Lezing Joke en Ko – HC Mierlo 06 juli 2011

Lezing Joke en Ko – HC Mierlo 06 juli 2011

‘De Groene Man en de Groene Vrouw, hun symboliek en gedaantes vanaf de steentijd tot nu’, las ik in de folder die bij de entrée van de PFI-conferentie op de tafels lag. Geen idee wat ik me erbij voor moest stellen, maar het nieuwe boek erover kwam eind mei uit, helaas net twee weken te laat voor de conferentie. Ik heb die dag met beiden gesproken en gevraagd of ze interesse hadden om naar het HC te komen om deze lezing in Mierlo te geven. De opkomst was meer dan gehoopt, een groot projectiescherm en een beamer kon ik lenen.

Joke achter de laptop, en Ko voor het scherm, inclusief speelmuis-laser aanwijs-lampje, welk geklik een grappig tafereel opleverde in de vorm van twee katten die voor het scherm naar Ko zaten te kijken of hij wilde spelen met ze, en er uiteindelijk tijdens de lezing er maar bij gingen liggen.

Maar wat is een Groene man of Groene vrouw? Wiki zegt: “Groene Man is de Nederlandse vertaling van het Engelse begrip Green Man. Een Groene Man is meestal te zien als ornamentele toevoeging of versiering aan bijvoorbeeld een console, kapiteel of sluitsteen in gewelf of boog aan kerken en andere bouwwerken. Het is bijna steeds een menselijke kop, maar ook dierfiguren komen voor. Uit de gezichtsopeningen groeien takken met bladeren, vegetatie dus. Zo’n Groene Man is vaak aan een buitengevel te zien bij een ingang en dan vervaardigd uit natuursteen Binnen kan een Groene Man aanwezig zijn die uit stucwerk is vervaardigd of daarop is geschilderd. Ook komen afbeeldingen voor in houtsnijwerk.”

En dat is precies waar de lezing dus ook om draaide. Joke en Ko namen ons mee door een wereld van geschiedenis, en lieten ons kennismaken met alle ‘gezichten’ van deze Groene Mannen en Groene Vrouwen in onze bouwwerken, alle gezichten en vormen die vegetatie bevatten. Van sluitstenen en sacrofagen tot houtsnijwerken in kerkbanken. Meer dan 80 prachtige dia’s, waarvan de meeste door Joke zelf gemaakt, vertelden ons het verhaal van de soms zo onzichtbare heidense symboliek die nog overal ter wereld te zien is. Tegen het eind van de 19e eeuw werden in o.a. Hamelen, de verschillende neostijlen vermengd en verschenen de eerste gebouwen in jugendstil. Een plek waar we dus twee weken geleden zelf nog waren geweest. Later terugkijkend naar onze foto’s hadden we dus wel degelijk die mooie Groene man en Groene leeuw en het prachtige roze en blauwe gebouw op de plaat vastgelegd. En zo ga je ineens met een heel ander beeld kijken naar al die bouwwerken en versieringen.

Hun boek neemt je nog eens gedetailleerd mee op deze geschiedkundige reis, uiteraard voorzien van diezelfde mooie foto’s en heel veel verhaal.

Kortom: een interessante avond, en een mooi boek rijker.

B*B
Serotia.

Over Serotia

Jarenlang medewerker geweest van Wiccan Rede, zowel het tijdschrift als de on-line versie, en na een pauze van een paar jaar terug om de adressen en aanverwante info weer onder haar hoede te nemen. Zij heeft het pad der hekserij en wicca op verschillende manieren bewandeld. In Brabant was ze 15 jaar lang gastvrouw van HC Mierlo en ze woont sinds 2017 in Noord-Limburg.
Dit bericht is geplaatst in Artikelen met de tags , . Bookmark de permalink.