Recensie: De Horens van de Maan

De Horens van de Maan: Wicca – portret van een natuurreligie
door Merlin Sythove
Silver Circle Publishing, 2020, 160 pagina’s. Bestellen: €16,50 – incl. verzendkosten, via silvercircle.org.
Cover Alexandra Cichecki


Wegens het 40-jarig jubileum van Silver Circle werd ‘Moderne Hekserij: Wicca, portret van een natuurreligie’ (1999) van Merlin Sythove uit de serie ‘Wegwijs’ opnieuw uitgebracht onder de naam ‘De Horens van de Maan’.
De serie Wegwijs geeft betrouwbare, zakelijke informatie over wereldgodsdiensten, religieuze groeperingen, kerken en stromingen. In deze serie vind je bijvoorbeeld boekjes over winti, sjamanisme en vrijmetselarij, maar ook de verschillende kerkelijke stromingen komen aan bod. Het vormen leuke en toegankelijke introducties op de vele smaken religie die onze aardbol rijk is. Eind jaren negentig schreef Merlin ook zo’n introductie voor wicca. Het is al geruime tijd uitverkocht.
Dit boekje was gebaseerd op een eerder in eigen beheer verschenen boekje ‘De Horens van de Maan’. Ter ere van het 40- jarig jubileum van Silver Circle is dit boekje opnieuw uitgegeven onder zijn oorspronkelijke titel. Het is gebaseerd op de laatste door Merlin opgeleverde versie uit 2004. Er is een voorwoord door zijn dochter, Rhianne, aan toegevoegd. Na haar voorwoord volgt het originele voorwoord uit 2004 van Merlin.
Het boek heeft een heldere opbouw, bestaande uit korte hoofdstukjes over de belangrijkste begrippen en aspecten uit de moderne hekserij, zoals de Godin, de God, jaarfeesten, maanfeesten, magie, inwijdingen en de magische cirkel. Alles wordt beschreven in heldere bewoordingen.
Na het slotwoord van Merlin en het dankwoord van Morgana volgt nog uitleg over terminologie, een lijst van adressen, een boekenlijst en informatie over de auteur. Alles bij elkaar vormt dit een mooie introductie tot het onderwerp voor mensen die er nog maar weinig van af weten.

Conclusie

Dit is zo’n boek dat je met een gerust hart kunt geven aan mensen met vragen over wicca. Het is een compact boekje dat makkelijk wegleest. Het gaat nergens te diep op in, maar genoeg om je een eerste indruk te geven. De laatste hoofdstukken helpen je verder op weg, mocht de interesse gewekt zijn.

Dit bericht is geplaatst in Boeken, Recensies met de tags , , , , . Bookmark de permalink.