Recensie: Ruimte scheppen voor een nieuw begin

Ruimte scheppen voor een nieuw begin
Christine de Vries
A3Boeken, ISBN: 978 94 91557 64 4. € 25,00

Op Aswoensdag start de veertigdagentijd, ook wel vastentijd genoemd. Deze tijd staat geheel in het teken van innerlijk ruimte scheppen om het nieuwe begin, het nieuwe leven te kunnen toelaten. Vasten is een oefening in “nee” zeggen tegen onmiddellijke bevrediging en “ja” zeggen tegen wat wezenlijk is. Door bijvoorbeeld minder te eten, snoepen, alcohol te drinken, tv te kijken of afspraken te maken, ondersteunen we het innerlijke proces van het vasten: we laten het oude los waardoor we ruimte creëren voor het nieuwe.

Dit werkboek biedt je houvast in deze periode. Je keert hier dagelijks terug om al mediterend en schrijvend te ontdekken wat vasten met je doet, om op adem te komen, terug te kijken en te dromen over de toekomst. Voor iedere dag zijn er oefeningen, citaten, inspirerende uitspraken en bijbelteksten opgenomen. Er zijn enkele mandala’s opgenomen die je kunt inkleuren. Door daadwerkelijk in dit boek te werken, ontstaat er een persoonlijk document dat ook later nog van grote waarde is.

Recensie: Serotia Vors

Een fijne handleiding voor de veertig dagen vastentijd.
In 2009 heb ik het e-boek Ruimte scheppen van Christine als e-book (PDF) ontvangen. Dat leest uiteraard iets anders dan een boek, maar ik heb deze PDF jarenlang gebruikt als handvat voor mijn 40-dagen vastentijd.
Ik ben van oorsprong rooms-katholiek opgevoed, dus bekend met het concept van de betekenis van de vastentijd, zoals dat in het christendom doorgevoerd wordt. Uiteraard omschrijft Christine het niet zo streng en legt ze uit hoe je het vorm kan geven op jouw manier. Dit door allerlei oefeningen in meditatie, schrijven en tekenen.
Waarom doe ik hieraan mee? Als heks leef ik mee met de seizoenen en de jaargetijden, maar ik krijg uiteraard het een en ander mee van alle algemene feestdagen, dus ook Pasen, carnaval en de vastentijd. Ik geef deze vastentijd mijn eigen invulling, word bewust van hetgeen ik doe, eet en waar mijn verslavingen op bijvoorbeeld media liggen. Ik vind deze bewustwording erg prettig en ook de manier hoe Christine mij hierin begeleidt, maar toch een vrijheid geeft in de invulling.

Dit jaar kwam er een nieuw boek uit van haar, maar wel op dezelfde basis. Het hebben van een boek is gewoon weer fijner dan een PDF en leest en werkt makkelijker dan steeds de laptop openklappen. Ik vond het nieuwe boek prettig, iets minder christelijk qua invulling en vormgeving. Ook toch andere teksten, andere mandala’s, dus er zit wel degelijk een verschil tussen de versies van de boeken. Een mooie upgrade vind ik. Dit nieuwe boek is ingedeeld in dagen, niet meer met data, dus makkelijker een volgend jaar te hergebruiken, want 40 dagen blijft uiteraard 40 dagen.

Met de Pasen eindigde deze vastentijd weer. Ik ben me weer even bewust van de gewoontes die ik allemaal heb, hoe vaak ik op mijn telefoon kijk bijvoorbeeld. Hoeveel verloren tijd daar in gaat zit en hoe anders ik die tijd kan gebruiken voor de dingen die ik eigenlijk liever doe. Dus de kleine verslavingen en gewoontes zijn weer benoemd en aangeraakt. Ook mijn eetpatroon heb ik wat aangepast en ik ben daardoor 5 kilo kwijtgeraakt. Niet noodzakelijk, maar wel een prettige bijkomstigheid.

Ik vond het ook dit jaar weer een fijne vastentijd waaraan ik vorm kon geven door middel van de structuur van dit nieuwe boek. Dezelfde vertrouwde manier, maar weer net even anders.

Deze recensie komt na de vastentijd, maar het boek is gewoon te koop, en zeker de moeite waard om het in je systeem te houden, want de vastentijd komt ieder jaar terug natuurlijk.

Over Serotia

Jarenlang medewerker geweest van Wiccan Rede, zowel het tijdschrift als de on-line versie, en na een pauze van een paar jaar terug om de adressen en aanverwante info weer onder haar hoede te nemen. Zij heeft het pad der hekserij en wicca op verschillende manieren bewandeld. In Brabant was ze 15 jaar lang gastvrouw van HC Mierlo en ze woont sinds 2017 in Noord-Limburg.
Dit bericht is geplaatst in Boeken, Recensies met de tags , , . Bookmark de permalink.