zijn we nog bezig… de zolder is bijna klaar, de logeerkamer/zolderkamer, de keuken, de vliering, de trapkast, de meterkast… echt hè. Overal staan en stonden zaken die weg kunnen of konden… de weggeefhoek, marktplaats en kringloop zijn er blij mee. Door heel het huis en schuur en meterkast, kwamen we drank tegen 🙂 veel wijn, mede, saké, likeur, sherry, whisky, jenever, bier… en niet omdat we veel drinken… maar omdat het niet gedronken wordt. Manlief heeft nu de meterkast tot drankenkast vertimmerd, 70 flessen!! En volgend jaar januari een feestje! Hij wordt 65 en ik 58 (de leeftijd waarvan ik altijd heb gedacht die nooit te halen)… en dat is een feestje waard. Ook mooi om ons op te focussen… vier het leven! Altijd goed!

2017 Volle maan van de Speer

Thema: Bouw aan je zelfvertrouwen

Indiaans sjamanisme: Zij die heelt

De aanloop naar deze volle maan is er een van extremen geweest! Eind juli waren we met Greenthingz op Kunafest, een prachtig festival dat altijd zonovergoten is… maar dit jaar zijn we weggespoeld! Gelukkig konden we op maandag met droge tenten huiswaarts keren. Maar op woensdag stak er een flinke wind op begeleid met regen… en toen moesten de tenten weer op in Lisse voor Castlefest. We hebben windkracht 7 doorstaan met onze tenten! Wat een kracht heeft moeder natuur ons laten voelen! Ook in onze groep zijn er twee tenten aan flarden gegaan en op het terrein zijn er bomen weggezaagd door de brandweer. Gelukkig kon het openingsconcert wel doorgang vinden 🙂 De rest van het weekend was zonovergoten, terwijl er wisselvalligheid voorspeld was. Al met al een heavy tijd qua aanpoten met opbouw en afbouw… maar alles ligt weer netjes op z’n plek.

En dan is het volle maan, een gedeeltelijke maansverduistering. En ik? Ik ben echt te moe om de paden op en de lanen in te gaan. Net terug van Castlefest, de boel aan de kant en beentjes omhoog. Mijn ogen branden in mijn hoofd en mijn oren suizen nog van alle drukte van afgelopen dagen. Morgen gewoon weer aan het werk, dus voor nu zoek ik even de bank op en ga wat hersenloos tv kijken 🙂

Wat ik wel kan doen is de opvallende zaken van afgelopen tijd (binnen de cyclus van de Speer) terug halen.

‘Zij die heelt’ kan ik wel koppelen aan het terugpakken van de organisatie van Greenthingz. De afgelopen twee jaar heb ik de leiding van de groep gedeeld i.v.m. mijn opleiding tot Vitaal leven Coach. Hoe blij ik ook was dat ik het niet meer alleen hoefde te doen… het liep niet echt. Iedereen heeft zo zijn eigen manier van leiding geven en naar ik nu weet moet ik het echt zelf doen. De groep is weer rustig, de kracht is weergekeerd en iedereen heeft er weer zin in. Helaas zijn er ook mensen uitgestapt, maar dat komt de groep als geheel ten goede. Het is even niet anders. Jammer genoeg gebeurde dat op een erg ongelegen moment… op weg naar Castlefest 🙁 Opeens zaten we met drie mensen minder! Gelukkig konden we dat al regelen voordat we in Lisse aangekomen waren… heerlijk zo’n flexibele groep mensen met gewillige vrienden die diep in hun hart gewoon groen zijn! Dit gaf mij het oude gevoel weer helemaal terug, het vertrouwen in de groep en het vertrouwen in mezelf als hoofd van deze fantastische groep. We hebben deze editie met vier nieuwe groentjes gewerkt die hun kostuum al helemaal tip top in orde hadden… terwijl twee daarvan 2 dagen de tijd hadden om het voor elkaar te krijgen 🙂 En wat hebben ze geschitterd!

