Oud nieuws voor verjongingsketels – Samhain 2020

Het lukt mij niet om voor dit nummer naast het ophalen van herinneringen ook nog een artikel in elkaar te flansen aan de hand van interessante berichten uit de media. Steeds maar door willen blijven gaan terwijl je zou moeten beseffen dat dat niet langer gaat, is absurd, zoals niemand minder dan koning Arthur al betoogde:

Gelieve daarom dit keer zelf een toverketel tevoorschijn te halen en een eigen ‘Oud nieuws’ te brouwen, met of zonder gebruikmaking van onderstaande ingrediënten. Klik op de koppen om de berichten te lezen. Voeg naar smaak meer nieuws toe en laat pruttelen tot het een smakelijk en niet al te ongezond geheel vormt.

Histo Bistro Podcast 3: Kruidenboeken

De Histo Bistro Podcast, gemaakt door onder meer het Limburgs Museum en de UB Maastricht, gaat over voeding in vroeger tijden. Deze aflevering behandelt de geschiedenis van het geneeskrachtige gebruik van planten en kruiden die veelal ook in de keuken werden gebruikt.

Enter: the Gods

Engelstalig interview met Wouter J. Hanegraaf over ‘de entheogene ervaring’. Tot voor kort werd in beschrijvingen van bepaalde praktijken of teksten uit andere culturen zoals die van de Egyptische oudheid nogal eens het woord ‘magisch’ gebruikt om aan te geven dat het allemaal maar bijgelovige onzin was. Hanegraaff wijst erop dat veel ritueel gebruikte grondstoffen een psychoactieve werking hebben. Een minder zelfingenomen houding ten aanzien van de bronnen kan ten goede komen aan de kennis over andere bewustzijnstoestanden en de rol daarvan in de geschiedenis van de mensheid.

Tijdschrift voor Psychiatrie 62 (2020) 8: Psychedelica en psychiatrie

Met onder meer de artikelen ‘Psychedelica in de westerse cultuur: onnodige psychiatrisering van visionaire ervaringen’ van W.J. Hanegraaff en ‘Drie gedaanten van Dionysus: recreatief, medisch en religieus gebruik van ayahuasca’ van A. van der Braak.

David Bowie used to store his urine in the fridge to stop witches stealing it

In een paranoïde fase tijdens de jaren ’70 dacht David Bowie dat Jimmy Page, die Crowley’s Boleskine House had gekocht en met wie hij ruzie had, met heksen samenspande om hem iets aan te doen. Om zich hiertegen te beschermen, bewaarde hij zijn urine in de koelkast. (Hedendaagse Britse heksen maakten zich op Facebook vrolijk over dit bericht, met woordgrappen over ‘taking the piss’ = ‘in de zeik nemen’.)

Dreigende leuzen op stoep voor stadhuis Almelo gekalkt: ‘We worden geregeerd door satanische pedofielen’

Een voorbeeldje van hedendaagse paranoia.

Broodjes aap

De Volksverhalenbank van het Meertens Instituut verzamelt zulke beweringen over ‘satanisme’ als broodjeaapverhalen. Niet alles wat door sommigen serieus schijnt te worden genomen, is trouwens serieus bedoeld. Neem nu dat geintje over het pentagram dat voor 5G zou staan (penta = 5).

300 years on, will thousands of women burned as witches finally get justice?

De Schotse koning James VI (James I voor Engeland) had dergelijke waanideeën over heksen. Hij schreef er in 1599 het boek Daemonologie over. Er zijn in Schotland naar schatting zo’n twee en een half duizend mensen gemarteld en terechtgesteld op beschuldiging van hekserij. Een advocate pleit er nu voor hen postuum gratie te verlenen en excuses aan te bieden, en een monument voor ze op te richten.

Over Medeia

Een belangrijke, niet-christelijke basis van onze zgn. westerse beschaving is het oude, deels imaginaire, Griekenland. Medeia is een naam uit de Griekse mythen, waar zij echter werd beschreven als een sinistere snuiter uit het barbaarse Oosten. De spanning die voortkomt uit een denken in tegenstellingen, zoals erbij horen / een buitenstaander zijn, is in Medeia’s beleving een drijvende kracht in ‘de oude religie’. Uit de nalatenschap van de klassieke oudheid stamt ook het ideaal van de Kunst als toegang tot een andere dan de alledaagse werkelijkheid. Medeia schrijft sinds 2010 voor Wiccan Rede.
Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , , , . Bookmark de permalink.