Recensie: De kracht van symbolen

De Kracht van Symbolen
Abe J.van der Veen
2021, 216 p. ISBN 978 9403 642208.  € 19,95

Samenvatting:

Dit boek geeft een uitgebreide beschrijving van de krachtigste symbolen uit de Westerse esoterie. Maak kennis met o.a. de Graal, het pentagram, het labyrint, de Groene man en de Sheela na Gig! Voor mij is een symbool een poort of een wegwijzer naar de ‘andere’, geestelijke werkelijkheid. Het verwijst naar een aspect van de diepere dimensie waar wij deel van uit maken. Lees hoe de Graal symbool staat voor de mystieke eenwording van de vier elementen en hoe het salomonszegel het samengaan van het mannelijke en het vrouwelijke symboliseert. Ontdek de Groene man als symbool voor de verbinding tussen mens en natuur, het labyrint als levensweg en de regenboog als weg naar de goddelijke wereld. Al deze symbolen kunnen je helpen bij je levensvragen. Uiteindelijk kunnen zij het inzicht geven hoe je in ideale harmonie kan zijn tussen de microkosmos en de macrokosmos. De taal van symboliek wordt begrijpelijker en komt voor jou tot leven!

Recensie door Serotia Vors

Door de titel van het boek verwachtte ik een boek over symbolen waarin wordt uitgelegd hoe je met de magische kanten van een symbool kan werken en hoe ze gebruikt kunnen worden.
Ondanks dat Abe wel het Hexagram en het Pentagram als symbolen uitlegt, vind ik persoonlijk de rest van het boek vooral verklaringen van symbolieken, en dan krijgt het boek een heel andere meerwaarde voor mij.

Het eerst leuke wat mij opvalt, is dat Abe schrijft zoals hij praat, ik ken hem van zijn prachtige verhalen en zijn voordrachten daarvan. Terwijl ik lees, zie en hoor ik hem praten, op zijn manier en intonatie, geweldig!

Het boek is verdeeld in hoofdstukken, met stuk voor stuk interessante onderwerpen, hij heeft direct vanaf het begin mijn aandacht.
Ik weet best een hoop van symboliek, maar ben blij verrast dat ik veel dingen lees die ik nog niet wist. Ieder onderwerp wordt breed uitgelegd en belicht: vanuit verschillende religies en culturen legt hij de diverse verhalen naast elkaar neer.

Mythologie en geschiedenis kruisen elkaar, maar hij geeft ook zijn eigen bevindingen en meningen.
Bij een aantal hoofdstukken knik ik instemmend mee van herkenning, en bij anderen lees ik vol enthousiasme alle verhalen en hoe dingen in elkaar steken en aan elkaar hangen.
Ik vind het ook prettig om hier en daar wat onderwijs te krijgen over andere religies en andere culturen. Maar ik herken ook veel paganistische invloeden, en heel veel achtergrond en oorsprong. Ik lees over oude gebruiken en wijsheden, ook vanuit Nederland.

Er zijn hoofdstukken die mij tot nadenken aanzetten, er zit ook reflectie in de verhalen, je zou er zelfs een diepgang voor jezelf uit kunnen halen. Want de onderwerpen lenen zich bij uitstek om, via de kanttekeningen aan het einde van ieder hoofdstuk, verder te snuffelen en uit te pluizen.
Abe heeft een breed scala aan symboliek-onderwerpen gekozen voor dit boek, en veel leerzame verhalen daarin verwerkt.

Ik vind hoofdstuk 12, de symboliek van de draak, een erg leuk hoofdstuk om te lezen, mede omdat ik zelf iets heb met deze mythische wezens, en dan ga je ze toch nóg anders bekijken.
Het meest intrigerende voor mij is hoofdstuk 10: Heilige stenen. Ik geloof zelf in de kracht van stenen, en hij maakt mij duidelijk dat die krachten er nu nog steeds zijn.

Kortom, het hele boek is een feest om te lezen, om kennis op te doen, om dingen te bekijken van verschillende kanten. Het boek geeft zoveel handvatten, zodat je die onderwerpen verder kunt uitdiepen als je wilt.

Een aanrader dus voor iemand die op zoek is naar mythologie, geschiedenis en achtergronden.

 

Over Serotia

Jarenlang medewerker geweest van Wiccan Rede, zowel het tijdschrift als de on-line versie, en na een pauze van een paar jaar terug om de adressen en aanverwante info weer onder haar hoede te nemen. Zij heeft het pad der hekserij en wicca op verschillende manieren bewandeld. In Brabant was ze 15 jaar lang gastvrouw van HC Mierlo en ze woont sinds 2017 in Noord-Limburg.
Dit bericht is geplaatst in Boeken, Recensies met de tags , , , , . Bookmark de permalink.