Service-to-others

Wiccan Rede alweer 40 jaar!

Heugelijk nieuws en ik kan me nog goed herinneren dat ik met de wicca/hekserij in contact kwam bij een boekbespreking in Rotterdam. Het was in 1990 dat Elsy het meest bekende boek van Vivianne Crowley – dat heden ten dage nog steeds gelezen en gebruikt wordt – ‘Hekserij, Een oude leer voor de Nieuwe Tijd’, vertaalde en in de bibliotheek presenteerde. Merlin en Morgana waren daar aanwezig met een stand.

Merlin en Morgana ken ik van avonden en ook van hun outercourt en natuurlijk van Wiccan Rede, hun tijdschrift waar toen elke zich-heks-noemende op geabonneerd was.
Green Circle hield regelmatig bijeenkomsten in Utrecht en zo leerde je langzamerhand hoe de hekserij in de jaren 90 in elkaar zat en wie wat en waar deed.

Zeker toen ik het ‘magisch jaar’ had gedaan, kende ik de meeste mensen wel. In het ‘magisch jaar’ kwam ik meer in contact met Elsy, die dat leidde. En ook nu nog bekende mensen uit het magische wereldje gaven daar workshops. Om even een paar namen te laten vallen denk dan aan Dolores Ashcroft-Nowicki, Tony Willis, Philip Carr-Gomm.

Via via kwam ik in contact met de hps en de hp van de coven Epona in Middelburg en niet lang daarna ben ik daar ingewijd in de Alexandrian traditie. Een aantal jaren later ben ik verhuisd naar het zuiden van het land en ben uit deze coven gegaan.

Als ik terugkijk, zie ik dat ik nog steeds als basis de acht jaarfeesten heb als ankerpunt. De maanfeesten zijn wat minder; de liefde voor de natuur en al haar wezens is steeds stevig aanwezig. Ik moet zeggen dat ik zelf zeer landelijk woon en het voorrecht heb om vier paarden, twee honden en twee katten te hebben in huis. Buiten heb ik een paar kasten met bijen, veel fruitbomen en -struiken. vossen, dassen, buizerds, rode wouw, valken en vele meer bekende vogels, reeën, wasbeertjes, everzwijnen… Echt een prachtige plek.

De basis voor de hekserij zijn de jaarfeesten en de natuur en dan komt een moment dat eenieder zich langzamerhand gaat specialiseren. Wiccan Rede geeft in haar boekje een mooi scala aan van wat een heks kan gaan onderzoeken. Silver Circle was snel op internet te vinden, de contacten en ook de chats waren leerzaam. Ook nu zijn op internet, Facebook, diverse groepen die zich bezig houden met de hekserij, wicca en het magische pad en ook daar zie je een scala van onderwerpen voorbij komen. Afhankelijk van de kennis en kunde van de Facebook-deelnemers kan je aardig wat leren en ook leren en zien hoe het niet moet. Ook dat hoort erbij. Want elk jaar zullen er mensen zijn die in deze richting geïnteresseerd zijn, en die zullen met dezelfde vragen komen die ik ook zo’n dertig jaar geleden had. Zij lopen ook tegen zaken aan die nu voor mij ‘gesneden koek’ zijn.

Ik ben dus ingewijd in de Alexandrian traditie en dan word je ingewijd als Heks Én Priesteres. Beide staan in dienst van de mensen en goden/natuur. Zij die alleen bezig zijn met hun ego op te poetsen, magie en andere zaken alleen doen ter verheerlijking van en voor zichzelf, hebben het niet echt begrepen. Service-to-self is een doodlopende weg in de wicca; Service-to-others, the universe, of, zoals sommigen het noemen, ‘het grote werk’, is waarvoor je bent ingewijd en dus ook je eden op hebt afgelegd.

Helaas zie ik dat dit voor sommigen naar de achtergrond is gegaan. Gelukkig zie ik velen die het in het klein tot in het groot begrepen hebben en hun werk en houding is: Service to others/the universe.

Oh het is best leuk om een ritueel te doen of dingen te maken voor anderen, voor de natuur. Zeker in deze tijd waar veel mensen in steden wonen en het contact met de natuur en alle wezens daarin lastiger te ervaren is. Zoals ik zei: ik woon op een prachtige plek, met direct contact met de natuur, waar de seizoenen en de natuurkrachten in het landschap goed te voelen zijn. Wicca is meer en meer een levenswijze geworden, meer dan iets wat bestudeerd wordt, of bekeken, en dat op afstand is.

BB en een goed Keltisch nieuwjaar, Atlan.

      

Over Gastauteur

De artikelen die we plaatsen van gastauteurs geven niet altijd het standpunt van de redactie of individuele redactieleden weer. Wel denken we dat deze artikelen interessant zijn om kennis van te nemen.
Dit bericht is geplaatst in Artikelen met de tags . Bookmark de permalink.