Merlin, heks extraordinaire

MERLIN SYTHOVE 13 JUNI 1955 – 3 JANUARI 2012
(Han-Dennis ten Siethoff)

Merlin’s leven was zo rijk en gevarieerd als dat van een Middeleeuwse Magiër: variërend van het schrijven van artikelen voor Wiccan Rede, het leiden van een coven en het zijn van een toegewijde vader voor Rhianne tot het zichzelf leren programmeren, koken, schoonmaken, huis opknappen en uiteraard het spelen van zijn geliefde djembé.

Hij was in wezen de belichaming van een 20ste eeuwse Magiër. Met zijn kennis en altijd geduldige uitleg heeft hij een blijvende indruk achtergelaten in de Nederlandse wicca-gemeenschap en daarbuiten, een gemeenschap die niet hetzelfde zou zijn geworden zonder hem.

In 1984 wijdde hij de eerste Gardnerian heks in, in Nederland, Jana, en werd daarmee de vader van de Nederlandse Gardnerian gemeenschap. Gedurende 25 jaar leidde hij met Morgana hun coven, maar hielp ook vele andere paganisten met het vinden van hun eigen weg buiten wicca.

Toen hij in de laatste jaren een nieuwe liefde en hogepriesteres vond in Sarah maakte hij uitgebreide plannen voor de toekomst: zowel voor wicca als voor zijn persoonlijk leven. Helaas heeft hij die plannen niet ten uitvoer kunnen brengen, en de wicca gemeenschap zal dan ook minder kleurrijk zijn nu deze zijn kennis zal moeten missen.

Als sleutelfiguur in de Gardnerian gemeenschap zal zijn geest voortleven in de harten van velen, en zijn ziel zal voelbaar aanwezig blijven – zowel in zijn geliefde Panbos als in de vele andere bosgebieden waar hij zich thuis voelde. Een echte Robin, de naam Merlin waardig.

Mogen de Goden hem leiden en zegenen op zijn nieuwe reis. Wees gezegend.

Morgana & Boann

SC mooncalendar large

Deze Maankalender is gecreëerd door Merlin
en laat zijn essentie en levensfilosofie zien.

Merlin’s Farewell composed by Vincent

Over Morgana

"Morgana is Anglo/Dutch and lives in the Netherlands. She is a practising Gardnerian HPS. Over the years, she has facilitated a variety of Wiccan groups. She is co-editor of the international and bilingual "Wiccan Rede" magazine, which was launched in 1980 and is coordinator of Silver Circle, a Wiccan network in the Netherlands. As International Coordinator for PFI she travels extensively giving talks and workshops about Wicca and Paganism."
Dit bericht is geplaatst in Artikelen. Bookmark de permalink.

4 reacties op Merlin, heks extraordinaire

 1. Ik ben al een poosje niet op SC geweest, toevallig vanochtend en toen kwam ik er niet op. Later las ik het artikel in het AD over het heksensymposium, met daarin de opmerking dat Merlin was overleden. Dat viel even ontzettend rauw op mijn dak. Ik wist hoe ziek hij was en desondanks is het in mijn beleving heel snel gegaan.

  Moge hij in vrede rusten!
  Annelies

 2. Margriet schreef:

  Bedankt voor je mooie In Memoriam…

 3. Rinus de Ruiter schreef:

  Mijn condoliances aan Morgana en Merlin z’n laatste vriendin,ik vond het altijd een vriendelijk persoon en heb diverse keren een cursus bij hem en Morgana mogen volgen en heb hier veel van geleerd.

  Succes in Zomerland,Merlin.

 4. Tink schreef:

  *respect*

Reacties zijn gesloten.