Recensie: De heilige buxusmoeder

De heilige buxusmoeder en 33 andere levensbomen. Geneeskrachtige en spirituele ontmoetingen
Marjanne Huising

A3, 2015. 190 p. ISBN 978-94-91557-23-1. € 29,50.
Met register.

Voorkant van het boek De heilige buxusmoeder

Elke boom kan jouw levensboom zijn, voor korte tijd, of voor heel je leven. Iedere levensboom heeft zijn eigen kwaliteiten, en kan jou in spiritueel, energetisch of geneeskrachtig opzicht helpen. Dat is het uitgangspunt van dit mooi vormgegeven boek door kruidenvakvrouw Marjanne Huising.

De inleidende hoofdstukken geven een toelichting op het gebruik van het boek en het concept van de levensboom. Daarna presenteert Huising in 34 hoofdstukken evenzoveel bomen en hun associaties met mythische figuren, goden en godinnen, krachtdieren en planten. De eik (Quercus robur) bijvoorbeeld wordt voorgesteld als ‘De huwelijksbemiddelaar’. Traditioneel toegedicht aan Zeus en Dagda, maar Marjanne Huising kwam erachter dat de boom van oudsher ook aan Moeder Aarde of Danu was gewijd. Ze geeft enkele biologische feiten en beschrijft de dryade, de boomenergie.

Via een vragenlijst kun je erachter komen of deze boom jouw levensboom is. Huising beschrijft hoe de boom zijn uitwerking in je dagelijks leven kan hebben en geeft een visualisatie. Daarna komen de goden en godinnen of mythische figuren aan bod en de krachtdieren die bij de boom passen. Geneeskracht op meerdere niveaus en aanvullende kruiden worden aan het eind van elk hoofdstuk genoemd. Bij veel bomen staat ook waar je een bijzonder exemplaar kunt vinden.

Elk hoofdstuk is mooi geïllustreerd met foto’s van bomen, maar ook van schilderijen en andere kunst. Bij veel bomen vind je een foto van een ‘pareidolie’ – een figuur dat je kunt zien in een deel van de stam of in een foto daarvan.

Een mooi en bruikbaar boek voor wie nog geen kennis heeft gemaakt met bomen, maar ook voor wie al wel ontmoetingen heeft gehad met bomen.

 

Over Jana

Wicca is mijn religie, achteraf gezien is dat altijd al zo geweest. Ik heb het geluk gehad mensen te leren kennen waarmee het goed klikte. In 1984 hebben zij me ingewijd in een Gardnerian coven. Anders was ik alleen verder gegaan. Mijn ideeën over de rol van man en vrouw komen in wicca terug. Zo ook mijn ideeën over het belang van natuur en milieu: ik vier de jaarfeesten en eet de groenten van het seizoen. En de Wiccan Rede ('Doe wat je wilt, mits het niemand schaadt') was al mijn lijfspreuk voor ik wicca leerde kennen.
Dit bericht is geplaatst in Boeken met de tags , . Bookmark de permalink.