Workshop Schatschrijven door Yoeke Nagel

Het is vroeg in de ochtend wanneer ik in de binnenstad van Amersfoort loop, op zoek naar de ingang van een biologische winkel. Na even rondstruinen heb ik hem gevonden en na een trap omhoog word ik verwelkomd door workshopleidster Yoeke Nagel. Voor mij een al wat bekendere naam, maar voor wie haar niet kent omschrijft ze haar functies als volgt: “Journaliste, auteur, hoofdredactrice, redactieteambegeleidster, journalistiek coach voor freelancers, webtekstschrijfster, psychosociaal therapeute, bedenkster van de Tarot Systeem Opstellingen en de kunst van het Damestasjeslezen, moeder, geliefde, Reclaimingheks, spreker, workshopleidster, auteurscoach, auteur.”
Een flinke mond vol, maar in feite komt het erop neer dat ze dus een boel mensenkennis en een boel schrijfkennis heeft. Top, want schrijven is voor mij heel persoonlijk en ik ben benieuwd wat ze mij te bieden heeft!

Na een kort kennismakingsrondje met de overige deelnemers gaan we direct aan de slag. Schrijven is doen, dus we worden aan het werk gezet met een opdracht. “Wat wil je bereiken vandaag?” is de vraag, en we krijgen twee minuten om die schriftelijk te beantwoorden. We springen in het diepe wanneer Yoeke doorvraagt over onze doelen en ik leer de andere deelnemers gelijk op een ander niveau kennen. De toon voor de rest van de dag is gezet en met groot enthousiasme bijten we ons vast in de theorie, praktijkoefeningen en de ervaringsuitwisselingen. Doordat we met een kleine groep zijn is er veel persoonlijke aandacht en wordt er goed ingegaan op ieders vragen, opmerkingen en ervaringen.

In de ochtend zijn we vooral bezig met ontdekken hoe we dingen kunnen omschrijven. Hoe ziet die lamp eruit? Hoe ervaar je een emotie? Plots verandert de kleur groen in een lastig te bevatten iets en blijkt een stuk chocola haast pornografisch omschreven te kunnen worden. Tegen de tijd dat we bij de lunch zijn aangekomen duizelt het in mijn hoofd van alle ideeën en ik ben blij dat ik even kan ontspannen met een heerlijke kom soep en brood. We kletsen honderduit over alle dingen waar we al schrijvend op zijn gekomen, er wordt gelachen en gegeten.

Nog wat rozig van de pauze gaan we in hetzelfde tempo verder met de oefeningen en theorie. Er wordt veel informatie gegeven, we schrijven en bespreken nog meer opdrachten en we maken zelfs een heuse trancereis in ons eigen creatieve brein mee. Hier wordt goed duidelijk dat Yoeke een spirituele achtergrond vanuit de Reclaimingtraditie heeft. Op een hele praktische, makkelijk te volgen manier worden we begeleid in een visualisatie-oefening. Misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een schrijfworkshop, maar het past enorm goed bij de sfeer van deze dag. Je komt direct weer in contact met je gevoel en zit hierdoor niet alleen maar met je hoofd te denken over alle technieken en informatie.

Een van de deelnemers omschrijft het als volgt: “Het prettige van de workshop Schatschrijven is dat je verder gaat dan schrijven. Ik ging op reis in mezelf en ben daardoor bewuster geworden van mijn eigen motivatie en mijn eigen talent.”

Aan het eind van de dag zit mijn hoofd barstensvol met nieuwe inzichten, mijn schrijfblok vol met haastig neergekrabbelde aantekeningen en mijn hart vol met inspiratie.

Ik weet nu een stuk beter wat mijn doel is als ik schrijf en ook iets beter hoe ik dat doel kan bereiken. Schrijven blijft iets dat je niet zomaar in een dag kunt leren, maar er wordt een goed begin gemaakt. Juist door de verscheidenheid van de opdrachten, theorie en zelfreflectie is dit een workshop die veel mensen aan zal spreken. Zowel de beginnende schrijver als de wat gevorderde auteur zullen hier dingen uit kunnen pikken die behulpzaam zijn in het schrijfproces. Hobbymatig of professioneel maakt in dit geval niet uit. Je creativiteit is voor beide nodig en zal hoe dan ook worden losgeschud bij deze inspirerende workshop!

Ga naar www.yoeke.com voor meer informatie over Yoeke, haar workshops en allerlei andere leuke dingen die ze doet.

Over Rhianne

Witch by birth, student by choice. Born into the loving arms of Merlin and Morgana as a little witch, now a person of her own. She took on the task of protecting the heritage of Merlin when he passed on. Rhianne is a big lover of animals, people, music, books and jummy food.
Dit bericht is geplaatst in Artikelen, Recensies met de tags , . Bookmark de permalink.