En dat op het feest van Lugh. Lugh staat al jaren op het festivalterrein onder de richtingaanwijzer en dat is niet voor niets! Lugh is de drager van de Speer. De Speer die door de Tuahta Dé Dannan (een spiritueel krijgersvolk) meegebracht is van hun reizen door de onderwereld. De Speer is het symbool van oorlog en strijd, zij vonden hem in het brandende fort Goirias en schonken de Speer aan de zonnegod Lugh. En tijdens Lughnassad is het tijd om je te focussen op je doel, je richting te bepalen. Zo mooi dat Lugh dus daar precies op z’n plaats staat… ik ben benieuwd hoeveel mensen hem herkennen en beseffen waarom hij juist daar staat 🙂 Want ook Castlefest begint steeds meer dagjesmensen aan te trekken, net als de Elf Fantasy Fair. Op zich prachtig, want voor velen is dat een stap naar meer uit het leven halen. Maar ook hoor ik geluiden van wanklank en minachting en dat is zo jammer. Ik ga er vanuit dat het mooie sterk genoeg is om bij mensen hun hart te bereiken en dat het dan zijn werk doet… geef het tijd 🙂 “The force is strong in us!” Ook wij zijn een spiritueel krijgersvolk!

De Speer is verbonden met het element lucht! En dit element wordt voor mij steeds duidelijker en belangrijker. Lucht staat voor hetgeen je niet ziet maar dat wel alles bepalend is. Lucht staat voor communicatie, denkwerelden, gedachtegoed, media… alles wat ons aanstuurt en bepaalt waar wij onze focus op richten. Lucht voedt onze emoties en onze emoties houden ons gedachtegoed in stand. Er moet heel wat gebeuren (bijvoorbeeld een bezoekje aan Castlefest als dagjesmens) wil je geraakt worden en een zaadje toelaten in je gedachtegoed.

We worden constant gevoed met angst (aanslagen, oorlogspraat, crisis, erbij moeten horen, geluk is maakbaar, wat wel en niet gezond is, gif in ons eten, enz.) en onzekerheid. Gelukkig is er een stroom merkbaar van mensen die hier niet meer door gevoed willen worden, die focussen op al het mooie in het leven op Moeder Aarde.

In die geest was dit jaar de Wicker op Castlefest ‘Moeder Aarde’. Op de vrijdag van Castlefest hebben de garbage goblins van Greenthingz altijd hun traditionele fakkeloptocht. We lopen dan vanaf de heuvel in het midden van het festivalterrein naar de Wicker. Het is ons serieuze moment. Als groep brengen we ons offer en als individueel groentje gebruiken we dat moment ook om ons offer te brengen. Ook dit jaar was dit weer zo mooi en het mooiste was dat mijn man mij even bij de handen pakte en dat we samen zo hand in hand voor de Wicker stonden. Een intens moment van verbondenheid en liefde <3 Dankbaar ben ik hem om dit moment. Hij vroeg de groep ook om 13 seconden te buigen voor ‘Moeder Aarde’… de 13e keer Castlefest. En 13 is en blijft toch een magisch getal.

“Getal 13

12 voltooit een cyclus, er zijn 12 astrologische tekens, 12 maanden.
13 herbegint de cyclus. Dus is het een getal van transformatie of het begin van een nieuwe cyclus of een nieuwe ronde op de spiraal. Het is een boodschap om het oude los te laten en het nieuwe binnen te laten komen. Het getal 13 brengt de boodschap “wees niet bang van Magere Hein”. Verandering hoeft niet beangstigend te zijn… het is enkel ‘slecht’ als men zich ertegen verzet.

13 is gunstig maar het is sterk transformerend en dus hangt haar betekenis af van de persoon die blootgesteld is aan haar energie-resonantie. Een persoon die weerstand biedt of niet klaar is voor de beweging kan dat ervaren wat ‘ongeluk’ genoemd wordt, maar in werkelijkheid is het zogenaamde ‘ongeluk’ niet meer of minder dan de gebeurtenissen die een stagnatie met geweld breken. De negatieve betekenis is eigenlijk verkeerd. Gebeurtenissen komen met een boodschap en zetten ons in beweging als we niet in beweging komen vanuit onze vrije wil.

