Vier Samhain in ’t klein

Het mooiste is natuurlijk om Samhain met een grote groep te vieren in rituele setting. Althans, dat vind ik zelf altijd erg mooi. Ik vind het bovendien fijn om dit feestelijke moment te delen met gelijkgestemden.

Maar wat nu als dat niet lukt? Als je geen groep kent of als je simpelweg geen tijd hebt omdat je bijvoorbeeld kleine kinderen hebt? Dan heb ik hier een paar suggesties om op een kleinere, makkelijkere manier toch invulling te geven aan Samhain. Veel van deze dingen kun je ook (gedeeltelijk) met je familie doen.

1. Kook een extra maaltijd
Eet met de familie aan tafel, dek hem eens wat feestelijker en dek een extra plaats voor een dierbare overledene. Maak het favoriete familiegerecht en smullen maar. Vindt je familie dit maar raar? Hou een extra maaltijd over aan het einde en offer dit op een geschikte plek.

2. Maak je huis schoon
Samhain wordt ook wel eens het begin van het heksenjaar genoemd. Wat is er nu fijner dan het nieuwe jaar met een schone lei te beginnen? Ruim je huis op. Ruim met name alles op wat je niet meer nodig hebt. Wat helpt jou niet langer in wat je wilt bereiken? Waar neem je afscheid van? En wat heb je nog nodig om je doelen te bereiken? Schaf het aan en geeft het een goede plek in je huis. Nu nog even de stofdoek erdoor en je bent klaar voor het nieuwe jaar!

3. Stel doelen
Als we met Samhain aan een nieuwe heksenjaar beginnen, is het misschien wel mooi om ‘goede voornemens’ te maken. Al vind ik dat niet zo’n mooie term. Ik stel mezelf eerder de vraag: wat wil ik in dit nieuwe jaar bereiken? Het kan van alles zijn. Je kunt een paar kleinere doelen opschrijven of misschien een groot doel waar je je volledig op wilt richten.

Schrijf je doel(en) ook op. Een paar tips: gebruik de tegenwoordige tijd om je doel(en) op te schrijven, omschrijf je doel positief (dus niet ‘ik wil me niet meer onzeker voelen’) en schrijf ook het eindresultaat op. Wanneer is je doel bereikt? Schrijf dit allemaal op, maak er eventueel een mooi kunstwerk van als je creatief bent en hang het ergens in het zicht op, zodat je er elke dag aan herinnerd wordt.

4. Versier je huis
Ook als je geen groot ritueel thuis gaat vieren, heeft het nut je huis te versieren. Alleen al de handeling van het versieren stemt je af op het seizoen. Ga naar buiten en kijk hoe de natuur er bij staat. Wat zie je nu veel aan vegetatie, dieren, vruchten, kleuren? Gebruik dit als inspiratie om je huis te versieren. Neem materiaal van buiten mee, ga langs tuincentrum of bloemenzaak of kijk op zolder wat je nog hebt. Wees creatief! Seizoensfavoriet: hol een grote pompoen uit en zet hem bij de voordeur.

5. Maak een collage
Maak een mooie collage van familiefoto’s, bijvoorbeeld een stamboom van drie of vier generaties, zodat je voorouders een plek krijgen in je huis. Of maak een fotocollage van dierbare vrienden en familie die zijn overgegaan naar Zomerland. Geef het een mooie centrale plek tijdens deze samhaintijd.

6. Bak een samhaintaart
Duik de keuken in en bak iets lekkers dat bij het seizoen past, zoals bijvoorbeeld een samhaintaart. Gebruik ingrediënten van het seizoen zoals pompoen, cranberry’s, appel, noten, kaneel. Je hele huis zal heerlijk ruiken, het maken van de taart (of ander lekkers) stemt je af op het seizoen en je huisgenoten/familie/vrienden/collega’s helpen je vast graag met opeten!

7. Pak je rust
Te druk? Overvolle agenda? Gekkenhuis met kleine kids in huis? Plan een rustig moment in, minstens een uur. Zorg dat je helemaal alleen bent en ga eens lekker zitten mediteren. Wanneer heb je dat voor het laatst gedaan met je overvolle agenda? Ga gewoon eens relaxed zitten en denk na over dit seizoen. Wat hoort er allemaal bij dit seizoen? Wat is de betekenis van Samhain? Wat betekent het voor jou? Hoe zou je een ritueel kunnen vormgeven als je alle tijd van de wereld had? Kun je iets kleins daaruit pakken en misschien alsnog doen? Of misschien doe je wel een inzicht op tijdens je meditatie. Schrijf na afloop je ervaringen en inzichten op.

8. Plan een uitje
Er is genoeg te doen rond Samhain. Er zijn tegenwoordig speciale Halloween-koopzondagen, lichtjestochten, festivals, markten en feestjes. Of ga met de hele familie een dagje naar het pretpark, die spelen ook vaak leuk in op Halloween. Maak foto’s!

Wat je ook gaat doen, groot of klein, alleen of met een groep, ik wens je een blessed Samhain!

Dit bericht is geplaatst in Artikelen met de tags , . Bookmark de permalink.