Recensie ‘Edda’ door Donderelf

CD ‘Edda’ door Donderelf (Nederland, 2015)
Uitgever: Verteltheater Donderelf,
2 CD’s, 11 nummers, speeltijd 2:26:01 uur.
Bestellen: €22- via http://www.donderelf.nl/nieuwe-dubbel-cd.

Luister naar de verhalen uit de Edda, verteld door een verhalenverteller die het verleden tot leven weet te wekken.

Sinds de eerste keer dat ik naar Verteltheater Donderelf luisterde, was ik meteen verkocht. Philip van der Zee is een meesterlijk verteller die je direct in het verhaal meetrekt, begeleid door Theresia van der Zee op de harp. Na slechts enkele ogenblikken waan je je in de wereld van Germaanse goden en godinnen.

Dit luisterboek bestaat uit 2 CD’s met elf nummers. In totaal kun je bijna twee en een half uur wegdromen bij de verhalen uit de Edda.

Op de eerste CD vertelt Donderelf over ‘Nornagest, de skald’, die na een uitzonderlijk lang leven wordt geconfronteerd met het christendom. Hij vertelt over het ontstaan van de wereld in het verhaal ‘Ginnungagap, de gapende leegte’. De stilte van Theresia’s harp is bijna oorverdovend. In ‘Van Loki’s Streken’ horen we hoe Sif haar haren verloor door toedoen van Loki, maar ook hoe ze aan een magische gouden pruik van de dwergen kwam. En hoe de dwergen nog meer attributen voor de goden maakten: Skibladnir, het schip van Frey, Gullinbursti, het everzwijn van Frey, Gungnir, de speer van Odin en Draupnir, de gouden ring van Odin en Mjollnir, de hamer van Thor. ‘Labyrinth’ is een instrumentaal nummer met doedelzak en trom. Donderelf vertelt over die keer dat Thor zijn hamer kwijt was geraakt in ‘Gedonder met Thor’s Hamer’. Mjollnir was gestolen door de trollenkoning en wilde hem alleen teruggeven als hij met Freya mocht trouwen. Maar Freya wilde daar natuurlijk niks van horen. ‘Loki Spreekt’ is een kort filosofisch stuk over waarheid en leugens.

Op de tweede CD vertelt Donderelf over ‘Odin’s offers’. Odin’s dorst naar wijsheid was niet te lessen en hij ging op reis. Hij stierf bijna toen hij negen dagen en nachten ondersteboven hing aan de Yggdrasil. Visoen na visioen beleefde hij tot hij de runen oppakte. ‘Bromhouten’ is een kort instrumentaal stuk met een heilig voorwerp. Ook ‘Drakenschepen’ opent met muziek, met doedelzak en trom. Donderelf spreekt over de terugkeer van de drakenschepen. In ‘Freya’s verleiding’ mogen we weer genieten van Theresia’s harpspel. Donderelf vertelt hoe Freya aan Brinsingamen, haar magische halssierraad, kwam. Deze dubbel CD eindigt met ‘De trollenkoning’, waarin we ook van het geluid van de mondharp kunnen genieten. De trollenkoning vind niets vervelender dan onaangekondigd bezoek in zijn huis. En dan treft hij Thor aan in zijn huis, die ook nog zijn geliefde kookpotten verwoest.

Conclusie

Als je ooit bij een optreden van Donderelf bent geweest (bijvoorbeeld in het Archeon of op Elfia) dan ken je het gevoel van helemaal meegesleept te worden in de wereld van de Germaanse goden en godinnen. Met deze mooie dubbel-CD kun je dat gevoel thuis herbeleven. Geen luisterboek om in de achtergrond op te zetten, maar een waar je echt voor moet gaan zitten. Liefst op een schapenvelletje voor de open haard met een gevulde hoorn mede. Ogen halfdicht en wegdromen maar.

Track list

CD 1

01 Nornagest, de skald 9:52
02 Ginnungagap, de gapende leegte 16:16
03 Van Loki’s streken 25.31
04 Labyrinth 2:22
05 Gedonder met Thor’s hamer 19:53
06 Loki spreekt 1:47

CD 2

01 Odin’s offers 21:25
02 Bromhouten 0:51
03 Drakenschepen 2:22
04 Van Freya’s verleiding 22:54
05 De trollenkoning 23:49

Dit bericht is geplaatst in Boeken, Recensies met de tags , , , , . Bookmark de permalink.