Dus hangt de betekenis van 13 ervan af hoe het gebruikt wordt en hoe bereidwillig we zijn om ons te verbinden met verandering. Merk ook op dat de samengestelde getallen 1 + 3 = 4, wat een ‘vierkant’ is, een stabiele fundering is. Dus aan de basis van verandering ligt het schijnbaar tegengestelde idee van stabiliteit en een permanente fundering.”

Bron: The Kabbalah Centre

Het doet mij denken aan mijn offer aan de Wicker. Naast de groene vruchten van Moeder Aarde had ik er een briefje aan toegevoegd… mijn eigen quest. Het woord ‘Maar’ als ik over mijn eigen coachingspraktijk nadenk. Ik wil afscheid nemen van ‘maar’. Als ik vast hou aan ‘maar’ belemmer ik vooruitgang. Oplossingen komen pas als ‘maar’ verdwenen is!

Loes en John bij de Wicker, Castlefest 2017

Een lieve vriend duidde laatst mijn kleine spatadertjes (van die kleine rode spinnetjes op de huid). Ze zaten op de bovenbenen. Hij vroeg mij of ik iets tegenhield, want de bovenbenen staan voor de boogschutter… richting geven! Als ik mezelf tegenhoud dan komt er spanning op de bovenbenen te staan! Alles in mij wil een stap voorwaarts… maar ‘maar’ houdt het tegen! En dat zorgt voor druk in de benen. Ik heb inderdaad al weken veel te zware benen en het gevoel dat er binnen iets zwaars zit. Hij heeft de opleiding Euritmie gedaan en kan prachtig duiden. Het wordt tijd dat ik naar de Steenbok stap, die gaat over de knieën en klimmen, vooruit met de geit, steengeit in dit geval. Zelf ben ik steenbok en boogschutter van ascendant, dit alles sprak mij zeer aan en vandaar dat ik het woord ‘MAAR’ opoffer. Ik mag ‘IK WIL’ uitzenden naar het universum… zonder ‘maar’. En dan kan gebeuren wat gebeuren mag. Dat vertrouwen heb ik. Niet alles is maakbaar door afdwingen en hard werken… vertrouwen is net zo’n grote kracht.

En op zaterdag is het tijd voor de verbranding van de Wicker! Dit is het hoogtepunt van Castlefest. Voor velen is het ‘Oud en Nieuw’, een moment om afscheid te nemen van het oude en je te richten op het nieuwe… weer die focus. En dan beginnen zich rond 19.00 donkere wolken samen te pakken. De wind steekt op en het belooft niet veel goeds. Buienrader geeft aan dat het om 19.30 gaat stortregenen en om 20.00 weer droog is. Dat er zelfs onweer bij komt kijken! En daar sta je dan met duizenden mensen te wachten op de verbranding! Wij zitten backstage onder de luifel te eten als de bui losbreekt. Gelukkig mogen we met z’n allen het hoofdpodium op om vanaf daar de ceremonie en de verbranding te volgen. Wat een prachtige plek om dit alles mee te maken.

En om 20.00 uur is het droog… hoe magisch! De ceremonie begint en de Wicker vat makkelijk vlam… een hele dikke zwarte rook ontsnapt door haar hoofd! Recht omhoog gaat deze rook en op het moment dat ‘moeder aarde’ haar hoofd buigt is de zwarte rook verdwenen. Mijn ‘maar’ is weg, opgestegen in een dikke zwarte wolk. Juist op het moment dat ‘ik’ het hoofd buig… komt er helderheid. Dat ik me overgeef aan wat komen gaat. Niet in verzet zit… maar vertrouw. Mooi 🙂

Ondertussen zijn we een dag verder en ‘moest’ ik gisteravond wandelen. Al twee keer niet met volle maan wezen wandelen omdat we elders waren… nu dan de 3e keer, het werd me gewoon teveel 🙂

Genoten van de stilte en de duisternis. Ik wilde zó graag even bij B8 aan, benieuwd wat hij mij te zeggen had. Dus de wandelschoenen aan, staf mee en stappen maar. Yep, staf mee… weer last van mijn voet 🙁 achillespees weer opdonder gegeven tijdens een te wild potje dansen. Daar ben ik voorlopig weer even zoet mee. Oude blessure nooit vergeten!!!

De maan heb ik niet gezien tijdens deze wandeling en door het bos ben ik niet gegaan. Er waren veel jongelui in het bos, er was zelfs een vuurtje 🙂 Ik heb de rust opgezocht… deze keer óm het bos over de dijk. Maar natuurlijk wel B8 bezocht. Het woord dat ik van ‘m kreeg was “Zacht”, en na verloop van tijd kreeg ik “Zachtmoedig”. Allemachtig wat is er veel te zeggen over dit woord!!! en wat is het belangrijk in de christelijke leer, mooi!

“Het woord ‘zachtmoedig’ verwijst naar een karaktertrek die getuigt van vriendelijkheid en goeiigheid. Iemand die zachtmoedig is, heeft een vriendelijk karakter en is zacht van aard. Zachtmoedige personen zullen een ander nooit opzettelijk schade berokkenen, aangezien dat tegen hun zachtmoedige aard indruist.

Personen die zachtmoedig zijn, zijn meegaand en welwillend. Ze zullen niet snel op hun strepen gaan staan en zullen problemen altijd vriendelijk en in goede verstandhouding proberen op te lossen. Door deze meegaandheid en welwillendheid zal een zachtmoedig persoon dan ook niet snel in een situatie van ruzie terechtkomen. Een zachtmoedig karakter wordt over het algemeen als positief ervaren door de omgeving.
De term zachtmoedig wordt ook veel gebruikt in het christelijke geloof, dat veel waarde hecht aan zachtmoedigheid. Zo is opgetekend dat Jezus en God beiden zachtmoedig zijn, maar ook staat in het nieuwe testament dat Jezus sprak: “Zalig de zachtmoedigen, want zij zullen de aarde beërven.” “

Ik ben blij met dit mooie woord en ik denk dat ik ook zachtmoedig gehandeld heb bij het plotsklaps wegblijven van drie groentjes op Castlefest. Weer anderen heel blij mee gemaakt en de wegblijvers doen gewoon hun ding straks in Druten waar ze weer in Dickensstijl mogen spelen… soms hebben zaken tijd nodig en vertrouwen… en soms scheiden zich wegen. Voor zachtheid is vaak moed nodig 🙂

Liefs, Loes

 

Dat laatste is er echter nooit van gekomen. Onze wegen zijn voor die tijd voorgoed gescheiden. Wel op een voor mij goede manier afgesloten. Het venijn steeds getackeld en er een positief einde aan gebreid. Jammer genoeg ook gelijk twee fijne vrienden kwijt… maar dat schijnt erbij te horen 🙁 Is me vaker overkomen. De groep gaat me dan vóór de vriendschap, het blijkt niet te scheiden.

De spatadertjes zijn verdwenen en langzaamaan krijgt alles gestalte 🙂 Ons huis is bijna opgeruimd en dan kan ik staan voor wie ik ben… De Schoonmaakster.

Ik ben héél benieuwd wat ik volgend jaar kan schrijven 🙂

Over Loes

Loes heeft sinds 2008 mee gelopen met de maan-cirkel van Modron Vrouwencollege. Een online vrouwengroep waar ieder haar eigen pad volgde en ieder voor zich de volle maan intens beleefde. Het is hier dat zij steeds leukere en langere maanwandelingverslagen ging maken. Bij deze gaan de verslagen de wijde wereld in. In de hoop dat mensen worden aangestoken om ook meer uit de kracht van de maan te halen en erop uit te trekken. Ondertussen bestaat deze groep niet meer, maar Loes heeft de kracht van de maan geproefd en die smaakt uitstekend voor haar!
Dit bericht is geplaatst in Volle Maan Wandelingen met de tags , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Volle maan van de Speer

  1. Loz schreef:

    wat heb je dat prachtig eschreven, Loes! kippenvel… Zo mooi om te lezen… fijn dat ik vorig jaar heb mogen ervaren voor het eerst hoe het is om groen te zijn… je hebt gelijk, over het diep in je hart groen zijn. het voelde zo natuurlijk.. en het smaakt naar meer! Ben blij dat ik een groentje mag zijn!

    Je bent een prachtmens! dikke knuffel

Reacties zijn gesloten.